Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemilosrdný ruský súd. Grinerovú odsúdili, ostrá kritika od Bidena

Ruský súd vo štvrtok odsúdil americkú basketbalistku Brittney Grinerovú na deväť rokov vo väzení po tom, čo ju uznal vinnou z pašovania a prechovávania drog.

04.08.2022 17:19 , aktualizované: 19:27
711963018 Foto:
Brittney Grinerová po štvrtkovom vynesení rozsudku.
debata (29)

Tridsaťjedenročná pivotka čelila obvinenie po tom, čo jej vo februári našli v batožine po prílete do krajiny zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety. Proces sa začal v úvode júla a vo štvrtok v Rusku prebehli záverečné reči oboch strán.

Obhajoba Grinerovej bola postavená na tvrdeniach, že basketbalistka nemala v úmysle uvedenú zakázanú substanciu pašovať do Ruska. V jej batožine sa mala vyskytnúť náhodou počas balenia na cestu do krajiny.

671554478 Čítajte viac Ohrozená olympiáda a narážka na USA. Pre konflikt trpí ďalší športovec

Jedna z jej právničiek Maria Blagovolinová tiež informovala a aj písomne doložila, že jej klientka má odporúčanie od lekára na užívanie konopných prípravkov na zmiernenie bolesti. Grinerová tvrdila, že ich užíva iba v americkej Arizone, kde to má povolené.

Podľa prokurátora Nikolaja Vlasenka mala basketbalistka uvedený konopný olej vo svojej batožine úmyselne a preto jej navrhol trest na 9,5 roka. Horná hranica trestu v takých prípadoch je v Rusku až 10 rokov za mrežami.

619571940 Čítajte viac Pre sprej som stratil rok kariéry. Hráč vysvetlil dopingový prešľap

Po vynesení rozsudku teraz príde na rad diplomacia a snaha americkej strany o výmenu väzňov. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi už tlmočil návrh vymeniť Grinerovú a Paula Whelana odsúdeného v Rusku za špionáž za ruského priekupníka so zbraňami Viktora Bouta.

Rozsudok ostro kritizoval americký prezident Biden, ktorý uviedol v písomnom vyhlásení, že je neakceptovateľné a vyzval na prepustenie Grinerovej. „Rusko neprávom drží Brittney,“ citovala ho agentúra dpa.

Brittney Grinerová Čítajte viac Grinerová prvýkrát vypovedala pred súdom. Američania oslovia Lavrova

„Vyzývam Rusko, aby ju okamžite prepustilo a mohla byť so svojou ženou, blízkymi, priateľmi a spoluhráčkami,“ uviedol s tým, že jeho administratíva bude „neúnavne“ pracovať, aby ju i Whelana dostali späť domov.

Odsúdenie a vysoký trest bolo „neoprávnené, nešťastné, ale nie neočakávané“, uviedli v spoločnom vyhlásení komisári zámorských basketbalových súťaží WNBA a NBA Cathy Engelbertová a Adam Silver. „Záväzok WNBA a NBA k jej bezpečnému návratu do Spojených štátov nezakolísal a dúfame, že sa k nemu blížime,“ uviedli.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #basketbal #Brittney Grinerová