Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najohybnejšia Ruska má nálepku Evy Braunovej. Kvôli Putinovi

Bola gymnastickou hviezdou. Svojho času nedostižnou. Uspela v modelingu a vďaka Vladimirovi Putinovi aj v politike.

06.04.2022 12:00
Alina Kabajevová Foto:
Alina Kabajevová na olympiáde 2004.
debata

Volá sa Alina Kabajevová (38) a hoci už roky žije v absolútnej anonymite, v uplynulých týždňoch sú jej plné médiá. Po ruskej invázii na Ukrajinu a sankciách proti politickým špičkám a oligarchom prichádza rad aj na ňu.

Kráľovnú moderných gymnastiek. Údajnú milenku ruského prezidenta. A vraj matku jeho štyroch detí.

Kto je Alina Kabajevová?

Turecké fejky

Narodila sa v roku 1983 v uzbeckom Taškente. Jej otec bol výborným ligovým futbalistom, mama solídna basketbalistka. S gymnastikou začala už ako štvorročná. Rodičia ju vzali do Moskvy a zverili do rúk Iriny Vinerovej, slávnej trénerky zo sovietskych čias, známej aj pre drsné metódy.

„Nemohla som uveriť svojim očiam, keď som ju prvýkrát uvidela. Dievča malo málo vídanú kombináciu kľúčových predpokladov pre modernú gymnastiku – ohybnosť i obratnosť,“ spomenula si Vinerová na začiatok plodnej spolupráce.

Keď mala Kabajevová trinásť, prvýkrát súťažila za Rusko. Na majstrovstvách sveta získala dovedna štrnásť medailí, ďalších 21 pridala na európskych šampionátoch. Zlato má z Atén 2004. Tri roky predtým pykala za užívanie dopingu.

„Keď mala dvadsať, žila v skromnom byte sovietskeho typu, blízko moskovského hipodrómu. Bola veľmi príjemná, zdalo sa, že spoločnosť potrebuje viac ako čokoľvek iné. Ani módu neriešila. V jeden deň však do jej rezidencie dorazilo vrece plné všakovakého oblečenia. Turecké napodobeniny,“ uviedol pre britské médiá údajne zdroj blízky Kabajevovej.

Gymnastika je ako krasorčuľovanie. Ruský šport. Výkladná skriňa Kremľa. Z Kabajevovej sa postupne stala celebrita. Popredná popová skupina o nej nahrala pieseň „Alina“. Jej popularitu umocnili aj nahé pózy pre ruský pánsky magazín Maxim. Fotograf, ktorý Kabajevovú zvečnil, Michail Korolov, povedal: „Ani som ju nemusel presviedčať. Pózuje veľmi prirodzene. Je plná sexepílu.“

Jej športové sebavedomie rástlo spolu s úspechmi. „Byť hviezdou v gymnastike nie je len o schopnostiach. Je to aj o osobnosti. Pozri sa na mňa. Nechcem byť nezdvorilá, ale každý by mal byť ako Alina Kabajevová,“ odpovedala raz ruským novinárom.

Elisabeth Schimpfösslová – autorka knihy Bohatí Rusi: Od oligarchov k buržoázii – vraví, že s Putinom sa spoznala skrze šport, nie politiku. Na začiatku vraj bola trénerka Vinerová, ktorá sa vydala za oligarchu Ališera Usmanova blízkeho prezidentovi.

Prvýkrát ich verejnosť spolu registrovala v roku 2001, keď Putin udelil Kabajevovej štátne vyznamenanie „Rád priateľstva“.

Pozrite sa: Krásna milenka Vladimira Putina Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Alina Kabajevová takto pózovala v auguste 2020.

Usmrkané nosy

Reči o ich romániku sa začali šíriť v roku 2008, keď bola – vtedy už bývalá gymnastka – prokremeľskou poslankyňou. V apríli toho roku vyšiel Moskovskij Korespondent so správou, že sa chystá svadba. „Nie je tam ani jediné pravdivé slovo,“ reagoval ruský prezident. Noviny, ktoré správu priniesli, prestali vychádzať 29. októbra 2008.

O sedem rokov neskôr, po tom, čo Kabajevová porodila dvojičky vo švajčiarskom Lugane, zmizla z centra pozornosti. Prestala navštevovať spoločenské akcie, poskytovať rozhovory a zúčastňovať sa televíznych programov. Pred odchodom do ústrania uviedla, že stretla muža, ktorého veľmi miluje.

Napriek jej obrovskej popularite ju Ruský Vogue opísal ako „najzáhadnejšie dievča v krajine“. „Všetci o nej všetko vedia a zároveň nikto nič netuší. Samozrejme, iba okrem toho, čo ona sama v homeopatických dávkach oznamuje na svojej oficiálnej stránke,“ uviedol magazín.

V roku 2013 Putin oznámil, že sa rozchádza so svojou manželkou Ľudmilou. Rusi považujú práve Kabajevovú za dôvod manželského krachu. Dvojica sa potom bok po boku niekoľkokrát ukázala na verejnosti a podľa vyšetrovania nadácie proti korupcii ruskí oligarchovia odvtedy posielali rodine Kabajevovcov peniaze i majetok.

Mimochodom, o ten nemá núdzu. Na rozdiel od ostatných v najbližšom Putinovom okolí totiž Kabajevová nie je na sankčnom zozname. Ako členka predstavenstva v National Media Group, mediálnom gigante, zarába podľa daňových záznamov okolo 10,5 milióna dolárov ročne.

Vzťah Kabajevovej a Putina bol vždy tabu, aj o ich štyroch údajných potomkoch sa hovorí iba v kuloároch. Oficiálna tlačová kancelária Kremľa nikdy nič nepotvrdila. A sám Putin? Keď sa ho na to opýtajú, zostáva absolútne chladný. „Vždy som mal negatívny pocit z ľudí, ktorí strkajú usmrkané nosy a erotické fantázie do životov iných,“ obul sa raz do britského Sunday Times.

Švajčiarsky bulvárny denník Blick zasa uviedol, že ruský prezident pred rokmi priletel do Švajčiarska, keď Kabajevová rodila na súkromnej klinike. Aj v tomto prípade však Kremeľ odkázal, že médiá sú informačne totálne vedľa.

Kristina Rezcovová Čítajte viac Západné sankcie v praxi. Ruská hviezda zažila pri nákupe šok

Na Sibíri?

O tom, kde sa momentálne nachádza, sa veľa nevie. Naposledy sa oficiálne pre médiá vyjadrila v lete 2020, keď olympijské zlato v gymnastickom viacboji žien brala Izraelčanka Linoj Ašramová. Prvýkrát od roku 1996 sa radoval niekto iný, ako Ruska. „Zdá sa, že najväčšou gymnastickou výzvou súčasnosti je nájsť spôsob, ako pripraviť Rusko o zlato,“ vravela hviezda pre Sport-Express.

V decembri sa na verejnosť dostalo video, na ktorom tancuje na jednom z gymnastických podujatí. Odvtedy sa po nej zľahla zem.

Špekuluje sa, že žije vo Švajčiarsku aj so svojimi deťmi. Tie vraj majú tamojšie občianstvo a údajne aj tento fakt znemožňuje miestnym orgánom zakročiť proti bývalej športovkyni.

Hoci sa všeobecne verí, že Kabajevová je naozaj vo Švajčiarsku, teoreticky by sa mohla ukrývať aj v hi-tech bunkri na Sibíri. Začiatkom tohto mesiaca Valerij Solovej, ruský politológ a historik, povedal: „V skutočnosti to nie je bunker, ale celé podzemné mesto vybavené najnovšou vedou a technológiou.“

Luxusný bunker je určený na ochranu v prípade jadrovej vojny a nachádza sa v pohorí Altaj. Pozorovatelia poukázali na vysokonapäťové vedenie spojené so 110-kilovoltovou rozvodňou a ventilačné body v blízkosti horského úkrytu, ktoré sú dostatočné na napájanie a vetranie údajne malého mesta.

Hoci o tom, kde Kabajevová naozaj je, nikto netuší, vojna na Ukrajine z nej spravila predmet verejného záujmu. Objavujú sa hlasy, podľa ktorých by mal aj ju postihnúť trest. „Najohybnejšiu Rusku“, ako ju prezývajú, vraj treba zbaviť toho najcennejšieho.

Olympijských medailí…

V petícii zverejnenej na portáli Change.org sa píše: „Je čas, aby ste Evu Braunovú (partnerka Adolfa Hitlera, pozn.) opäť spojili s jej Führerom.“ Dokument má zatiaľ viac ako 72-tisíc podpisov a kladie si otázku, prečo po uvalení toľkých sankcií voči Rusku švajčiarske úrady naďalej kryjú Kabajevovú i jej rodinu.

Dvojičky Dina a Arina Averinové. Čítajte viac Na pódiu s Putinom. Hviezdy ruského športu podporili prezidenta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alina Kabajevová #vojna na Ukrajine