Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ľudia nás vidia nastajlovaných, bolesť zostáva skrytá. Jurajovi držím palce

Roky bojuje s časom. Dve dekády na trati, skoro štyri v reálnom živote. Vodný slalomár Alexander Slafkovský (39) súperí s najlepšími kanoistami sveta i artrózou bedrového kĺbu.

01.08.2022 15:28
SR Čunovo Vodný slalom Majstrovstvá Sveta BAX Foto: ,
Alexander Slafkovský.
debata

V nedeľu sa stal vicemajstrom sveta. A hoci mu individuálne zlato v singlkanoe znova tesne ušlo, nelamentoval. "Bol to zázrak,” tešil sa rodák z Liptovského Mikuláša.

Ešte premýšľate nad tým, čo sa v nedeľu v Augsburgu stalo?

Ideme s deťmi na chatu, tam si na to ešte asi nájdem čas. Gratulovali mi viacerí kamaráti i pretekári a povedali mi, že to bola veľmi silná jazda.

Mrzí, že vám o 1,18 sekundy ušlo zlato?

Vôbec nie. Mal som štyri trestné sekundy za dva dotyky.

Pred rokom ste na domácej pôde v Čunove prišli o zlatú medailu dotykom na 22. bránke, tretej od konca. Vtedy ste povedali, že ste tam nič nezískali, ale všetko stratili. Spomínate si?

Pravdaže, dlho ma to mátalo.

Alexander Slafkovský Čítajte viac Skvelá správa z MS! Slafkovský vybojoval pre Slovensko striebro

Cítil som sa vtedy ako somár. Teraz som akoby získal všetko, ale tie ťuky som v nedeľu neriešil. Keď som však po druhom pádloval do cieľa, hovoril som, že štyri trestné sekundy sú priveľa a s tým sa nedá uspieť. Nakoniec však prišla eufória.

Prekvapilo vás to?

Určite, ale som najmä rád, že sa už dve dekády držím medzi elitou. Nie je to ľahké. Som ešte stará škola jazdenia a stále to stačí. To ma teší.

Čo znamená stará škola?

Všetci chodia akési ukláňačky a uhýbačky, len aby sa do brány zmestila hlava a rýchlo odtiaľ preč. Niekedy je to gymnastika, inokedy trochu možno divadlo, ale najmä to už nie je o takom vodnoslalomárskom jazdení ako kedysi.

Poctivá práca s priestorom sa už veľmi nenosí. Všetko sa zrýchľuje. Je to nezastaviteľný tren­d.

Najvtipnejšie športové výroky Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Phil Woosnam, niekdajší waleský futbalista a...

Verejnosť vie, že máte aj zdravotné ťažkosti. Ako ste vo svetle týchto okolností prežívali strieborný úspech?

Bolo to veľmi silné. Premietalo sa mi pred očami, že ma fyzioterapeut Pavel Belička musel dať po semifinále dokopy a koľko úsilia stálo, aby som bol vo finále v prevádzkovom stave. Bola to pekná odmena.

Je príprava na takéto podujatie bolestivejšia ako preteky samotné?

Ľudia nás vidia nastajlovaných v telke predtým, ako ideme na trať. Lenže úsilie a bolesť v pozadí zostávajú skryté. Pre mňa je to dennodenná práca. Bolesť, sebazaprenie, cvičenie, naprávanie… Všetko preto, aby som podal výkon, ktorý poteší mňa aj Slovensko.

Vlani ste povedali, že sa stav vášho bedrového kĺbu nezlepšuje. Aký je status momentálne?

Stále sa športom ničím. Musím zvážiť aj invazívnejšie riešenia. Čakajú ma zrejme sedenia s lekármi, pretože cvičením či naprávaním sa kĺb a veci s tým spojené vracajú do starých koľají.

Čo to v praxi znamená?

To, že vstávam z postele s bolesťami, je normálne. Ale to je už aj vekom. (smiech) Namáham kĺb pri tréningu takým spôsobom, že ak chcem jazdiť, musím zapájať aj iné svalové reťazce. Tým preťažujem iné časti tela. Napríklad kríže či trapézy, až sa mi nakoniec zablokuje chrbát a krk.

sablona_sport Mohlo by Vás zaujímať Súťaž: Vychytané leto s Pravdou. Nahraj najlepšie skóre a vyhraj 250 € poukaz na nákup cyklo doplnkov od NAJŠPORT.

Viem, že ak ma začínajú bolieť kríže, mám ešte dva dni, aby som s tým spravil nejaký výkon. Kompenzujem nie najlepšie fungujúce kĺby inými partiami, ktoré sa postupne ozývajú, aby som mohol jazdiť.

Nezvažujete, že by ste vynechávali pravidelne tréningy či vrcholné podujatia?

Tréner Stano Gejdoš mi povedal, že mám v tomto voľnú ruku. Lenže ja nerád vypúšťam vrcholové podujatia. Nepoviem mu, že ma čosi bolí a on to potom nevie. (smiech) Som povaha, ktorá ide vždy naplno, ale zrejme ma redší kalendár v budúcej sezóne neminie.

Takže nad ňou uvažujete? Vlani ste hovorili, že rok 2023 či olympijský 2024 sú ďaleko…

To stále platí. Na budúci rok sa pôjde slovenská nominácia na Hry do Paríža, takže budem musieť ísť znova bomby. Ak by mi to vyšlo, tak sa v roku 2024 pôjdu ešte väčšie. Neviem, či to moje telo zvládne.

Hoci mi ľudia písali po nedeľňajších pretekoch, že Paríž na mňa čaká, je to ďaleko. Ak mi telo dovtedy povie dosť, hlava si môže pískať.

Ste vzdialená rodina s Jurajom Slafkovským. Čo hovoríte na vydarený draft NHL 2022?

Sme obgeneráciu, môj dedo a jeho pradedo boli bratranci. Juraj je z košickej vetvy. Ešte sme sa osobne nestretli, ale vymenili sme si pár správ. Teším sa, že sa moje priezvisko tak často objavuje v médiách. (smiech) Draft mu vyšiel, ale to je iba začiatok. Teraz sa mu len začnú ťažké dni. Vyzerá to tak, že to má v hlave dobre nastavené. Držím mu palce, aby sa v Montreale chytil.

Prvý tréning Juraja Slafkovského v Montreale Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Draftová jednotka pri práci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Slafkovský #vodný slalom #Juraj Slafkovský