Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Trump kritizuje americkú vládu. Tŕňom v jeho oku je výmena s Rusmi

Bývalý americký prezident Donald Trump kritizuje návrh amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena na výmenu basketbalistky Brittney Grinerovej a ďalšieho Američana Paula Whelana za ruského priekupníka so zbraňami Viktora Buta.

02.08.2022 15:51
Donald Trump Foto: ,
Bývalý americký prezident Donald Trump.
debata (6)

Blinken sa už s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom rozprával o tejto možnosti, no zatiaľ nedospeli k žiadnej dohode.

„Je jedným z tých úplne najhorších na svete a dostane sa na slobodu, lebo potenciálne rozmaznaný človek ide do Ruska s batožinou plnou drog,“ vyhlásil Trump na margo Buta, ktorého v USA odsúdili na dlhoročné väzenie.

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová uviedla, že Rusi zareagovali na Blinkenovu ponuku protinávrhom, ktorý však podľa nich nie je reálnou možnosťou. Detaily neprezradila.

Brittney Grinerová Čítajte viac Grinerová prvýkrát vypovedala pred súdom. Američania oslovia Lavrova

Súdny proces s Grinerovou sa začal 1. júla a pokračovať bude 2. augusta, v ruskej vyšetrovacej väzbe ju oficiálne môžu držať do 20. decembra.

Tridsaťjedenročnej pivotke hrozí trest odňatia slobody na 10 rokov za pašovanie a prechovávanie drog. Na súde sa k tomu priznala, ale poprela úmysel porušiť zákon.

Zadržali ju 17. februára na letisku po prílete do krajiny, keď jej v batožine našli zakázaný konopný olej. Dvojnásobná olympijská víťazka ho vraj používa proti bolesti a má naň lekársky predpis.

"Podľa americkej administratívy Rusi zadržiavajú Grinerovú neprávom zrejme preto, lebo ju využívajú ako politického rukojemníka.

Brittney Grinerová Čítajte viac Grinerovú podporili aj Rusi. Nech sa to skončí priaznivo, znie z klubu

Ak je to naozaj tak, môžu jej uložiť vysoký trest odňatia slobody, aby zlepšili svoju pozíciu pri vyjednávaniach," myslí si právnik Tom Firestone, ktorý v minulosti pracoval ako poradca pre americkú ambasádu v Moskve.

Američania sa snažia o výmenu väzňov už dlhšie. Obe krajiny majú napäté vzťahy, ktoré sa vyostrili koncom februára, keď Rusi s pomocou Bielorusov vojensky napadli Ukrajinu. B

olo to len týždeň po zadržaní Grinerovej. Podľa ruskej špecialistky na medzinárodné občianske právo Marie Jarmušovej bude Grinerovej výmena možná len v prípade, že ju usvedčia a odsúdia. Potom musí požiadať o prezidentskú milosť.

Jej šance znižuje štatistika, podľa ktorej ruské súdy oslobodia len jedno percento obžalovaných osôb. Navyše, na rozdiel od USA, v Rusku sa môžu oslobodzujúce rozsudky zrušiť.

Rusko Basketbal Grinerová súd výmena možná Čítajte viac Grinerová priznala vinu z pašovania drog. Rusom vysvetľovala, že bola v zhone
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Brittney Grinerová #Anthony Blinken