Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyže, hokej, curling. Slováci sa chystajú do Pekingu

Slovenskí reprezentanti sa na zimných paralympijských hrách v Pekingu predstavia v troch športových odvetviach.

21.02.2022 22:52
Martin Joppa, parahokej Foto: ,
Slovenskí reprezentanti v parahokeji v akcii.
debata

Výprava bude mať 56 členov, v úlohe vlajkonosičov sa predstavia Miroslav Haraus a Monika Kunkelová. ZPH 2022 sa uskutočnia od 4. do 13. marca.

Nomináciu schválilo Valné zhromaždenie Slovenského paralympijského výboru (SPV). Hlasovanie prebehlo počas víkendu online a delegáti vyjadrili súhlas s návrhom nominácie Slovenského paralympijského tímu Peking 2022 tak, ako ju predložil Výkonný výbor SPV. Slovenskí reprezentanti sa v Pekingu predstavia na 8. hrách v histórii samostatnosti SR.

Slovensko bude v Pekingu obhajovať 11 medailí z Pjongčangu 2018, z toho bolo šesť zlatých. O všetky sa postarali paraalpskí lyžiari a medailové nádeje sa budú upierať opäť najmä k nim. Najúspešnejšími zjazdármi sú zrakovo znevýhodnení Henrieta Farkašová, Jakub Krako a Miroslav Haraus, ktorí idú do Pekingu obhajovať tituly paralympijských šampiónov.

Úspešne im sekunduje jediný úplne nevidiaci lyžiar Marek Kubačka, ktorému sa podarilo v roku 2019 vybojovať titul majstra sveta. Stálicami medzi telesne znevýhodnenými stojacimi lyžiarmi sú Martin France a Petra Smaržová. Na čínskych svahoch však nebude chýbať ani mladá krv – na premiéru sa pripravujú Alexandra Rexová a Vanesa Gašková.

Už tretíkrát v rade sa na ZPH prebojovali curleri na vozíku. Reprezentanti v pre Slovensko nie príliš typickom športe sa držia vo svetovej špičke a potrebné body pre účasť získali na svetových šampionátoch A-kategórie v medziparalym­pijskom období.

Pri premiére v Soči 2014 obsadili 6. miesto, v Pjongčangu 2018 skončili na 9. priečke. Do Pekingu mieri skúsený tím v takmer totožnej zostave, v akej reprezentovali v roku 2018. Iba Imricha Lyócsu nahradí Alena Kánová, ktorá však bola pri prvej účasti v Soči.

Slovensko bude mať prvýkrát v histórii ZPH zastúpenie v dvoch kolektívnych športoch. V hre budú aj parahokejisti, ktorí si právo účasti vybojovali na kvalifikačnom turnaji v Berlíne na prelome novembra a decembra minulého roku. Obsadili na ňom druhé miesto a spolu s Talianskom sa kvalifikovali medzi osmičku tímov, ktorá sa predstaví na paralympijských hrách.

Medzitým už stihli absolvovať v júni 2021 v Ostrave aj premiéru v A-kategórii MS. Slovensko sa v parahokejovom turnaji predstaví spolu s USA, Kanadou, RPC (Ruský paralympijský výbor), Kóreou, Čínou, Českom a Talianskom. V kvalifikačnom site sa Slovákom podarilo eliminovať štáty, ktoré už majú za sebou účasti na ZPH ako sú Japonsko, Švédsko, Nórsko či Nemecko.

Slovenskí paralympionici sa predstavia v Pekingu pod hlavičkou Slovenský paralympijský tím (SPT) PEKING 2022. Výprava odletí spoločne do dejiska 25. februára z Frankfurtu nad Mohanom. Curleri a parahokejisti odohrajú svoje zápas priamo v Pekingu, domovom paraalpských lyžiarov bude horské stredisko Jen-čching.

Športovci a realizačné tímy

Paraalpské lyžovanie: Henrieta Farkašová, Michal Červeň (navádzač), Alexandra Rexová, Eva Trajčíková (navádzačka), Jakub Krako, Branislav Brozman (navádzač), Miroslav Haraus, Maroš Hudík (navádzač), Marek Kubačka, Mária Zaťovičová (navádzačka), Martin France, Petra Smaržová, Vanesa Gašková. Realizačný tím: Martin Makovník (vedúci tímu a asistent reprezentačného trénera), Roman Petrík (reprezentačný tréner), Dušan Chromý (kondičný tréner), Juraj Medera, Martin Motyka, Paulína Píšová (členovia realizačného tímu), Miriam Šinglerová (fyzioterapeutka), Michal Beladič (masér).

Curling na vozíku: Radoslav Ďuriš, Monika Kunkelová, Dušan Pitoňák, Alena Kánová, Peter Zaťko. Realizačný tím: František Pitoňák (reprezentačný tréner), Milan Bubeník (člen realizačného tímu, lekár).

Parahokej: Eduard Lepáček, Miroslav Pastucha, Peter Štít, Miroslav Kardoš, Slavomír Ferenčík, Peter Kaščák, Erik Fojtík, Michal Hlinka, Marián Ligda , Martin Joppa, Miroslav Stašák, Miloš Večerek, Dávid Korman, Róbert Turic. Realizačný tím: Miroslav Dráb (vedúci tímu a asistent trénera), Radoslav Bielečka (reprezentačný tréner), Zuzana Kršáková, Martina Kormanová (fyzioterapeutky), Andrej Granatier, Igor Kupčo (kustódi)

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #paralympiáda #Peking 2022 #ZPH 2022