Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Americká transgenderka láme plavecké rekordy. Ozvala sa skupina vedcov

Skupina 38 lekárskych expertov a odborníkov pred pár dňami podpísala vyhlásenie kritizujúce nový rámec Medzinárodného olympijského výboru (MOV) o transrodových atlétoch.

19.01.2022 17:18
Lia Thomasová Foto:
Lia Thomasová.
debata (42)

Reaguje na veľmi známe prípady – vrátane Laurel Hubbardovej, Novozélanďanky, ktorá súťažila na Hrách vo vzpieraní v superťažkej váhe.

Predpisy o hladine testosterónu sú však opäť na pretrase dňa po výkonnostnom vzostupe americkej plavkyne Lie Thomasovej, korá ešte pred pár rokmi pretekala ako muž. V posledných mesiacoch láme rekordy na americkej univerzitnej pôde.

„Aktivisti za zmenu pravidiel dokonca naznačujú, že mnohí jednotlivci sa boja verejne vystúpiť, pretože sa obávajú následkov od ľudí, ktorí vášnivo tvrdia, že reštriktívnejšie opatrenia ohrozujú základné práva transrodových športovcov,“ napísal portál rt.com.

Skupina vedcov a športových profesionálov, vrátane členov Svetovej atletiky a Svetového triatlonu, napísala MOV, že terajší rámec je zameraný viac na inklúziu ako na vedu týkajúcu sa rodu a výkonu.

Autori, ktorí sú prepojení s Medzinárodnou federáciou športovej medicíny, apelujú na MOV, aby prehodnotil usmernenia v British Medical Journal Open Science & Exercise Medicine.

Lia Thomasová Čítajte viac Americké bazény sú hore nohami. Transgenderka v nich láme všetky rekordy

Tvrdia, že predpoklad, že transrodoví športovci nemajú žiadnu výhodu, je v „ostrom kontraste“ s predchádzajúcim rozhodnutím MOV z roku 2015, vedeckými dôkazmi a zisteniami rôznych expertných skupín.

Jedna časť vedcov si myslí, že transženám by mohlo byť umožnené súťažiť v ženskom športe znížením testosterónu. Thomasová však brala supresíva testosterónu rok predtým, ako jej dovolili súťažiť.

Šéfovia cyklistiky a veslovania patria medzi lídrov, ktorí naliehajú na MOV, aby stanovil štandardy založené na férovosti a vede.

Zatiaľ, čo niektorí vedci tvrdia, že dôkazy o výhodách transrodových športovcov sú nepresvedčivé, iní sú zasa presvedčení, že trans jednotlivci profitujú z toho, že sa narodia ako muži, pričom mnohí z nich prejdú pubertou ešte pred zmenou pohlavia.

bmx Čítajte viac Tokijský plán BMX transgendera: Ak vyhrám, spálim americkú vlajku

Profesor Jurgen Steinacker pre Sportsmail povedal, že rozhodnutia transžien súťažiť by sa mali rešpektovať, ale že spravodlivosť musí byť „obojsmerná“. „V tomto prípade si však myslím, že to, čo robia, je voči ženám nespravodlivé,“ povedal predseda komisie pre športovú medicínu World Rowing.

„Šport je inkluzívny. Avšak inkluzívny je iba dovtedy, kým nejde o medaily. Ak chcete súťažiť v športe ako žena, čelíte biologej nevýhode,“ dodal.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #transgender #Lia Thomasová