Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Ruskí športovci reagujú, ich krajina prichádza o ďalšie podujatia

Vojna na Ukrajine má dopad aj na športový svet. Poprední predstavitelia zvažujú rôzne formy sankcií voči Rusku. Sledujeme naživo, ako reagujú na vojnu na Ukrajine.

25.02.2022 14:01 , aktualizované: 26.02.2022 07:50
Abu Dhabi F1 GP Auto Racing Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (9)

15.12 Nórsky lyžiarsky zväz označil ruských športovcov za nežiaducich na svojich podujatiach. Bez podpory Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) však ich štartu na pretekoch Svetového pohára na nórskom území zabrániť nemôže.

FIS zrušila do konca sezóny všetky podujatia, ktoré sa mali konať v Rusku. Zároveň však potvrdila, že Rusi môžu v pretekoch štartovať. Nebude im však v prípade úspechu hrať štátna hymna a na štadióne nebude viať ruská vlajka. Informovala agentúra DPA.

14.30 Už aj Česi zvažujú, že odmietnu hrať zápasy proti ruským hokejistom. Viac tu.

12.34 Šachová olympiáda, ktorá sa mala tento rok konať v Moskve, sa v hlavnom meste Ruska neuskutoční. Rozhodla o tom Medzinárodná šachová federácia (FIDE).

Podujatie, na ktorom sa mali predstaviť hráči z približne 190 krajín, sa malo uskutočniť od 26. júla do 8. augusta. O usporiadanie olympiády už prejavila záujem India.

11.00 Poľsko nenastúpi proti Rusku na marcové semifinále baráže o postup na majstrovstvá sveta vo futbale. V sobotu o tom informoval prezident Poľskej futbalovej federácie (PZPN) Cezary Kulesza. Viac tu.

9.28 Tím Haas Formula 1 nebude pretekať vo svojich charakteristických farbách s motívom ruskej vlajky, zaznelo v piatok v posledný deň predsezónneho testovania v Barcelone.

7.40 K situácii sa už vyjadril aj slávny ruský hokejista Alexander Ovečkin. Píšeme o tom tu.

SOBOTA 26. februára

17.55 Medziná­rodný olympijský výbor (MOV) vyzval medzinárodné športové federácie, aby zrušili všetky nadchádzajúce podujatia v Rusku a Bielorusku. V stanovisku exekutívy vyjadril odpor k porušeniu Olympijského mieru ruskou inváziou na Ukrajinu.

Vojenskú agresiu v plnej miere odsúdili predstavitelia MOV aj Medzinárodného paralympijského výboru (MPV). "Výkonný výbor MOV apeluje na všetky medzinárodné športové federácie, aby presunuli alebo zrušili všetky podujatia, ktoré sú momentálne plánované v Rusku a Bielorusku.

Mali by zohľadniť porušenie Olympijského mieru ruskou a bieloruskou vládou. Ich najvyššou prioritou musí byť zaistenie bezpečnosti športovcov," citovala z piatkového vyhlásenia agentúra AFP.

15.25 Ukrajinskí biatlonisti už v tejto sezóne Svetového pohára nebudú súťažiť. Pre stanné právo po ruskej invázii nemôžu trénovať ani sa zúčastňovať na podujatiach, uviedla v piatok prezidentka Ukrajinskej biatlonovej federácie (FBU) Lily Budsuljaková.

Informáciu pre agentúru DPA potvrdila aj Medzinárodná biatlonová únia (IBU). V tomto ročníku SP sú na programe ešte tri podujatia: vo fínskom Kontiolahti (28. februára až 6. marca), estónskom Otepää (7. až 13. marca) a finále na nórskom Holmenkollene (14. až 20. marca).

Lewis Hamilton Čítajte viac Sme smutní a šokovaní. FIA vyradila Veľkú cenu Ruska z kalendára

13.49 Vedenie seriálu majstrovstiev sveta F1 zrušilo tohtoročnú Veľkú cenu Ruska. Reagovalo tak na ruskú inváziu na Ukrajine. Preteky v Soči sa mali uskutočniť 25. septembra.

Vedenie efjednotky sa rozhodlo vyradiť VC Ruska z kalendára po dohode s tímami a Medzinárodnou automobilovou federáciou (FIA).

„Smutní a šokovaní sledujeme vývoj udalostí na Ukrajine a veríme v mierové vyriešenie súčasnej situácie,“ uvádza sa vo vyhlásení F1, z ktorého citovala agentúra AP.

„Formula 1, FIA a tímy diskutovali o spoločnej pozícii nášho športu a výsledkom je, že za súčasných okolností nie je možné usporiadať Veľkú cenu Ruska.“

Daniil Medvedev Čítajte viac Medvedevovi sa nehrá ľahko. Svetová jednotka má k vojne jasný postoj

11.29 Medziná­rodná lyžiarska federácia (FIS) zrušila všetky zostávajúce tohtosezónne podujatia Svetového pohára, ktoré sa mali konať v Rusku. Rozhodla sa tak v záujme bezpečnosti všetkých účastníkov a zachovania integrity seriálu.

Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu predstavitelia FIS absolvovali rozhovory so všetkými zúčastnenými stranami a v piatok vydali verdikt o zrušení lyžiarskych podujatí, ktoré sa mali do konca sezóny 2021/2022 konať na ruskom území.

11.06 Európska futbalová únia (UEFA) po ruskej invázii na Ukrajine odobrala Petrohradu právo usporiadať finálový duel Ligy majstrov.

Zápas, ktorý sa uskutoční 28. mája, presunula na Stade de France na predmestí Paríža.

8.36 Hokejový klub Jokerit Helsinki nebude pokračovať v KHL. Podľa fínskych médií vedenie klubu vo štvrtok predčasne ukončilo sezónu.

HOKEJ-KHL: Bratislava - Helsinki slovan Čítajte viac Drastický krok. KHL kvôli konfliktu na Ukrajine opúšťa slávna značka

Jokerit mal v prvom kole play off nastúpiť proti Spartaku Moskva. Kvôli invázii ruských vojsk na Ukrajine sa prvý duel – 1. marca v Helsinkách – a ani celá séria neuskutoční.

7.52 Ruská invázia na Ukrajine pobúrila aj viaceré športové osobnosti. Najostrejší slovník, pochopiteľne, zvolili ukrajinské športové hviezdy.

Proti jednej z nich musela včera zakročiť aj sociálna sieť Instagram. Oleksandr Zinčenko totiž vo svojom príbehu zverejnil mrazivý odkaz ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

Športové osobnosti reagujú na konflikt na Ukrajine Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Ronen Ginzburg, tréner basketbalistov Česka...

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #vojna na Ukrajine #Medzinárodná lyžiarska federácia