Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí kanoisti skončili bez medaily, Grigar v extrémnom slalome štvrtý

Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome napokon nedosiahli na medailu v nedeľňajšom finále C1 na majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši.

29.05.2022 12:02 , aktualizované: 16:27
SR Liptovský Mikuláš šport vodný slalom ME C1... Foto: ,
Slovinský vodný slalomár Benjamin Savšek (uprostred) získal v C1 zlatú medailu, striebro bral Nemec Sideris Tasiadis (vľavo) a bronz Miquel Trave zo Španielska.
debata (1)

Marko Mirgorodský ani Matej Beňuš nenadviazali na solídne výkony z dopoludňajšieho semifinále, v ktorom obsadili druhé, resp. štvrté miesto, a vo finále si pohoršili zhodne o štyri priečky.

Mirgorodského klasifikovali na 6. pozícii s mankom 5,01 s na Benjamina Savšeka, ôsmy Beňuš za 35-ročným víťazným Slovincom zaostal o 7,35 s.

Striebro si vo finále C1 vyjazdil Nemec Sideris Tasiadis, bronzovú medailu si vybojoval Španiel Miquel Trave. Vo finále sa nepredstavil Alexander Slafkovský.

SR Liptovský Mikuláš šport vodný slalom ME K1 ženy ZAX Čítajte aj Mintálová je majsterka Európy! Smutný Grigar: Bol to boj proti sebe, vode a vetru

Ten v semifinále zaznamenal dotyk na poslednej 25. bránke a so stratou 4,25 s v ňom skončil napokon trinásty. Nebyť tejto chyby, v semifinále by skončil hneď za Beňušom a predstavil by sa vo finále.

Mirgorodský ťukol hneď na prvej bránke, na prvom medzičase však mal len sekundovú stratu na Savšeka. Dobre sa popasoval s kombináciou na 13. a 14. bránke, no na 17-ke sa zdržal príliš dlho a v cieli mal päťsekundové manko. Priznal, že chyba v úplnom úvode nakoniec ovplyvnila celú jazdu.

„Snažil som sa tomu nepoddať, hneď na prvej bráne bol ťuk. Potom som išiel plné riziko, niekde mi to skĺzlo a v spodnej časti trate mi už sily chýbali. Mrzí ma to, boli sme doma a publikum bolo úžasné,“ uviedol Mirgorodský po pretekoch v mixzóne.

SR Liptovský Mikuláš šport vodný slalom nominácia ME ZAX Čítajte aj Ďalšia zlatá jazda na ME. Mladé Slovenky nedali konkurentkám šancu

Aj Beňuš doplatil na snahu o kompenzáciu chyby, mal dotyk s deviatou a desiatou bránkou a ďalšie dve sekundy „chytil“ na šestnástke.

"Medzi deviatkou a desiatkou mi odišiel valček a nemal som sa do čoho oprieť. Z následnej chyby som sa potom pár brán dostával.

Zvyšok jazdy som musel zabrať, aby som dobehol stratu a z toho bolo aj tá ďalšia chyba," opísal po pretekoch svoju jazdu Beňuš, ktorý mal v dôsledku penalizácie horší čas než v semifinále.

Matej Beňuš na archívnej snímke. Foto: TASR, Martin Baumann
Matej Beňuš Matej Beňuš na archívnej snímke.

V najlepšej desiatke bude naopak chýbať tretí slovenský zástupca Alexander Slafkovský, ktorý ťukol na záverečnej bránke a po dvojsekundovom treste obsadil nepostupové 13. miesto (+4,25).

Od prieniku do boja o medaily ho delilo 38 stotín sekundy. Slafkovský tak nerozšíri svoju medailovú zbierku na ME, v ktorej má už päť titulov. Chyba ho mrzí o to viac, že je to preňho pravdepodobne záverečný medzinárodný šampionát na domácej vode.

"Ťažko sa hľadajú pozitívne slová, keď som sa o postup pripravil sám na záverečnej bráne. Narazil som už v podstate za bránou, keď bolo treba zabrať.

Drobné chybičky boli aj predtým, ale tie spôsobila opatrná jazda, pretože trať bola celkom zradná," opísal Slafkovský úsek, ktorý ho stál postup.

Alexander Slafkovský. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Alexander Slafkovský Alexander Slafkovský.

Bez dvoch trestných sekúnd by figuroval na piatom mieste.

„Najťažšie je, že poznám polovicu tribúny. Ľudia sa prišli na mňa pozrieť a ja tam nebudem. Obral som sa o šancu ukázať, čo tu viem a určite som sa nechcel takto lúčiť na zrejme posledných domácich majstrovstvách,“ dodal 39-ročný kanoista.

Finále C1 bez Sloveniek

V ženskej časti C1 sa európskou šampiónkou stala najrýchlejšia zo semifinále – Britka Mallory Franklinová.

Druhá skončila Francúzka Marjorie Delassusová, tretia bola Češka Tereza Fišerová. Ženské finále C1 bolo bez slovenskej účasti, keďže Zuzana Paňková s Emanuelou Luknárovou v semifinále obsadili až 12., resp. 13. miesto.

V nedeľu ešte v Liptovskom Mikuláši rozdajú cenné kovy aj v extrémnom slalome žien a mužov.

ME vo vodnom slalome v L. Mikuláši:

C1M – finále: 1. Benjamin Savšek (Slovin.) 100,44 s (0), 2. Sideris Tasiadis (Nem.) +0,57 (0), 3. Miquel Trave (Šp.) +1,73 (0), 4. Raffaello Ivaldi (Tal.) +3,52 (0), 5. Franz Anton (Nem.) +4,67 (2), 6. Marko MIRGORODSKÝ (SR) +5,01 (2), 7. Thomas Koechlin (Švaj.) +6,90 (4), 8. Matej BEŇUŠ (SR) +7,35 (6), 9. Denis Gargaud Chanut (Fr.) +52,98 (50), 10. Paolo Ceccon (Tal.) +59,12 (52)

Grigar nezvládol prekážku roll zone

Švajčiarsky reprezentant vo vodnom slalome Jan Rohrer triumfoval v extrémnom slalome.

Do štvorčlenného finále sa prebojoval aj Slovák Jakub Grigar, nezvládol však prekážku „roll zone“ a napokon mu cenný kov ušiel.

Medzi ženami zvíťazila s prehľadom Češka Tereza Fišerová a bitku o striebro zvládla lepšie Mallory Franklinová z Veľkej Británie, pre ktorú je to už štvrtý cenný kov v Liptovskom Mikuláši.

V kajaku získala ďalšie striebro v individuálnej súťaži aj hliadke a zo Slovenska si odnáša aj najcennejší kov, ktorý vybojovala v C1. Ako tretia prišla do cieľa Slovinka Ajda Novaková.

Slovenská zástupkyňa Eliška Mintálová skončila v semifinále – ani jej nevyšla „roll zone“ a nepodarilo sa jej tak nadviazať na svoj sobotný úspech, keď zvíťazila v pretekoch C1.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marko Mirgorodský #ME 2022 vo vodnom slalome