Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naj letné športy. Ktorý je ten váš?

Letné dni nás lákajú von a nabádajú k pohybu. V tomto období športujú aj tí, ktorí sa k tomu doteraz nedokázali odhodlať. Leto má tú výhodu, že sa za pohybom môžete vydať naľahko, bez veľkého obliekania a príprav. Najobľúbenejšie letné športy sú po všetkých stránkach dostupné pre každého.

26.05.2022 00:00
cyklista Foto:

Nič nie je prirodzenejšie ako chôdza

Mnoho ľudí ani len netuší, aká je obyčajná chôdza účinná a zdravá. Premôžte sa a začnite chodiť všade, kam sa dá – do práce, na nákupy, na kávu s kamarátkou. Auto nechajte doma, autobusu alebo električke zamávajte. Je to len zvyk. Keď zaradíte chôdzu do svojej dennej rutiny, už po niekoľkých mesiacoch sa vám zlepšia všetky bežné zdravotné parametre, čo vám určite potvrdí aj lekár pri preventívnej prehliadke. A nielen to, výrazne sa vám zlepší i figúra, a to aj bez nejakého ďalšieho úmorného cvičenia. Okrem toho si počas chôdze skvelo oddýchne vaša psychika. Dôležité je, aby ste chodili aspoň päť kilometrov denne stredne rýchlym tempom. Časom si na to vaše telo aj myseľ tak zvyknú, že si budete s radosťou ďalšie kilometre dobrovoľne pridávať. Vydať sa môžete aj na turistiku, najskôr ľahkú, s rastúcou kondíciou môžete pridať aj na náročnosti. Na bežnú chôdzu nepotrebujete veľa – pohodlné oblečenie, kvalitnú obuv a do vrecka pre každý prípad mobil a platobnú kartu.

Foto: SHUTTERSTOCK
chodza, pr, nepouzivat

Behajte, ak vás to baví

Kým chôdza je výborný šport pre každého, behu treba prísť na chuť, čo môže istý čas trvať. No keď už raz tomuto športu prepadnete, stanete sa od neho doslova závislí. Podobne ako pri chôdzi, aj pri behu si potom bude telo aj hlava žiadať ďalšie a ešte väčšie dávky pohybu. S behom začínajte pozvoľna a opatrne. Oplatí sa v špecializovanom športovom obchode kúpiť odev a obuv určené na behanie, pretože pri behu sa musíte cítiť pohodlne, navyše nesmie trpieť váš pohybový aparát. Behať sa dá aj v meste, no oveľa väčším zážitkom je beh v prírode. Pre bežcov je určených mnoho letných podujatí. Urobiť niečo pre svoje zdravie a odbúrať stres môžete napríklad v sérii pretekov v prírode s názvom Behaj lesmi 2022. Pokiaľ ste majiteľmi platobnej karty Mastercard, získate 20% zľavu na štartovné na všetky behy tejto série.

Foto: SHUTTERSTOCK
beh, pr, nepouzivat

Leto na kolieskach a kolesách

Inlinové korčule a bicyklovanie sú takisto veľmi obľúbené letné pohybové aktivity. Táto letná klasika vám pomôže rozhýbať telo, uvoľniť myseľ a v prípade cyklovýletov aj spoznať nové miesta a získať jedinečné zážitky. Výlet na bicykli je pri premyslene zvolenej trase vhodný pre celú rodinu a určite bude patriť k nezabudnuteľným spoločným aktivitám. Na korčuliach aj na bicykli zároveň spálite kalórie, zlepšíte si kondičku a posilníte dolné partie tela. Pohodlné oblečenie a kvalitná obuv sú aj pri týchto športoch základ, dôležitá je aj dobrá výbava. Okrem nevyhnutných korčulí alebo bicykla budete určite potrebovať menší batoh na občerstvenie.

Foto: SHUTTERSTOCK
dievca, kolieskove korcule

Voda, piesok, slnko

Do rebríčka top letných športov určite patria aj loptové hry a hry s raketou, pri ktorých zapojíte celé telo a skvelo sa odreagujete. A leto bez vody? Nemysliteľné! Plávanie, vodné lyže, kanoe, raft – možností je naozaj veľa. Plávanie je výborné, pokiaľ nechcete zaťažovať kĺby a chrbticu. V posledných rokoch získal veľkú obľubu paddleboard a samozrejme, k vode patrí aj rybačka, na ktorú mnohí páni nedajú dopustiť. Podobne ako za inými letnými športami, aj k vode sa môžete vydať vcelku naľahko.

Foto: SHUTTERSTOCK
volley, pr, nepouzivat
chyba