Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plávanie je jej životom. Kračunovej prinieslo rešpekt zdravých

Na 25-kilometrovej ceste z Dobšinej do Rožňavy nájdete viacero obcí. Najmenšou z nich je Gočovo. Dedinka s 375 obyvateľmi a 130 obývanými domami.

28.12.2021 00:00
Vanda Kračunová Foto:
Vanda Kračunová oslavuje zisk zlatej medaily na Hrách v Abú Zabí.

V jednom z nich s číslom 78 žije aj rodina dvojnásobnej víťazky zlatej medaily zo Svetových hier Špeciálnych olympiád v kategórii intelektuálne znevýhodnených – Vandy Kračunovej. Jednej z najlepších plavkýň sveta s Downovým syndrómom.

„Plávanie je môj život,“ vyhlasuje talentovaná rodáčka z Gemera.

Debut ako hrom

V marci oslávi 20. narodeniny a otvorí deviatu sezónu. Netuctová kariéra sa začala veľmi netradične.

„Decká s Downovým syndrómom majú predispozíciu k tomu, že sa zaguľaťujú. Začali sme preto v roku 2012 riešiť nejaký šport. V lete sme pravidelne chodili na kúpaliská. Základy vedela, neutopila by sa. So súťažným plávaním to však nemalo veľa spoločné,“ vraví otec Martin Kračun.

V roku 2016 absolvovala jeho dcéra prvé plavecké preteky pre deti s Downovým syndrómom v Trenčíne. Bol z toho debut ako hrom.

„Išli sme na výlet. Vyhrala svoju kategóriu a rozhodli sme sa, že pôjdeme do toho naplno. Opýtali sme sa jej, či ide do toho a súhlasila,“ opisuje otec zlomový moment v kariére i živote jeho dcéry.

Obuť sa do športovej kariéry nie je len tak. Každý talentovaný zverenec potrebuje správne vedenie. Kračunovej prípad je ďalším dobrým príkladom, že keď sa chce, tak sa dá.

Vanda Kračunová trénuje všetky štyri plavecké... Foto: archív V.K.
Vanda Kračunová Vanda Kračunová trénuje všetky štyri plavecké disciplíny.

„Zháňali sme trénerku, ale v okrese Rožňava nie sú ani plavárne, nie to ešte tréneri… Tak sme oslovili jeden klub v Spišskej Novej Vsi. Trénerka Lenka Stanková si to vyskúšala a odvtedy dochádzame na tréningy štyrikrát týždenne. Je to asi 60 kilometrov,“ vysvetľuje Kračun.

Segregácia na ihrisku

Pravidelné a koordinované tréningy začali prinášať ovocie. Navyše, časom Vanda vymenila základnú školu za strednú. A tak došlo k ďalšiemu zlomovému momentu.

„Predtým totiž plávala sama a bez detí. V Spišskej Novej Vsi v klube trénuje spoločne s ostatnými zdravými deťmi. Potiahli ju k lepším výkonom,“ uvedomuje si Kračun.

Tie však idú v tomto prípade trochu bokom…

„Začal sa pekný príbeh inklúzie. Vanda naučila zdravé decká, ako sa správať k osobe s intelektuálnym znevýhodnením a ona zasa išla výkonnostne i psychicky hore, lebo ju prijali medzi seba,“ teší sa Kračun.

Takéto príbehy sa vinou nedostatočných vedomostí i vlastných predsudkov často končia odmietnutím. Kračun tuší, prečo to tak je.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

„Začína sa to už na pieskovisku. Tam ostatní rodičia nevedia prijať "iné“ dieťa a prenášajú to na svoje ratolesti. Možno ich od hendikepovaných aj odťahujú. Deti potom nevedia, ako sa majú správať a im to zostane v hlavách. Toto začleňovanie je však na prospech obom stranám,"

Kračun je rád, že sa to za ostatné roky zmenilo k lepšiemu.

„Máme viac pozitívnych príbehov i informácií. V porovnaní s vyspelejšími krajinami však v inklúzii hendikepovaných detí výrazne zaostávame,“ tvrdí.

Zlepšenie o 20 sekúnd

Vanda absolvuje všetky plavecké disciplíny a teda aj polohové preteky. Motýlik, znak, prsia a kraul – ani jedno jej nie je cudzie. Ktorá ju najviac baví a ktorá zasa robí najväčšie problémy?

„Najviac ma bavia prsia a kraul. Problémy nemám so žiadnou. Som vďačná ocinovi i trénerke, že mi pomáhajú,“ vraví Kračunová.

Plávanie je môj život, tvrdí Vanda Kračunová. Foto: archív V.K.
Vanda Kračunová Plávanie je môj život, tvrdí Vanda Kračunová.

Kvôli pandemickej situácii momentálne trénuje na suchu. Všade s ňou chodí otec, mama pracuje v Rakúsku ako zdravotná sestra. Otec je Vande vždy k dispozícii. Ako opatrovateľ ju vozieva do školy a je stále s ňou.

„Ráno má tréning v posilňovni, zdvíha naozaj skvelé váhy. Potom ju čaká škola a neskôr plavecký tréning,“ opisuje dennú rutinu spred pandémie.

Ako to bude v čase, keď je väčšina bazénov vypustená, je otázne. Komplikuje sa tak aj príprava na obhajobu dvoch zlatých medailí z letných Svetových hier 2019 v Abú Zabí.

"Boli sme v šoku. Nečakali sme to. Nešli sme tam s tým, že ideme vyhrať dve zlaté medaily. Bol to neuveriteľný zážitok.

Sedem a pol tisíca športovcov z takmer dvesto krajín sveta a otvárací ceremoniál pred zrakom 40-tisíc ľudí. Bola to skutočná olympiáda, nie nejaké malé preteky," spomína Kračun.

V Spojených arabských emirátoch ovládla jeho dcéra preteky na 100 i 200 metrov prsia. Veľa tomu obetovala.

Vanda Kračunová so slovenskými plavcami -... Foto: archív V.K.
162849782 852889418773901 1389562663351433664 n Vanda Kračunová so slovenskými plavcami - Tomášom Klobučníkom (vľavo) a Richardom Nagom.

„Štyri-päť mesiacov išla dvojfázové tréningy. Obrovská drina. Nedarilo sa nám dostať na nejaké preteky. Nevedeli sme, ako to vypáli. Zrazu si zlepšila osobák o dvadsať sekúnd. Bol to neuveriteľný skok,“ prekvapuje otec.

Pri profesionáloch i prezidentke

Športovci si dávajú ciele. Niektorí dlhodobé, iní myslia radšej deň po dni. Čo by teda chcela Vanda Kračunová ešte dosiahnuť?

„Chceme sa zlepšovať, posúvať časy a osobné rekordy. Uspieť na pretekoch Špeciálnych olympiád, ale aj medzi zdravými pretekármi. Radi by sme sa kvalifikovali na letné Svetové hry Špeciálnych olympiád 2023 v Berlíne. Tam by sme radi uspeli,“ prezrádza Kračun.

Na čo je možno najviac pyšný?

"Počas druhej vlny sme boli v Šamoríne. Plavci tam mali svoju tréningovú bublinu. Elitní pretekári ako Tomáš Klobučník či Richard Nagy ju prijali medzi seba. Zvládla tréningovú záťaž.

Uvedomil som si, že je ozajstná športovkyňa a nechodíme sa len čľapkať do vody. Boli sme aj u pani prezidentky, z čoho bola celá bez seba," uzatvára Kračun.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Special Olympics Slovakia #Vanda Kračunová