Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MOV pritvrdzuje. Odmieta Rusov a Bielorusov na podujatiach

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) odporučila v pondelok všetkým športovým federáciám, aby neumožnili účasť športovcov a funkcionárov z Ruska a Bieloruska na medzinárodných podujatiach.

28.02.2022 16:39
Ruskoooo Foto:
Ruský olympijský tím na ZOH 2014 v Soči.
debata

Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odobrala ocenenie Olympijský rad. Ide o reakciu na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú podporuje aj Bielorusko.

Výkonný výbor MOV opätovne vyjadril odpor k porušeniu Olympijského prímeria, na druhej strane však drží líniu netrestať športovcov za rozhodnutia vlády, pokiaľ sa na nich aktívne nepodieľajú.

SR Futbal MS Kvalifikácia MS2022 H Skupina rusko Čítajte viac Futbalové vylúčenia. FIFA a UEFA stopli všetky ruské tímy

"Táto vojna na Ukrajine postavila olympijské hnutie pred neriešiteľnú dilemu. Kým športovci z Ruska a Bieloruska by mohli naďalej súťažiť, mnohí reprezentanti Ukrajiny takúto možnosť nemajú pre útok na ich krajinu.

Dôkladne sme zvážili situáciu a s ťažkým srdcom sme vydali toto rozhodnutie," uvádza sa na oficiálnej stránke MOV.

Exekutíva v prvom rade odporučila organizátorom všetkých medzinárodných športových podujatí, aby nepozývali ruských a bieloruských športovcov a funkcionárov.

Nórsko SP biatlon ženy 9. kolo mass 12,5 km Čítajte viac Tragédia, ktorá sa nemala stať. Kuzminová sa vyjadrila k Ukrajine

Ak to pre krátkosť času alebo právne dôvody nie je možné, VV MOV dôrazne apeloval na medzinárodné športové federácie, aby Rusi a Bielorusi štartovali iba ako neutrálni športovci bez národných symbolov, farieb, vlajok či hymien.

Týka sa to už nadchádzajúcich paralympijských hier v Pekingu (4. až 13. marca). MOV zopakoval výzvu, aby federácie neorganizovali žiadne podujatia v Rusku ani Bielorusku, ktorú vydal už 25. februára – deň po ruskom vpáde na Ukrajinu.

Putin, ruský vicepremiér Dmitrij Černyšenko a zástupca vedúceho ruskej prezidentskej administratívy Dmitrij Kozak ad-hoc rozhodnutím prišli o svoje ocenenia Olympijský rad.

„Bolo to na základe mimoriadnych okolností, pre extrémne porušenie Olympijského prímeria a ďalšie porušenia Olympijskej charty ruskou vládou v minulosti,“ znelo stanovisko MOV.

Ruská sedmička. Kto sa dostal na sankčný zoznam? Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Olympijský víťaz v zápasení Artur Tajmazov....
debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Vladimir Putin #MOV #vojna na Ukrajine