Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tŕnistá cesta k slobode. Utiekla pred Lukašenkom, teraz pred Putinom

Za dva roky začína život v tretej krajine. Bývalá bieloruská plavkyňa Aliaksandra Herasimeniová po odchode z Bieloruska musela opustiť aj Ukrajinu.

17.03.2022 19:30
Aliaksandra Herasimeniová. Foto:
Aliaksandra Herasimeniová.
debata (1)

Z rodného Bieloruska utiekla Herasimeniová, aby unikla pred politickým prenasledovaním po znovuzvolení prezidenta Alexandra Lukašenka.

Zamierila na Ukrajinu, no nikdy by si nepomyslela, že po necelých dvoch rokoch bude opäť nútená odísť. Tentokrát pred inváziou ruských vojsk.

Martina Navrátilová Čítajte viac Navrátilová sa zastala Rusov. Nemali by sa viac vyjadrovať proti Putinovi

Spolu s manželom, mamou a trojročnou dcérkou sa v druhý deň invázie vybrali na 12-hodinovú cestu autom k poľským hraniciam.

Počas presunu počuli mohutné výbuchy a bývalá plavkyňa svojej dcére pre upokojenie povedala, že to bol iba hrom. „Musela som si niečo vymyslieť. Ako vysvetliť dieťaťu, že sa začala vojna,“ uviedla pre agentúru Reuters.

Rusko využilo bieloruské územie na spustenie mnohostrannej invázie na Ukrajinu, kde sa mnohí Bielorusi usadili po tom, čo unikli prenasledovani­u doma.

Alexander Dolgopolov Čítajte viac Na kurtoch zarobil vyše sedem miliónov. Teraz ide do vojny

„Utekali sme dlho,“ uviedla Herasimeniová, ktorá spolu s rodinou čakala poldruha dňa na ukrajinsko-poľskej hranici. Aktuálne sa nachádzajú vo Varšave.

Bývalý športovkyňa vedie Bieloruskú nadáciu športovej solidarity, ktorá podporuje športovcov, ktorí boli uväznení, alebo inak potrestaní za svoje politické názory.

Zároveň je v súčasnej situácii odhodlaná bojovať za práva bieloruských športovcov, ktorým je spolu s ruskými zakázané zúčastňovať sa väčšiny podujatí.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #vojna na Ukrajine #Herasimeniová