Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dohoda je na svete. Takto odškodní Nemecko rodiny obetí masakru z OH 1972

Nemecko dosiahlo dohodu o odškodnení príbuzných Izraelčanov zabitých počas letných olympijských hier v Mníchove v roku 1972.

31.08.2022 22:05
Čierny september Foto: ,
Jeden z členov palestínskeho teroristického komanda Čierny september, ktoré v roku 1972 počas olympiády v Mníchove zaútočilo na izraelských športovcov.
debata (6)

Informovala o tom v stredu spravodajská stanica BBC News.

Jedenásť izraelských športovcov zavraždili členovia palestínskej militantnej skupiny Čierny september. Dohodu o odškodnení vo výške 28 miliónov eur uzavreli len niekoľko dní pred 50. výročím tragédie.

Rodiny zavraždených začiatkom augusta pohrozili bojkotom spomienkových akcií s tým, že suma, ktorá im bola pôvodne ponúknutá, je príliš nízka.

Izraelský prezident Jicchak Herzog dohodu privítal a označil ju za „významný krok zo strany nemeckej vlády“.

Mníchov Čítajte aj Škandál pred smutným výročím. Ochrankár hajloval smerom k Izraelčanom

Mníchovský masaker z 5. septembra 1972 zostáva jednou z najtemnejších kapitol histórie olympijských hier. Členov izraelského tímu zajali v olympijskej dedine palestínski teroristi.

Dvoch zastrelili takmer okamžite, ostatní zahynuli počas prestrelky s políciou na neďalekom letisku, keď sa ich Palestínčania pokúšali vyviezť z krajiny.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a Jicchak Herzog v spoločnom vyhlásení „s radosťou a úľavou“ skonštatovali, že sa dosiahla dohoda o historickom objasnení udalostí. Obaja politici sa zúčastnia aj na spomienkovej ceremónii.

Mníchov olymp Čítajte viac Krásne prostredie, tragická udalosť. Ako sa Mníchov 1972 líšil od Berlína

Nemecko prisľúbilo, že odtajní dokumenty viažuce sa k rukojemníckej dráme a nevydarenej záchrannej akcii.

Rodiny obetí obviňujú nemecké orgány, že pre ochranu športovcov nespravili dosť, a nie sú transparentné pri informovaní o bezpečnostných nedostatkoch.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #masakra #Mníchov 1972