Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusov a Bielorusov napokon nepustia na paralympiádu. Krok vysvetlil šéf výboru

Športovci z Ruska ani Bieloruska nakoniec nemôžu súťažiť na zimných paralympijských hrách v Pekingu.

03.03.2022 08:27 , aktualizované: 08:42
Rusko Foto: ,
Ruskí športovci s prelepeným názvom nápisu Russia v Pekingu.
debata (72)

Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) im zakázal účasť len deň pred otváracím ceremoniálom, keď zmenil svoje predchádzajúce rozhodnutie, že reprezentanti týchto krajín sa na podujatí môžu zúčastniť pod neutrálnou vlajkou.

Vedenie MPV vo štvrtok prehodnotilo iba deň starý krok.

Viaceré národné výbory, tímy a niektorí športovci totiž hrozili, že nebudú súťažiť, a vyhrotila sa aj situácia v paralympijských dedinách. Nesúhlasili so štartom Rusov a Bielorusov po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorú podporuje aj Bielorusko.

Andrej Vasilevskij Čítajte viac V Moskve píšu, že za morom začínajú šikanovať ruské hviezdy NHL

"Sme presvedčení, že šport a politika by sa nemali miešať. Vojna však ovplyvnila aj tieto ZPH a mnohé vlády zasahujú v zákulisí nášho vzácneho podujatia.

MPV zo svojej podstavy musí prihliadať na názory členských organizácií. V stredu sme sa riadili snahou o dlhodobú prosperitu a prežitie paralympijského hnutia.

Na naše princípy a hodnoty sme nesmierne hrdí, ale eskalujúca situácia nás takto krátko pred štartom ZPH postavila pred neriešiteľnú úlohu," povedal prezident MPV Andrew Parsons na webe paralympic.org.

Šéf MPV Andrew Parsons v debate s ukrajinským... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Andrew Parsons Šéf MPV Andrew Parsons v debate s ukrajinským novinárom dva dni pred začiatkom paralympiády v Pekingu.

"Prisľúbili sme, že budeme naslúchať, a v uplynulých dvanástich hodinách sa nám ozvalo veľmi veľa členov. Hovorili veľmi otvorene, čo oceňujem.

Povedali nám, že ak neprehodnotíme naše rozhodnutie, bude to mať obrovské dôsledky pre ZPH 2022.

Mnohé národné výbory, z ktorých niektoré kontaktovali ich vlády, výpravy a športovci hrozili bojkotom súťaží," pokračoval Parsons.

Jevgenij Pľuščenko Čítajte aj Pľuščenko verí Putinovi. Od Češky dostal za to srdiečko

Podľa jeho slov bolo nutné zaistiť bezpečnosť aj integritu športových zápolení:

„Situácia v dedinách sa stala neudržateľnou. Máme posvätnú povinnosť zabezpečiť organizáciu úspešných paralympijských hier. V našom hnutí musí zvíťaziť fair play, násilie je zakázané, dáva sa pozor na zdravie športovcov a platia základné princípy etiky.“

Ruských a bieloruských športovcov označil za obete činov ich vlád.

Viačeslav Barkov Čítajte aj Čo sa deje? Aká vojna? Rus čelí po rozhovore tvrdej kritike

"Reprezentantov z Ruského a Bieloruského paralympijského výboru sme odmietli, aby sme zachovali integritu podujatia a bezpečnosť všetkých účastníkov. Dotknutým športovcom odkazujem, že nás mrzí, že do vášho úsilia zasiahlo rozhodnutie vlád porušiť Olympijské prímerie.

Ste obete činov vašich vlád. Rozhodnutie sa priamo týka 83 športovcov, ak by však Rusi a Bielorusi zostali v Pekingu, ďalšie výpravy by zrejme odišli a nemali by sme uskutočniteľné hry.

To by malo ďalekosiahle dôsledky. Dúfam, že sa vrátime do stavu, keď sa budeme zameriavať výlučne na silu športu, ktorý dokáže meniť životy ľuďom so zdravotným znevýhodnením," doplnil šéf MPV.

Rusko, formula Čítajte aj F1 opúšťa Rusko. Ecclestone: Trest? Putinovi na pretekoch nezáleží

K rozhodnutiu mimoriadne zvolanej exekutívy MPV sa vyjadril aj predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš.

"Slovenský paralympijský výbor rešpektuje nové rozhodnutie Medzinárodného paralympijského výboru. Slovenskí športovci sú v Pekingu pripravení podať čo najlepšie výkony.

Uvedené rozhodnutie bude mať zo športového hľadiska vplyv na turnaje, v ktorých sú zastúpení aj slovenskí reprezentanti.

Môže sa totiž meniť vyžrebovanie parahokejového turnaja, ako aj súťaží v curlingu na vozíku," povedal Riapoš v tlačovej správe.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
72 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Zimné paralympijské hry 2022 #ruskí paralympionici