Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Akvabela nedýchala dve minúty. Kde boli plavčíci? Organizátori reagujú

Dramatické zábery z MS v Budapešti obleteli svet. Ako sme informovali vo štvrtok, americkú reprezentantku v synchronizovanom plávaní Anitu Alvarezovú museli zachraňovať z bazéna.

24.06.2022 06:22
Anite Alvarezovej prišla na pomoc trénerka... Foto:
Anite Alvarezovej prišla na pomoc trénerka Andrea Fuentesová v čase, keď už bola akvabela na dne bazéna.
debata (9)

Dvadsaťpäťročnej Alvarezovej prišlo nevoľno a po dokončení svojho voľného sóla sa potopila. Z vody ju vylovila jej trénerka Andrea Fuentesová za pomoci ďalšej osoby.

Podľa správ z tímu USA je dvojnásobná účastníčka olympijských hier v poriadku.

"Bola to desivá skúsenosť. Musela som skočiť do vody, pretože nikto v okolí sa k tomu nemal. Bola som vydesená, videla som, ako Anita nedýcha.

Našťastie sa nič vážne nestalo a teraz sa už má dobre," citoval Fuentesovú španielsky denník Marca.

Boj o život americkej akvabely na MS v plávaní Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Trénerka Andrea Fuentesová vyťahuje z bazénu...

Španielska trénerka skočila do bazéna v šortkách a tričku, keď videla varovné signály.

"Jej nohy boli belšie než zvyčajne, zdalo sa mi, že krv jej neprúdi normálne. Keď skončíte, chcete sa nadýchnuť, no namiesto toho, aby išla hore, klesala dole.

Myslím si, že nedýchala aspoň dve minúty, lebo jej pľúca boli plné vody. Srdce jej bilo, vyvrátila vodu a kašľala," dodala Fuentesová, štvornásobná olympijská medailistka.

Trénerka Andrea Fuentesová vyťahuje z bazénu telo akvabely Anity Alvarezovej. Čítajte aj Momenty hrôzy na MS. Po topiacu sa akvabelu z USA skočila trénerka

Na stredajšie udalosti reagoval šéf zdravotníkov na MS v Budapešti Béla Merkely. Jednotlivé body vyhlásenia zhrnul aj maďarský portál 444.hu.

Podľa jeho slov:

  • O tom, kedy môžu plavčíci zasiahnuť, rozhodujú v prípade štartu súťaže na svetovom šampionáte veľmi prísne pravidlá FINA.
  • Do bazéna môžu podľa pravidiel skočiť do bazéna na signál rozhodcov delegovaných FINA, aby sa predišlo prerušeniu akejkoľvek súťaže v prípade akéhokoľvek nedorozumenia.
  • Počas stredajšieho finále takýto signál od rozhodcov neprišiel, tréner plavčíkov na niečo upozorňuje márne, podľa pravidiel nemôžu zasiahnuť.
  • Po tom, ako trénerka na vlastné riziko skočila do bazéna, miestni plavčíci, ktorí vycítili nebezpečenstvo, už nečakali na signál od rozhodcu, ale sami sa rozhodli okamžite zasiahnuť, takže americká reprezentantka sa aj s ich pomocou dostala na breh.
  • Miestna zdravotná služba okamžite začala poskytovať športovkyni odbornú starostlivosť; americká reprezentantka bola našťastie pod vodou necelú minútu, takže neutrpela žiadnu ujmu na zdraví.

Podľa Fuentesovej prišlo s plavčíkom k menšej hádke kvôli pozícii, do ktorej po záchrane Alvarezovú uvedú. „Nehovoril po anglicky a nerozumel mi,“ uviedla koučka.

Plávanie, Tokio Čítajte aj Revolučné rozhodnutie. Plavci chcú umožniť transgenderom súťažiť

Alvarezová je členka tímu, ktorý má na programe finálový voľný program v piatok.

"Anita sa cíti dobre a dnešok využila na odpočinok. Vyšetrili ju lekári reprezentácie i šampionátu.

Uvidíme, aký bude jej stav zajtra a či dostane zelenú k štartu," uviedla vo štvrtok hovorkyňa tímu USA Alyssa Jacobsová podľa agentúry AFP.

Kristóf Milák Čítajte aj Dominancia domáceho miláčika. Milák zaplával v Budapešti svetový rekord

Sobotňajšie finále so Slovákmi

Slovenské akvabely sa na MS prebojovali v umeleckom plávaní do finále disciplíny highlight.

Chiara Dikyová, Nicol Dikyová, Laura Domčeková, Tereza Ďurišová, Lenka Keprtová, Nina Lukáčová, Linda McDonnellová, Laura Waterloosová, Terézia Sabajová a Emily Rebecca Italyová si v kvalifikácii vyslúžili hodnotenie 77,0667 bodu a obsadili dvanástu priečku.

V sobotu o 15.00 h budú bojovať o čo najlepšie umiestnenie. Do finále sa dostal tucet najlepších tímov, pričom najlepšie boli Ukrajinky (94,2333) pred Taliankami (91,6667) a Španielkami (91,3667).

Slovenky za jedenástymi Maďarkami zaostali o 1,4333 bodu, pred trinástymi Austrálčankami mali pohodlný náskok 4,1000 bodu.

Do sobotňajšieho finále (13.30 h) voľných zostáv miešaných párov postúpila aj slovenská dvojica Silvia a Jozef Solymosyovci. V piatkovej kvalifikácii obsadila 9. miesto výkonom 73,8333 bodu.

Do finále sa prebojovalo dvanásť dvojíc, s najlepšou známkou Taliani Giorgio Minisini a Lucrezia Ruggierová. Solymosyovci už na šampionáte v maďarskej metropole obsadili 10. miesto vo finále technického programu v mixe. (sita, tasr)

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
9 debata chyba
Viac na túto tému: #synchronizované plávanie #MS 2022 v plávaní #Anita Alvarezová