Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jágr, Chára či Federer tiež starnú. Ale... Jeden má bezbrehú vôľu, ďalší je úkaz

Český hokejový klenot Jaromír Jágr oslávil minulý týždeň päťdesiatku. Stále hrá najvyššiu súťaž v drese rodného Kladna.

02.03.2022 16:00
pjimage  2 Foto:
Jaromír Jágr, Roger Federer a Zdeno Chára.
debata (1)

Na práve skončených pekinských Hrách získal Francúz Johan Clarey v zjazde striebro. Má 41 rokov a stal sa najstarším medailistom v zjazdovom lyžovaní v histórii ZOH.

A pred dvoma dňami vstúpila medzi päťdesiatnikov aj nemecká rýchlokorčuliarka Claudia Pechsteinová. Päťnásobná olympijská šampiónka sa predstavila aj v Pekingu – na svojej ôsmej olympiáde. Nijaká iná športovkyňa na svete sa nemôže pochváliť takou bilanciou.

Všetky tieto osobnosti si už mali užívať športový dôchodok. Nielen oni, ale aj mnohí ďalší však stále udivujú svojimi výkonmi a úspešne konkurujú súperom o dve i tri desaťročia mladším. Existujú vekové limity vo vrcholovom športe? Dokedy sa dá súťažiť na špičkovej svetovej úrovni?

„Na to neexistuje nijaká norma. Prirodzený proces starnutia sa nedá zastaviť. Ale dá sa spomaliť,“ tvrdí uznávaný športový lekár Pavel Malovič. „Všetko sa odvíja od toho, o akej výkonnostnej úrovni sa bavíme a tiež od toho, či sa športovcovi vyhnú ťažšie zranenia.“

Pavel Malovič. Foto: TASR, Michal Svítok
Pavel Malovič. Pavel Malovič.

Počúvať telo a šetriť silami

Podľa neho je v súčasnosti dostatok výživových doplnkov, ktoré športovcom pomáhajú.

"Dôležitú úlohu zohráva genetika, u každého je iná. Z medicínskeho pohľadu trpia najmä kĺby a svaly. S vekom hrozí rednutie kostí. Päťdesiatka je vek, keď aj mužov začína trápiť osteoporóza, takzvaná zlodejka kostí. Zvyšuje sa nebezpečenstvo zlomenín, čo nie je napríklad v hokeji nič výnimočné.

Jágr mal problémy so slabinami, nejaké svalové ťažkosti, ale pokiaľ viem, najväčším zranením bol v jeho prípade zlomený malíček. Na dlhovekosť potrebuje športovec aj šťastie," pokračuje primár Kliniky telovýchovného lekárstva v Bratislave. Môže niečo podobné ako Jágr dokázať každý?

„Na takej úrovni asi nie. Ale šancu má ten, kto prejaví takú pevnú vôľu ako on. Tá Jágrova je bezbrehá. Platí, že kde je vôľa, tam je aj cesta,“ zdôrazňuje Malovič.

Jágr hrá v českej lige vo farbách kladnianskeho klubu, ktorý aj vlastní. Náročnosť súťaže sa nedá zďaleka porovnávať s NHL. Už jeho posledný návrat do severoamerickej profiligy, to už mal štyridsiatku na krku, nebol príliš úspešný, najmä niektoré sezóny mu nevyšli z rôznych dôvodov podľa predstáv.

Jaromír Jágr, hokejová legenda. Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MFDNES + LN / Profimedia
Jaromír Jágr Jaromír Jágr, hokejová legenda.

„V Česku využíva bohaté skúsenosti. Po toľkých rokoch sa naučíte počúvať svoje telo, šetriť pohybom, vyhýbať sa ostrým zrážkam a aj súperi si uvedomujú skutočnosť, s kým majú na ľade česť a nik si nedovolí mu nasadiť krosček, naremplovať ho na mantinel. Na rozdiel napríklad od futbalistu Ronalda, ktorý je síce mladší, má 37 rokov, ale to už je vek, v ktorom si málokto udrží najvyššiu výkonnosť. Toho protihráči vôbec nešetria,“ porovnáva Malovič.

Upozorňuje aj na Ronaldovho večného súpera Lionela Messiho, ktorý je o niečo mladší. „Aj u neho by som si vedel predstaviť skvostnú športovú dlhovekosť, hoci asi nie do päťdesiatky. Nikdy netrénuje dlho, vie šetriť silami i energiou, aj v zápase sa prechádza päť kilometrov a šprintuje možno minútu. A rozhoduje zápasy. Ak máte okolo seba dobrých nosičov vody, tak to ide.“

Lewandovskému pomáha karate

Aj medzi slovenskými športovcami sa nájdu obdivuhodné typy, ktoré si udržiavajú dlhú životnosť na vysokej úrovni. Zdeno Chára sa vekovo blíži k Jágrovi, bude mať 45 rokov, hráva v poprednom tíme New York Islanders.

"Zdeno je úkaz. Iný typ ako Jágr. Nikdy som si nemyslel, že bude hrať tak dlho hokej a na takej úrovni. Mám pocit, že v istej chvíli prelomil pohodlnosť v stravovaní. Začal sa viac venovať výžive a dal si poradiť od ľudí, ktorí mu vraveli, čo robiť, aby si udržal svaly pružnejšie a kosti pevnejšie.

Zdeno Chára. Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia
Zdeno Chára Zdeno Chára.

Jágr na rozdiel od Cháru či Ronalda nikdy príliš nezverejňoval, ako sa stravoval. Ale mal dobrého poradcu v osobnom koučovi Marianovi Jelínkovi. Dôveroval mu, dal na neho. To je dôležité. Som presvedčený, že Jardo má okolo seba blízkych ľudí, ktorí ho počúvajú a on je zasa pripravený sa s nimi rozprávať a rešpektovať ich."

Malovič neskrýva, že uznáva futbalistu Zlatana Ibrahimoviča. "Stále pôsobí v talianskej lige, hoci prekročil štyridsiatku. U neho neplatí, čo u Jágra. Má za sebou zložité peripetie, zdravotné problémy, mnohé zranenia kolena, iný by už bol odpísaný, mal za sebou dva športové pohreby.

Podľa mňa sa u neho podpisuje, že vyšiel z ťažkých pomerov, od detstva sa musel obracať, živil vo Švédsku celú rodinu. Vždy bol šéf. A stále ho okolie akceptuje ako lídra."

Športovec sa profiluje už v detstve. Základy, ktoré dostane, sú dôležité aj pre ďalší jeho športový vývoj. „Už mládežnícke tréningy rozhodujú o dlhovekosti a sile. Keď v šestnástich dokážete poprehadzovať tri stohy sena, ako to zvládol Jágr, asi máte dobrý kód,“ dodáva Malovič.

Mnohí vyzdvihujú, že Jágrovou silnou stránkou je psychika. Malovič sa domnieva, že odvtedy, ako prešiel na pravoslávne vierovyznanie, sa vnútorne stabilizoval. „Jeho úspechy môžu súvisieť aj s duchovným životom. Je známe, že ľudia, ktorí posilnia svoju psychiku, vydržia všetko.“ Zamýšľa sa nad tým, aký by bol Jágr, keby mal vlastnú rodinu.

"Je známy striedaním partneriek a nezdá sa, že by sa v tomto smere chystal niečo zmeniť. Mus

Roger Federer. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Roger Federer Roger Federer.

el by sa starať už v minulosti o veľa iných vecí. Ale stabilný vzťah akiste nemusí byť prekážkou.

Klasickým príkladom je Roger Federer, hrať tak skvele a dlho tenis nie je maličkosť. Okrem toho, že má určite výbornú genetiku, má fantastický rodinný život a zázemie. Alebo Robert Lewandowski.

Udržiava si obdivuhodnú výkonnosť a pomáha mu aj manželka Anna. Je majsterka sveta v karate, má na neho dobrý vplyv. Spolu cvičia, je tiež trochu karatista, čo sa prejavuje aj v šestnástke. Niežeby by bol akčnejší, ale často si poradí aj v dosť krkolomných situáciách."

Na ľade rozhoduje výkonnosť

Športová dlhovekosť je zaujímavou témou aj pre psychológa. V kolektívnych športoch úspech závisí najmä od výkonu tímu, menej od jednotlivca. Môžu spôsobiť veľké vekové rozdiely v kolektíve aj problémy?

„Dá sa to zvládnuť, ale starším hráčom hrozí väčšie riziko zranenia. Možno nepotrebujú toľko trénovať, ale viac musia dbať na regeneráciu, na kompenzačné cviky, posilňovanie svalov. Je to iný tréningový režim ako u dvadsať- alebo tridsaťročného hráča, tréneri to berú do úvahy,“ zdôrazňuje športový psychológ Peter Kuračka.

Sám podobné situácie zažil ako bývalý ligový futbalista na vlastnej koži. „Každá kabína má svoje limity. Ale sú hráči ako Jágr, Chára, Chelios, alebo vo futbale Ronaldo či Ibrahimovič, u ktorých sa ideálne prelínajú fyzické, somatické a mentálne danosti.“

Kuračka zdôrazňuje, že byť na sklonku kariéry nie je jednoduché predovšetkým z mentálnej stránky.

„Napríklad vyrovnávať sa s tlakom, očakávaniami. Som si istý, že Jágr už zopár sezón nemá na NHL, jeho telo už nemôže zvládať takú záťaž. Ale českú ligu a jej nároky ešte áno, tá je úrovňou niekde inde. Rozhoduje psychické nastavenie, pre neho nie je podstatné, že nie je v každom zápase najlepší, ale to, že ho to ešte baví. To mu pomáha k obdivuhodnej dlhovekosti.“

Jaromír Jágr v drese Kladna. Foto: Paprskář Pavel / Česká editoriální fotografie / Profimedia
jaromír jágr Jaromír Jágr v drese Kladna.

Zároveň pripomína, že vždy je rozhodujúca výkonnosť. „Nejde len o vek. Samozrejme, 50-ročný Jágr nebude s osemnásťročnými chalanmi na jednej vlne, nemajú asi rovnaké záujmy, témy. Ale na ľade rozhoduje výkonnosť. Ak je Jágr schopný držať krok s mladými, môže to fungovať bez ohľadu na vek, ten potom nehrá rolu.“

Veľký vekový rozdiel nemusí byť potom rušivým momentom v kolektíve, dokonca sa môže prejaviť pozitívne.

"Veľa závisí od osobnosti športovca. Niektorí starší majú problém fungovať v tíme. Ale Jágr je nastavený pozitívne na hokej, na hru, chce si ju užívať. V kolektívnom športe je dôležitá chémia mužstva. Ak funguje, je to ideálna situácia. Tím potrebuje mladosť, dravosť, ale aj skúsenosti.

Najmä keď sa nedarí, osobnosti zoberú na seba zodpovednosť, strhnú spoluhráčov. Na ihrisku i mimo neho. Nie je úplne jednoduché začleniť dlhodobo do tímu takú osobnosť, akou je Ibrahimovič, ale práve v krízových situáciách môže pomôcť, potiahnuť ostatných, naštartovať tím. Ten potrebuje vodcov. Túto úlohu plnia najčastejšie starší hráči."

Sám si určí, dokedy vydrží

Rýchlokorčuliarska stálica Claudia

Claudia Pechsteinová. Foto: SITA/AP
Claudia Pechsteinová Claudia Pechsteinová.

, najstaršia účastníčka ZOH v Pekingu, zatiaľ nepotvrdila, či uplynulá olympiáda bola jej posledným vrcholným podujatím v nekonečnej kariére. Túto otázku necháva ešte otvorenú. Z Pekingu sa však vracia už bez medaily. Tú získala ešte na MS 2017 ako 45-ročná…

Ani Jágr sa nechystá do hokejového dôchodku. Nerobí si ťažkú hlavu z toho, dokedy bude ešte hrať. Tvrdí, že hokej mu stále prináša radosť, inak by to už dávno zabalil.

„Mám veľa voľného času. Každý má iný štýl života. Nemám rodinu, deti, takže to nie je o tom, že by som niečo nestíhal. Naopak, obdivujem ľudí, ktorí majú tri-štyri deti a všetko stíhajú. Nechcem, aby niekto obdivoval mňa. Nie je za čo,“ vyhlásil v deň svojej päťdesiatky v rozhovore pre denník Sport vychádzajúci v Prahe.

O jeho cieľavedomostí i pevnej vôli, o ktorej bola reč, svedčí i jeho výrok o tom, dokedy ešte vydrží hrať hokej.

„Nemyslím si, že je problém hrať ešte dlhšie. Ak si poviem, že chcem hrať do 55 rokov, verím, že by som bol schopný na určitej úrovni tak dlho hrať. Pravda, pokiaľ zostanem zdravý…“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Zlatan Ibrahimovič #Jaromír Jágr