Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Usporiadatelia zhabali fanúšikovi ukrajinskú vlajku. Bola to chyba

Ako informujú viaceré médiá našich južných susedov, minulotýždňový kvalifikačný zápas Maďarsko - Litva o postup na majstrovstvá sveta basketbalistov priniesol menší diplomatický incident.

31.08.2022 07:38
Ukrajina, vlajka Foto:
Ukrajinská vlajka.
debata (37)

Jeden fanúšik z početnej skupiny priaznivcov hostí, medzi ktorými boli viacerí diplomati Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), chcel na tribúne arény v meste Szombathely vyvesiť aj ukrajinskú vlajku.

Jeho úmysel vyjadriť solidaritu s vojnou zmietanou krajinou a uctiť si ju v deň jej nezávislosti (24. augusta) však nedopadol podľa predstáv. Proti bola usporiadateľská služba.

Košice, Dnipro, nepoužívať Čítajte aj Ukrajinské vlajky v nablýskanej aréne. Takýto bol prvý duel Dnipra v Košiciach

Najprv sa obrátila na muža s deťmi, aby ju dal preč s odôvodnením, že v zápase sa môže povzbudzovať len s maďarskými či litovskými vlajkami.

Priaznivec vraj výzve nerozumel, no podľa článku z portálu blikk.hu sa nechcel púšťať do hádky, tak vlajku zložil a položil vedľa seba.

To však členom SBS nestačilo. Po niekoľkých minútach k Litovčanovi pristúpili v trojici a ukrajinskú vlajku mu zhabali.

Po zápase, ktorý hostia vyhrali 88:78, mu ju vrátili. O incidente sa zmienili aj litovskí diplomati OBSE na twitteri:

Maďarský basketbalový zväz (MKOSZ) pre rtl.hu reagoval, že priniesť vlajku iného štátu na stretnutie nie je zakázané a ako dodali, „zamestnanci bezpečnostnej služby prekročili svoje právomoci a urobili chybu“.

Podľa spoločnosti sa jej zamestnanci riadili pravidlami na reprezentačných zápasoch vo futbale, na ktorých často ponúkajú služby a pravidlá Maďarské futbalového zväzu zakazujú povzbudzovanie vlajkami iných krajín.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #maďarskí basketbalisti #litovskí basketbalisti