Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Alvarezovej zakázali ďalší štart na MS. Kolaps v bazéne opísala svojsky

Medzinárodná plavecká federácia (FINA) neumožnila Anite Alvarezovej, ktorú po stredajšom omdletí v bazéne zachraňovala trénerka, súťažiť v piatkovom finále tímovej súťaže na MS v Budapešti.

24.06.2022 14:27 , aktualizované: 17:56
Trénerka Andrea Fuentesová potvrdila, že Anita... Foto:
Trénerka Andrea Fuentesová potvrdila, že Anita Alvarezová je napriek desivým scénam v poriadku.
debata

S informáciou o tom, že americká reprezentantka v synchronizovanom plávaní sa na šampionáte už nemôže zúčastniť, prišli popoludní ako prvé španielske médiá.

Na piatkový štart si pritom trúfala, napokon jej ho zmaril verdikt FINA niekoľko hodín pred začiatkom programu.

Alvarezovej meno je v týchto dňoch na podujatí najskloňovanejším. Po stredajšom finále voľných zostáv sólistiek v synchronizovanom plávaní skolabovala a z dna bazéna ju zachránila duchaprítomná trénerka Andrea Fuentesová.

Trénerka Andrea Fuentesová vyťahuje z bazénu telo akvabely Anity Alvarezovej. Čítajte viac Momenty hrôzy na MS. Po topiacu sa akvabelu z USA skočila trénerka

Fotografie spod hladiny zachytávajúce túto situáciu obleteli svet. Keď ich akvabela prvýkrát videla, miešali sa v nej viaceré emócie.

"Najprv som bola šokovaná. Nečakal som, že sa niečo také zverejní. Ale potom som sa s tým vyrovnala, nechcela som sa na to pozerať negatívne.

Teraz si myslím, že tie fotky sú svojím spôsobom nádherné. Vidieť ma tam dole pod vodou, v pokoji a tichu, a potom Andreu, ako sa po mňa potápa s vystretou rukou a snaží sa ma zachrániť ako superhrdinka," zvolila pre NBC netradičný opis dramatických momentov.

Tvrdí, že snímky posilnili jej lásku k športu.

Trénerka Andrea Fuentesová vyťahuje z bazénu... Foto: Oli SCARFF / AFP / Profimedia
Trénerka Andrea Fuentesová vyťahuje z bazénu telo akvabely Anity Alvarezovej. Trénerka Andrea Fuentesová vyťahuje z bazénu akvabelu Anityu Alvarezovú.

"Niekedy je najpokojnejšie miesto na zemi pod vodou: keď v tichosti sedíš na dne bazéna. Cítiš beztiažový stav, si sám so sebou. Milujem to.

Niekedy ten moment potrebujem. A na fotkách je to všetko. Vyzerá to veľmi prirodzene," doplnila.

Podľa amerického tímu prišlo ku kolapsu v dôsledku jej veľkého úsilia vynaloženého počas vystúpenia.

"Spomínam si, že som mala pocit skvelého výkonu, jedného z najlepších v poslednom čase. Spomínam si aj na posledný pohyb rukou, bolo to jednoduché, dala som do toho všetko až do konca.

Až potom som si uvedomila, že sa potápam a pomyslela som si – ó, necítim sa veľmi dobre. To je posledné, na čo si spomínam," zdôverila sa.

Anite Alvarezovej prišla na pomoc trénerka Andrea Fuentesová v čase, keď už bola na dne bazéna. Čítajte aj Akvabela nedýchala dve minúty. Kde boli plavčíci? Organizátori reagujú

Nebolo to prvýkrát, čo Alvarezová počas súťaže omdlela. Odpadla aj vlani počas olympijskej kvalifikácie v Barcelone. Po tomto incidente jej matka povedala, že už v minulosti videla svoju dcéru omdlievať, ale nie počas súťaže.

V piatok sme priniesli vyjadrenie šéfa zdravotníkov na MS Bélu Merkelyho, ktorý je tiež rektorom Semmelweisovej univerzity v Budapešti. Uznávaný kardiológ okrem iného poukazoval na prísne pravidlá FINA, pri ktorých môžu plavčíci zasiahnuť.

Boj o život americkej akvabely na MS v plávaní Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Trénerka Andrea Fuentesová vyťahuje z bazénu...

Pozastavil sa aj nad medializovanými informáciami, že nešlo o prvé omdletie Američanky.

„Sú rôzne typy športovcov. Niektorí znášajú dobre, keď sa takýmto spôsobom mení množstvo kyslíka a oxidu uhličitého, ale sú aj takí, ktorí sú na to citlivejší. Ona je jednou z nich. Tento šport asi nie je pre ňu,“ cituje lekára Nemzeti Sport.

Anita Alvarezová má 25 rokov. Foto: SITA/AP
Anita Alvarezová má 25 rokov a má mexické korene. Anita Alvarezová má 25 rokov.

Koučka Fuentesová vo štvrtok vyjadrila presvedčenie, že Alvarezová bude po testoch naďalej v Budapešti reprezentovať svoju krajinu.

V piatok sa objavilo na sociálnych sieťach video, v ktorom členovia amerického tímu synchronizovaného plávania tlieskajú a usmievajú po tom, ako lekár oznámil výsledky testov. Šancu na štart v maďarskej metropole napriek na žiadosť FINA už nedostala.

Na súpiske ju nahradila Jujin Čang, Američanky obsadili 9. miesto (87,4667). Triumfovali Číňanky s celkovou známkou 96,7000 bodu pred Ukrajinkami (96,7000), bronz berú Japonky (93,1333).

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 v plávaní #Anita Alvarezová