Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na MS nešťastne usmrtil súpera. Po rokoch prichýlil jeho rodinu z Ukrajiny

Po desaťročiach sa konečne zmieril so svojím osudom. Nemecký šermiar Matthias Behr zažil na majstrovstvách sveta 1982 v Ríme hororový moment, ktorý ho doteraz prenasleduje. Svojho sovietskeho súpera Vladimira Smirnova smrteľne zranil počas zápasu.

14.05.2022 12:40
Alexander Choupenitch a Šikine Takahiro Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (2)

Život 67-ročného Behra teraz napísal epizódu, ktorá sa dostala do viacerých zahraničných médií. Smirnovovu rodinu unikajúcou pred ruskou inváziou na Ukrajine prichýlil u seba doma.

„Vladimir bol môj priateľ, rovnako ako ja bol olympijským víťazom a majstrom sveta, považoval som ho za šermiarskeho boha. Bol som paralyzovaný hrôzou, keď som tam sedel s ostrím postriekaným krvou,“ uviedol Behr pre portál Bunte, cituje ho aj Sport.cz.

Behrova čepel prenikla cez masku Smirnovovi do oka a poranila mu mozog. Upadol do kómy a desať dní bojoval o život. Neúspešne. Vážnemu zraneniu podľahol. Ukázalo sa, že jeho maska nebola v poriadku.

Tragédia sa nad Behrom odvtedy vznáša ako veľký čierny mrak. Nečudo, spomienky na smrteľnú nehodu sa len tak nedajú vymazať. Cíti sa vinný, hoci za incident nemôže. Dlho trpel depresiami a dokonca premýšľal nad samovraždou.

„Myšlienky na to, čo sa stalo, sa objavia, aj keď vchádzam do obchodu s alkoholom a vidím vodku s etiketou Smirnoff,“ priznal.

Až 35 rokov po nešťastí, v roku 2017, sa stretol s vdovou po zosnulom exrivalovi Emmou. Rovnako ako Smirnov pochádza z Ukrajiny.

Šamil Tarpiščev, Jelina Svitolinová. Čítajte aj Kto je Svitolinová? Nikto! Slávny Rus naložil Ukrajinke a ďakoval Djokovičovi

Po ruskej invázii na Ukrajinu požiadala Behra o azyl – pre seba i svoju rodinu. Niekdajší šampión neváhal ani minútu a utečencom poskytol u seba dočasný domov. Žije v nemeckom Tauberbischof­sheime.

Ich prijatím sa cíti byť zmierený so svojím osudom: „Kruh sa uzavrel. Bol to pre mňa darček: konečne môžem niečo vrátiť.“

Tragédia viedla k mnohým zmenám pravidiel v šerme a k zvýšeniu bezpečnosti.

Leonid Kučuk Čítajte aj Genocída, odsúdil činy ruských okupantov Bielorus, ktorý viedol aj Ďuricu

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #šerm #vojna na Ukrajine #Matthias Behr