Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vzpieraniu hrozí vylúčenie z OH. Jeho bývalý šéf z Maďarska dostal doživotný trest

Niekdajší prezident Medzinárodnej federácie vzpierania (IWF) Maďar Tamás Aján dostal od Športového arbitrážneho súdu (CAS) vo švajčiarskom Lausanne doživotný zákaz pôsobenia v tomto športovom odvetví.

16.06.2022 21:05
Švajčiarsko Vzpieranie Aján doživotný zákaz doping Foto: ,
Bývalý popredný vzpieračský funkcionár Tamás Aján na snímke z roku 2006.
debata (2)

Aktuálne 83-ročný Aján pracoval pre IWF viac ako 40 rokov, pričom prezidentom federácie bol v rokoch 2000 až 2020. Od roku 2010 bol tiež členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Maďarský funkcionár dostal trest za to, že vo vzpieraní aktívne a úmyselne kryl dopingové previnenia a nezrovnalosti boli aj vo financovaní IWF pod jeho taktovkou.

Osemdesiatnik už dva roky nie je na čele IWF a vzdal sa aj čestnej pozície v štruktúrach MOV.

Dianím vo federácii sa začali príslušné úrady zaoberať po zverejnení dokumentu nemeckej ARD, z ktorého vyplynulo, že Aján sa aktívne podieľal na zatajovaní dopingových prehreškov vo vzpieraní aj na finančných nezrovnalostiach pri ziskoch z olympijských hi­er.

Vladimír Macura Čítajte aj Úspech pre slovenské vzpieranie. Mladý Kysučan je majstrom Európy

Multimiliónové zisky IWF od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa mali ocitnúť na účtoch vo švajčiarskej banke pod kontrolou Maďara.

Škandál nabral až také rozmery, že vzpieraniu hrozilo a stále hrozí vylúčenie z olympijského programu. Aktuálne totiž nefiguruje v predbežnom zozname športov pre OH 2028 v Los Angeles.

V súvislosti s uvedeným dostal doživotný zákaz aj rumunský funkcionár Nicu Vlad, ktorý v minulosti pracoval v IWF ako viceprezident antidopingovej komisie tejto federácie.

Zatajovanie dopingových prehreškov potvrdili opakované analýzy vzoriek z OH 2008 a 2012, ktoré využili nové metódy testovania na odhalenie používania zakázaných látok.

Vzpieranie v minulosti zaznamenalo v súvislosti s OH vysoký počet prípadov použitia dopingu a často prichádzalo k zmene poradia na medailových priečkach.

K trestu pre Ajána prišlo iba 10 dní pred voľbami nového prezidenta IWF. O post generálneho sekretára federácie sa uchádza jeho zať Attila Adamfi, ktorý ešte počas prezidentovania Ajána pracoval ako generálny riaditeľ IWF.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vzpieranie #Tamás Aján