Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

5 super tipov na letné výlety

S príchodom letných dní si vo voľných chvíľach s radosťou opäť obúvame túlavé topánky a vyrážame na výlety. Slovensko je plné krásnych miest, ktoré sa oplatí navštíviť, či už sa vyberieme za kúpaním, poznávaním alebo za športom. Prinášame vám tipy na miesta, ktoré vás určite nesklamú.

19.05.2022 00:00
Behaj lesmi little paw, pr, nepouzivat Foto:

Devín: malý kúsok zeme s veľkou históriou

Patrí k najkrajším miestam Slovenska. Nad sútokom Moravy a Dunaja sa týči bralo s hradom, ktoré patrí k najvýznamnejším historickým lokalitám v strednej Európe. Toto miesto bolo osídlené už v praveku, neskôr Keltami a po nich bol Devín súčasťou hraníc rímskej ríše Limes Romanus. S Devínom sa spája aj meno kniežaťa Rastislava. Dnes je hrad národnou kultúrnou pamiatkou. Výhľad je tu úžasný, príroda ako stvorená na turistiku a beh.

Foto: Behajlesmi.sk
behaj lesmi min, pr, nepouzivat

Čičmany: navštívte perníkové chalúpky

Obec v okrese Žilina je obľúbeným cieľom výletníkov. Nikde inde totiž nenájdete na zrubových dreveniciach typické biele maľované vzory, vďaka ktorému sú Čičmany Pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry a súčasťou pamiatkového fondu Slovenska. Príroda v okolí obce je rajom turistov, cyklistov aj bežcov, z neďalekého vrchu Javorinka je možný paragliding a závesné lietanie. Okrem toho tu môžete 28. mája absolvovať beh s názvom „Behaj lesmi Čičmany“ zo série pretekov v prírode Behaj lesmi. Majitelia karty Mastercard môžu rátať s 20– percentnou zľavou na štartovné nielen na tento beh, ale na všetky preteky série Behaj lesmi 2022.

Bachledova dolina: prejdete sa aj v korunách stromov

Či v zime, či v lete, táto dolina s rekreačnou oblasťou pod Tatrami pri obci Ždiar stojí za návštevu po celý rok. Pohodlne vás tam dovedie cesta, popri ktorej sa potom žltou značkou dostanete až k najväčšej tunejšej atraktivite – chodníku v korunách stromov. Dolina známa aj ako Bachledka je skvelým miestom na turistiku, z Magurského sedla vedie hrebeňom na Magurku modro značený chdoník. Lokalita je výborná aj pre bežcov, preto niet divu, že beh zo série pretekov v prírode sa bude konať aj tu. „Behaj lesmi Bachledova dolina“ sa uskutoční 11. júna.

Foto: Behajlesmi.sk
behaj lesmi min.php-2, pr, nepouzivat

Veľká Fatra: neobjavená krásavica

Tak trochu v tieni notoricky známych miest je stredoslovenské pohorie Veľká Fatra. A pritom neprávom. Príroda je tu prekrásna a neporušená, oblasť poskytuje početné možnosti turistiky, cykloturistiky, behu, kúpania, rybolovu a iných športov. Veľká Fatra je najmladším slovenským národným parkom, a zároveň najväčším náleziskom pôvodného výskytu tisu obyčajného v Európe.

Štiavnické vrchy: v kraji rytierov a povestí

Táto oblasť priťahuje turistov ako magnet. Možno aj vďaka istej svojej magičnosti a tajomnosti, ktorá sa premietla aj do známych povestí nielen o rytieroch. Štiavnické vrchy sú bohaté na minerály a rudy, ktoré sa tu v minulosti hojne ťažili. Banská Štiavnica je Mestská pamiatková rezervácia a súčasť Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Najvyšší vrch Sitno je obľúbeným cieľom turistov, v lete sú vyhľadávanými miestami na rekreáciu tajchy. Dá sa tu kúpať, behať, bicyklovať.

Foto: Behajlesmi.sk
Behaj lesmi behej 2, pr, nepouzivat

Behaj lesmi a objavuj

Pokiaľ patríte k náruživým bežcom, všetky spomínané miesta môžete spoznávať aj s bežeckými topánkami na nohách v rámci pretekov Behaj lesmi. Je to séria piatich pretekov v prírode, ktoré vás prevedú známymi miestami kratšou alebo dlhšou trasou. Zapojiť sa môžu aj deti. Pokiaľ máte v peňaženke platobnú kartu s logom Mastercard, v tohtoročnej sezóne s ňou získate 20– percentnú zľavu na štartovné na všetky preteky série Behaj lesmi 2022. Okrem toho máte prednostné právo registrácie.

chyba