Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Everest vraj doteraz patril belochom. Na horu sa chystá černošská výprava

Má to byť ďalší epizóda boja za diverzitu. Po najvyššou horou na svete, ktorá má údajne koloniálnu minulosť. Horolezci tmavej pleti, ktorí sa na ňu teraz chystajú, tvrdia, že dosiaľ patrila belochom. Hovoríme o nepálskom Mt. Evereste.

03.01.2022 19:44
Mont Everest, Mt. Everest Foto:
Výstup na Mont Everest.
debata (47)

Od roku 1953, keď Everest zdolali prví horolezci Edmund Hillary a Tenzing Norgay, náročný výstup zvládlo viac ako 10-tisíc ľudí. Len desať z nich však bolo čiernej farby a len jediný bol Afroameričan, píše americký denník The Washington Post.

Volá sa Full Circle a je to deväťčlenný tím černošských horolezcov. Športovcov, ktorí majú túto údajnú dogmu prekonať.

„Keď som hovorila o horolezectve, neustále som počula ‚černosi to nerobia'. To však iba udržuje stereotypy. Je dôležité zmeniť naratív,“ pripomína členka skupiny a učiteľka Rosemary Saalová, ktorá poukazuje na to, že včase, keď Hillary vystúpil na himalájsku veľhoru, černosi stále nemali ani voličské právo.

Jim Whittaker, prvý Američan, ktorý horu zdolal, tak urobil dva roky pred tým, ako prezident Lyndon B. Johnson podpísal takzvaný Civil Rights Act, ktorý v USA postavil mimo zákona rasovú segregáciu.

Full Circle už na výpravu zbiera financie. Cena za výstup sa pohybuje v rozmedzí 30 000 až 85 000 dolárov. Záujem prispieť už deklarovali viaceré americké fitmy.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Mount Everest