Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rekordy, trofeje, medaily. Radosť nerobila Slovákom len Vlhová

Hoci covidom ovplyvnený športový rok 2021 priniesol slovenským fanúšikom veľa radosti, nebol len o góloch, bodoch a sekundách, ale aj zostrelených holuboch či rekorde olympijského matuzalema.

30.12.2021 20:09
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová.
debata (2)

Zhodnotili sme top momenty roka z pohľadu športovcov spod Tatier.

Snehová kráľovná

Najpopulárnejšia, najsledovanejšia a zaslúžene najlepšia v končiacom sa roku. Petra Vlhová má za sebou životnú sezónu, ktorú ozdobila titulom najúspešnejšej lyžiarky sveta a celkovým triumfom v hodnotení Svetového pohára.

Stala sa prvou Slovenkou, ktorá získala veľký krištáľový glóbus – nielen v alpskom lyžovaní, ale v zimných športoch vôbec. V úspešnom ročníku pridala aj dve medaily z majstrovstiev sveta v Cortine d'Ampezzo.

Petra Vlhová Čítajte viac Korunovácia novej lyžiarskej kráľovnej. Vlhová si prevzala veľký glóbus

„Veľký glóbus je ohromná drina. Išla som celý program sezóny okrem zjazdu na svetovom šampionáte. Bojovať o celkové prvenstvo bolo nesmierne náročné,“ vravela po zisku cennej trofeje.

V aktuálnom ročníku si určila jasný cieľ – uspieť na zimnej olympiáde v Pekingu. Má jej k tomu pomôcť aj nový tréner Mauro Pini, ktorý nahradil Livia Magoniho.

Navyše, Liptáčka má len 26 rokov a pred sebou ešte mnoho výborných sezón. Už teraz patrí medzi historicky najúspešnejšie lyžiarky a ďalšie rekordy čakajú na prekonanie.

Koniec osemročného čakania

Hoci kľúčový zápas im nevyšiel, domov sa vrátili s pocitom dobre vykonanej práce. Hokejisti ukončili osemročné čakanie na účasť vo štvrťfinále majstrovstiev sveta a na šampionáte v Lotyšsku postúpili medzi najlepšiu osmičku.

Tréner Craig Ramsay a generálny manažér Miroslav Šatan zobrali na turnaj historicky najmladší výber. Chýbali niektoré známe mená i ostrieľaní strelci, namiesto nich figurovali v tíme mladíci s korčuliarskou výbušnosťou.

Peter Cehlárik Čítajte viac Cehlárik je hrdý na tím. Kouča rozladili arbitri a typický prejav Američana

V základnej skupine vyhralo mužstvo štyri zo siedmich zápasov, čo od neho čakal málokto. V boji o semifinále síce potom nestačilo na favorizovaných Američanov, ale napriek tomu prevládali po turnaji pozitíva.

"Vedeli sme, že máme menej skúsené mužstvo a veľa zápasov môže vyzerať rôzne. Napriek tomu sme na turnaji obstáli.

Ľudia môžu byť na hráčov hrdí. My na nich hrdí sme, pretože bojovali v každom zápase," hodnotil Ramsay.

Jeho tím zvládol aj druhú kľúčovú akciu roka – olympijskú kvalifikáciu a postúpil do Pekingu.

Rekord a zlato

Väčšina športovkýň sa po návrate z materskej už nedostane späť do formy, ktorá ich zdobila pred pôrodom. Zuzana Rehák Štefečeková je výnimka.

Príslušnosť k streleckej špičke potvrdila ako dvojnásobná olympijská medailistka (Peking 2008, Londýn 2012) už skôr.

V Riu de Janeiro chýbala, pretože sa jej narodil syn Nathan. V októbri 2019 k nemu pribudol Noah, ale ani dvojnásobné povinnosti matky rodáčku z Nitry nespomalili.

Cesta Zuzany Rehák Štefečekovej za medailou Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tréner Zuzany Rehák Štefečekovej Branislav Slamka.

Skvele načasovala formu a na olympiáde v Tokiu predviedla parádne predstavenie. Najskôr vytvorila v kvalifikácii svetový rekord, keď trafila všetkých 125 holubov a potom v hlavnej súťaži nechala za sebou všetky súperky a brala zaslúžené zlato.

„Rekordov už vystrieľala viac. Zase sa zmenia pravidlá a v tabuľkách pribudnú nové mená. Medailu jej však nikto nezoberie. Získať olympijské zlato je najviac, čo športovec môže dosiahnuť,“ chválil zverenkyňu tréner Branislav Slamka.

Ďalšia šanca príde už o tri roky. Elitná trapistka potvrdila, že pokračuje v kariére a nerada by na parížskej olympiáde chýbala.

Oceľový kajakár

Ak má niekto v zbierke tri olympijské medaily a desať titulov majstra sveta, motivácia do ďalšej práce sa postupne vytráca. Erik Vlček taký pocit nepozná.

Na to, aby sa stal prvým slovenským športovcom, ktorý sa predstavil na šiestich OH, prekonal veľa prekážok. Rok pred pretekmi v Tokiu si poranil kolena. Po operácii sa šesť týždňov nemohol ani pohnúť.

Miestenka v olympijskom štvorkajaku sa nedáva za zásluhy. Vlček si ju musel vybojovať v internej kvalifikácii, v ktorej zdolal o 18 rokov mladšieho kolegu.

Japonsko OH2020 SR Kanoistika K4 finále 500 m bronz Čítajte viac Slovensko má ďalšiu medailu! K4 vybojovala bronz

Na olympiáde to bol boj do posledného centimetra. Štvorica Vlček, Baláž, Myšák, Botek napokon zdolala Rusov o 12 stotín sekundy a na 500-metrovej trati brala bronz.

"Z tejto medaily sa teším najviac zo všetkých, ktoré som na olympiádach získal. Tlak a stres boli veľké. Už len dostať sa do Tokia bolo ťažké a dalo to zabrať. Práve pre náročnosť sa človek teší najviac,“ usmieval sa 40-ročný veterán.

Ďalšie slovenské míľniky roka 2021

  • Futbalisti sa druhýkrát v ére samostatnosti predstavili na ME.
  • Deblista Filip Polášek získal na Australian Open prvý grandslamový titul v kariére.
  • Golfista Rory Sabbatini vybojoval striebro na OH v Tokiu.
  • Hokejista Erik Černák získal druhý Stanleyho pohár v kariére.
  • Vodný slalomár Jakub Grigar vybojoval striebro na OH v Tokiu.
  • Cyklista Peter Sagan vyhral bodovaciu súťaž na Giro d'Italia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #slovenskí hokejisti #Petra Vlhová #Erik Vlček #Zuzana Rehák Štefečeková #slovenskí futbalisti #Prehľad roka 2021