Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusom povolili štart v kvalifikácii na OH. Nasledoval rázny krok Ukrajiny

Ukrajina bojkotuje medzinárodné podujatia v džude, pretože na olympijskej kvalifikácii, ktorá sa koná v Mongolsku, štartujú reprezentanti Ruska.

26.06.2022 10:57
Džudo, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (3)

To už štyri mesiace vedie krvavú vojnu proti Ukrajine.

Džudo je jedným z mála olympijských športov, v ktorých môžu Rusi stále súťažiť, aj keď tak nesmú robiť pod ruskou vlajkou a oficiálne reprezentujú Medzinárodnú federáciu džuda.

To je v rozpore s postojom Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý po ruskej invázii na Ukrajinu odporučil vylúčiť z podujatí športovcov z Ruska a jeho spojenca Bieloruska.

Alois Hadamczik Čítajte aj Nový šéf českého hokeja vzbudil emócie. Aj slovami o Ukrajincoch v luxusných autách

Až do tohto týždňa sa Rusko držalo ďaleko od medzinárodných podujatí v džude a odvolávalo sa na „logistiku a bezpečnosť“, no na olympijskú kvalifikáciu do Mongolska, ktorá sa začala v piatok, sa prihlásilo 24 športovcov z Ruska.

Je to vôbec prvá súťaž, ktorá sa započítava do kvalifikácie na OH 2024 v Paríži.

„Každý, kto sleduje svetový šport aspoň v malom rozsahu, chápe, že ruskí športovci sú kľúčovou súčasťou agresívnej propagandistickej politiky tejto krajiny,“ napísal v otvorenom liste zo štvrtka prezident Ukrajinskej federácie džuda Mychajlo Košliak.

Oleksandr Zinčenko Čítajte aj Chce zastaviť vojnu. Hviezda Manchestru City zháňa peniaze na drony

„Keď už hovoríme o Rusku a športe, v žiadnom prípade nie je možné povedať, že ‚šport je mimo politiky‘. Mlčanie ruských a bieloruských športovcov a trénerov podporuje vojnu proti Ukrajine a zabíja tisíce ukrajinských občanov,“ dodal.

Podľa Košliaka až jedenásti členovia ruského tímu súťažiaceho v Mongolsku sú „aktívni predstavitelia ruských ozbrojených síl“ a majú vojenské hodnosti.

Medzinárodná federácia džuda argumentovala, že tým, že umožňuje Rusom pokračovať v súťažiach, bráni diskriminácii. Podotkla, že potrestá každého športovca, ktorý prejaví nejaké „politické ospravedlnenie alebo nešportový postoj“.

Roy Jones, Vladimir Kličko Čítajte aj Pikantný duel v ringu? Putin mu udelil občianstvo, teraz vyzýva vytočeného Klička

„Medzinárodná federácia džuda je proti vojne, proti akémukoľvek druhu násilia, ako aj nenávisti a diskriminácii,“ uviedol vo vyhlásení jej generálny riaditeľ Vlad Marinescu.

„Šport nie je politika, šport je mostom medzi rôznymi kultúrami. Naše hodnoty sú hodnoty športu, kde nie je priestor pre politiku,“ skonštatoval.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #džudo #vojna na Ukrajine