Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do väzenia s ňou! Plavkyňa šliapla na ruskú vlajku, reakcia prišla aj z dumy

Plavecká majsterka Európy Viktoria Zeynep Günesová čelí kritike kvôli fotografii, na ktorej šliape na ruskú vlajku. Bývalá juniorská reprezentantka Ukrajiny a držiteľka troch národných rekordov dnes súťaží pod tureckou vlajkou. Provokatívnu snímku zverejnila na sociálnej sieti instagram.

29.03.2022 06:36
Viktoria Zeynep Günesová Foto:
Viktoria Zeynep Günesová.
debata (50)

Kritika prišla okamžite – nielen z radov ruských plavcov, ale aj zo Štátnej dumy. Politik Vitalij Milonov žiada pre 23-ročnú rodáčku z Poltavy tvrdý trest.

"Nemyslím si, že by Erdogan povzbudzoval tých, ktorí chcú vyvolať konflikt medzi Tureckom a Ruskom. Dúfam, že plavkyňa bude exemplárne potrestaná a za prehnané by som nepovažoval ani väzenie.

Chcem, aby turecké úrady podnikli potrebné kroky," poslal Milonov odkaz cez Sport24 aj tureckému prezidentovi.

Medzinárodná plavecká federácia (FINA) uviedla, že o príspevku bývalej ukrajinskej reprezentantky, súťažiacej za svoju rodnú krajinu do roku 2015 pod menom Solncevová, vie.

„FINA nabáda všetkých športovcov, aby sa správali dôstojne a s rešpektom,“ uviedol riadiaci orgán pre RIA Novosti.

Ako sme informovali, ruskí a bieloruskí plavci pôvodne mohli v lete súťažiť na majstrovstvách sveta v plaveckých športoch, neskôr ich FINA vylúčila. Reagovala tak na ruskú inváziu na územie Ukrajiny.

Jevgenij Rylov Čítajte aj Strata známeho sponzora i rázna reakcia. Ruské hviezdy pykajú za podporu Putina

Ruskí plavci Vladislav Grinev a Tatiana Belonogoffová sa nechali počuť, že FINA prejaví dvojaký meter, ak po spomínanom treste nezakročí proti Günesovej.

„Kde sú hranice povoleného správania športovcov? Ak sa rozhodnete, že je humánne vyradiť ruských športovcov z účasti na medzinárodných súťažiach, potom zakročte aj tu. Nacionalizmus je neprijateľný v akejkoľvek forme," napísal Grinev na instagrame.

kraso ukrajina Čítajte aj Ukrajinci rozplakali halu: Rusko je agresor, nech to každý vie

Stále prebieha vyšetrovanie jeho krajana Jevgenija Rylova, dvojnásobného zlatého medailistu z OH v Tokiu, ktorý sa spolu s ďalšími ruskými športovcami zúčastnil na zhromaždení v Moskve, čím vyjadrili podporu Vladimirovi Putinovi.

Rylov ešte pred verdiktom FINA oznámil, že na šampionát do Budapešti nepôjde. Týmto krokom chcel ukázať nesúhlas s protiruskými sankciami.

Dina Averinová, Arina Averinová Čítajte aj Falošné gestá dvojčiat v Lužnikách? Nóri riešia záhadnú retuš
50 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Viktoria Zeynep Günesová