Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Propagoval symbol Z. Ruský gymnasta spoznal trest

Ruský športový gymnasta Ivan Kuľak dostal ročný dištanc za propagovanie symbolu "Z" počas medailového ceremoniálu na podujatí Svetového pohára v katarskej Dauhe.

18.05.2022 08:43
Dina Averinová, Arina Averinová Foto:
Ivan Kuľak (v pozadí) mal symbol Z aj pri výročí osláv anexie Krymu spolu s modernými gymnastkami Dinou a Arinou Averinovými.
debata (26)

Rovnaký symbol má časť vozidiel ruskej armády, ktoré sú nasadené do invázie na Ukrajinu.

Podľa disciplinárnej komisie Kuľak porušil pravidlá Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG).

„Ivan Kuľak nebude môcť najbližších 12 mesiacov štartovať na žiadnych súťažiach organizovaných Medzinárodnou gymnastickou federáciou,“ uvádza sa vo vyhlásení etickej komisie, zverejnila ho agentúra AP.

Dvadsaťročný Rus obsadil v Dauhe v súťaži na bradlách tretie miesto a na pódiu stál vedľa víťazného Ukrajinca Iľju Kovtuna.

FIG odsúdila gesto Kuľaka ako „šokujúce správanie“ a nariadila svojej etickej komisii, aby spustila vyšetrovanie. Kuľakovi hrozil dlhý dištanc, no Rus dal opakovanie svoj postoj opäť jasne najavo.

"Ak by som mal druhú možnosť dať si písmeno ‚Z‘ na hruď, urobil by som to. Videl som to na vozidlách našej armády a zistil som si, čo tento symbol vyjadruje. Znamená ‚za víťazstvo‘ a ‚za mier‘.

Chcel som len ukázať môj postoj. Ako športovec zakaždým bojujem za víťazstvo a súťažím za mier," citovala agentúra DPA slová Kuľaka pre ruskú štátnu televíziu RT, ktorej vysielanie Európska únia na svojom území zakázala.

gymnastika Čítajte aj Ukrajinci? Správali sa k nám zle. Rus vysvetľuje kontroverzné písmeno Z

FIG už pred podujatím v Dauhe oznámila, že v reakcii na vojenskú agresiu od 7. marca až do odvolania vylúči všetkých ruských gymnastov a rozhodcov z medzinárodných súťaží.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #športová gymnastika #Ivan Kuľak