Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Laureáti potvrdili koniec v reprezentácii. Jeden však pokračuje v klube

Prvými dvoma členmi Siene slávy slovenského florbalu sa stali Denisa Ferenčíková a Lukáš Řezanina.

21.06.2022 19:38
Denisa Ferenčíková, Lukáš Řezanina Foto:
Denisa Ferenčíková a Lukáš Řezanina.
debata

Slávnostne uvedenie sa konalo v rámci gala v Kysuckom Novom Meste na záver sezóny 2021/2022. Zatiaľ iba v symbolickej rovine, ale Slovenský zväz florbalu (SZFB) už koncipuje aj fyzickú stálu expozíciu.

Ferenčíková aj Řezanina zároveň dostali ocenenie za výnimočný prínos pre slovenskú reprezentáciu. Obaja už uzavreli túto časť svojej kariéry. Jeden z nich však napokon pokračuje na klubovej úrovni, hoci nad tým od zimy visel otáznik na rozmyslenie.

Florbal MS Čítajte viac Historický triumf. Slovenskí florbalisti premiérovo zdolali Česko

„Rozhodla som sa odohrať ešte jednu sezónu za Vítkovice,“ prezradila 30-ročná odchovankyňa rodného Tvrdošína Denisa Ferenčíková, ktorá dávnejšie deklarovala:

„Do budúcnosti plánujem zostať vo florbalovom prostredí. Na trénerské pôsobenie však asi nemám dosť trpezlivosti, skôr by som sa videla v pozícii manažérky.“

Banková špecialistka na hypotéky Ferenčíková ako prvá v slovenskej histórii nazbierala stovku štartov v seniorskom najcennejšom drese. Na vlaňajších MS vo Švédsku, na ktorých tím SR obsadil 6. priečku, sa rozlúčila s bilanciou 101 vystúpení, 72 gólov, 60 asistencií.

Denisa Ferenčíková Čítajte viac Ferenčíková: Z banky na ihrisko. Počas šampionátu som čerpala dovolenku

„Hlavný dôvod je, že sa cítim unavene a chcem mať aj viac času na súkromný život. Preto som jednu zložku môjho florbalového fungovania uzavrela,“ vysvetlila bývalá hráčka fínskeho SC Classic Tampere. Teraz s úsmevom potvrdila: „Nič sa na tom nezmenilo.“

Lukáš Řezanina debutoval v reprezentácii už v roku 2006, napokon v nej nastúpil v 104 zápasoch: „Som rád, že pri spätnom pohľade môžem pociťovať spokojnosť.

Chalanom som vždy vravel, že niekam k piatemu miestu, na ktoré teraz herne už patríme, hoci výsledkovo ešte nie, viem šliapať s nimi. Zároveň som opakoval, že ďalej na to už nebudem mať a zostane to na nich.“

Košičanov odchod zo scény na minuloročnom svetovom šampionáte vo Fínsku zaregistrovala a neponechala bez ďakovného ceremoniálu ani Medzinárodná florbalová federácia (IFF). Udialo sa to pri príležitosti triumfu 8:7 po predĺžení nad Estóncami v dueli o 7. priečku, čo znamenalo nový rekord mužstva SR.

florbal, lukáš řezanina, Čítajte viac Řezanina: Moje výkony vo Švédsku by mohli pomôcť aj ostatným

„Mal som slzy viac ako len na krajíčku. Okrem základných vecí v živote, ako sú rodina, zdravie, šťastie, bola možnosť mať na sebe slovenský dres tým najdôležitejším, čo ma stretlo,“ netajil niekdajší hráč Vítkovíc a IBK Linköping. Do Švédska, florbalovej krajiny číslo jeden, sa v roku 2016 dostal ako prvý Slovák.

Řezaninovi 11. júla pribudne tretí krížik, má rozbehnutú IT firmu, podieľa sa aj na organizovaní florbalových podujatí a kempov. Celkovo si už preskupil priority.

„Po sezóne dám súťažný florbal úplne bokom a urobíme si krásny život s mojou snúbenicou Aničkou a synčekom Sebíkom,“ avizoval pred play-off betRing extraligy, v ktorom jeho FaBK ATU Košice nestačil na Tsunami Záhorská Bystrica. Východniari pritom v semifinálovej sérii hranej na tri víťazstvá viedli 2:0 na zápasy…

„Stále platí, že som skončil v repre i klube. Chalani sú super, že sa ma snažia presvedčiť, ale čakáme druhé bábo a chcem už byť najlepší v iných veciach,“ zdôraznil Řezanina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Řezanina #Denisa Ferenčíková