Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stávky na prezidentské voľby v ČR – Kto má šancu vyhrať voľby 2023

Stávky na prezidentské voľby v ČR – Kto má šancu vyhrať voľby 2023. Najväčšie šance má Babiš. Druhý v poradí je Peter Pavel.

30.07.2022 07:48

Zatiaľ čo na Slovensku je prezidentský úrad až do roku 2024 obsadený Zuzanou Čaputovou, v Česku sa už budúci rok uvoľní. Doterajší prezident Miloš Zeman pôjde do dôchodku a niekdajší federálny partner Slovenska spozná od roku 1993 iba štvrtú hlavu štátu. Voľba je naplánovaná na 13. a 14. januára 2023. Ak sa nerozhodne v prvom kole, príde na rad kolo druhé o dva týždne neskôr, čiže 27. a 28. januára 2023. Udalosť zaujíma pochopiteľne celý český národ, na nového prezidenta sú ale zvedaví aj stávkari. Šance všetkých kandidátov prehľadne ukazuje graf. Ich profily si priblížime v našom článku.

volby cr, pr nepouzivat

Pozadie prezidentskej voľby

Iba tretíkrát v histórii sa koná priama voľba prezidenta českej republiky. Predchádzajúce dve voľby ovládol Miloš Zeman. V priebehu jeho mandátu sa dramaticky zhoršilo jeho fyzické zdravie a klesla aj dôvera českého národa. Už voľby v roku 2018 dopadli veľmi tesne. Víťazstvo rodáka z Kolína umožnil fakt, že proti nemu v druhom kole súperil Jiří Drahoš. Vysokoškolský profesor trochu postrádajúci charizmu. Atmosféra bola v priebehu týchto volieb veľmi vyhrotená, až sa nakoniec z víťazstva radoval kandidát „s ostrejšími lakťami“.

Silueta prezidenta Českej republiky Miloša...

Zeman však nepotvrdil povesť jastraba, v priebehu svojho druhého obdobia sa prejavoval veľmi pasívne a dosluhuje na invalidnom vozíku. Výrazne mu tiež ublížila aféra Vrbetica a potom najmä konflikt na Ukrajine, kde sa ukázalo, že jeho tradične priaznivý postoj k Rusku a prezidentovi Putinovi bol veľkou chybou. Paradoxné ale je, že favoritom nasledujúcich prezidentských volieb je muž, ktorý bol roky najväčším spojencom Zemana v českej politike – skorší ministerský predseda Andrej Babiš.

Hlavný favorit prezidentskej voľby – Andrej Babiš

Kurzy na prezidentské voľby zatiaľ nie sú vypísané v slovenských kanceláriách Niké, alebo v Doxxbete. Zato kancelárie Tipsport, Fortuna a Synottip zverejnili kurzy už koncom jari 2022.

Fortuna prisúdila Babišovi kurz 2.45, Tipsport dokonca 2.40. Podľa špecialistov webu sazkovekancela­re.cz sú kurzy veľmi nízke, najmä keď uvážime, že do volieb zostáva ešte niekoľko mesiacov. Babiš počas svojho pôsobenia ako premiér často rozdeľoval spoločnosť. Nevydarené boli roky 2020 a 2021, kedy prišla pandémia koronavírusu. Babišova vláda si počínala trochu chaoticky a Česká republika rozhodne túto neľahkú dobu nezvládla najlepšie. To napokon Babiša stálo aj premiérske kreslo. Vo voľbách do poslaneckej snemovne v októbri 2021 triumfovala koalícia Spolu.

Andrej Babiš

Babiš sa sťahuje do opozície, kde mu to ale vzhľadom na jeho ambície stať sa prezidentom svedčí. V roku 2022 totiž prišla ruská agresia na Ukrajine a s ňou spojené prehĺbenie ekonomickej krízy. Inflácia prudko rastie a Babiš nevynechá príležitosť, aby do vládnej koalície nekopol. V lete 2022 využíva obytný automobil a obchádza republiku so sloganom „Za Babiša bolo lepšie“. Hoci táto akcia má všetky atribúty predvolebnej kampane, v skutočnosti Babiš svoju účasť na prezidentskej voľbe nepotvrdil. Zatiaľ čo iní kandidáti zbierajú podpisy a zahajujú svoje kampane, Babiš tvrdí, že si musí všetko ešte len rozmyslieť. Napriek tomu politológovia tvrdia, že Babiš má o post záujem prezidenta a vo voľbe bude mať najväčšie šance na úspech.

Druhý najväčší favorit – Peter Pavel

60-ročný armádny generál Armády Českej republiky vo výslužbe Petr Pavel je ďalšou výraznou osobnosťou. Tipsport vypisuje kurz na jeho úspech 2.55, Fortuna má podobný názor – 2.60. Jeho meno sa v súvislosti s kandidatúrou na prezidenta uvádza už dlho, oficiálne sa do boja o úrad prihlásil 29. júna 2022. Rodák z Planej je verejnosti známa figúra. Medzi rokmi 2015–2018 pôsobil vo funkcii predsedu vojenského výboru NATO. Ako Čech tak zastával najvyššiu vojenskú funkciu Severoatlantickej aliancie.

Predtým by osobnosť vojaka na poste prezidenta bola pre verejnosť skôr neprijateľná. Po vpáde Putinovej armády na Ukrajinu však Pavlové akcie výrazne stúpli. Muž s výbornými vzťahmi s poprednými postavami v NATO by bol zárukou obrany proti prípadným ďalším provokáciam zo strany Ruskej federácie. Petr Pavel má ale veľké mínus – niekdajšie členstvo v KSČ. Táto skutočnosť je pre veľkú časť českej verejnosti stále citlivou témou.

Generál Petr Pavel, niekdajší predseda...

Ďalší kandidáti

Aj Česko má svoju Zuzanu Čaputovú. Volá sa Danuša Nerudová a je ekonómkou a vysokoškolskou pedagogičkou. Zhodných bodov je celá rada – obe ženy si priazeň získavajú na tom, že nie sú pošpinené politickou minulosťou, obe sú mladé a cielia na mladých voličov, dokonca aj vzhľadom sú si trochu podobné. Kritici ale vyčítajú Nerudovej to, že nie je vo svojej kampani autentická a je príliš poznať, že dáva na rady svojich poradcov a PR špecialistov.

Nerudová má kurz 10.00, len o málo vyšší kurz má Jozef Středula. Ide o predsedu zväzu odborárov so záľubou v drahých oblekoch. Na výber sú aj kandidáti, ktorí svoje šťastie skúsili už v minulej voľbe. Voličom do schránok prídu lístky s menami Pavla Fischera, či Marka Hilšera. Pavlovi Fischerovi sú dané vyššie šance, v minulej voľbe obsadil vynikajúce 3. miesto. Ale lekár a vysokoškolský pedagóg Hilšer, v roku 2013 najmladší adept na prezidentský úrad, určite tiež pozbiera mnoho hlasov.

Archívna snímka

Čiernym koňom môže byť Miloš Vystrčil, predseda Senátu. V minulosti vzbudil pozornosť verejnosti veľmi obratným konaním pri ostro sledovanej diplomatickej ceste na Taiwan, či pri riešení otázky zdravotného stavu prezidenta Zemana. Tento muž ale ešte svoju kandidatúru neohlásil. Z kategórie bizár sa ponúka extravagantný matematik Karel Janeček, komik Miloš Knor či expremiér Jiří Paroubek. Na týchto kandidátov je vypísaný veľmi vysoký kurz.

chyba