Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruska môže a ja nie? Toto je rasizmus, hnevá sa americká šprintérka

Americká atlétka Sha'Carri Richardsonová spochybnila rozhodnutie arbitrážneho súdu CAS v prípade štartu krasokorčuliarky Kamily Valijevovej na olympijských hrách v Pekingu. Richardsonová o minuloročné hry v Tokiu kvôli pozitívnemu testu na marihuanu prišla, zatiaľ čo Valijevová súťažiť môže. Podľa Američanky ide o rasizmus.

14.02.2022 20:14
pjimage Foto:
Kamila Valijevová a Sha'Carri Richardsonová.
debata (58)

Richardsonová vlani vyhrala americký šampionát na 100 metrov a v Tokiu mala byť veľkou favoritkou na zlato. V Eugene ale neprešla testom na marihuanu a prijala mesačný dištanc, kvôli ktorému nemohla pod piatimi kruhmi štartovať.

Neskôr uviedla, že užitím marihuany sa snažila otupiť svoje pocity po smrti matky.

„Môže mi niekto vysvetliť, aký je rozdiel medzi jej situáciou a mojou? Zomrela mi matka a nesmela som pretekať a tiež som bola favoritkou na stupne víťazov. Jediný rozdiel, ktorý vidím, je to, že som černoška,“ napísala Richardsonová na twitteri.

Kamila Valijevová Čítajte viac Mladá Ruska môže na ZOH súťažiť, rozhodol súd. Je to chránená osoba

Športový arbitrážny súd umožnil pätnásťročnej ruskej krasokorčuliarke Valijevovej štartovať na ZOH v Pekingu v individuálnej súťaži, hoci v decembri mala na národnom šampionáte pozitívny nález na zakázanú látku trimetazidín.

Výsledky kontroly ale boli zverejnené až po tom, čo pomohla Rusku k zlatu v olympijskej súťaži družstiev. Medzinárodný olympijský výbor kvôli nedoriešenému prípadu vyhlásenie víťazov súťaže družstiev odložil a nezorganizuje ani medailový ceremoniál súťaže žien, pokiaľ Valijevová skončí medzi najlepšími tromi.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády
58 debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022 #Kamila Valijevová