Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dobojované. Carlsen zostáva na šachovom tróne

Nór Magnus Carlsen vyhral piatykrát v kariére záverečný súboj o titul majstra sveta v šachu.

10.12.2021 17:09
Anglicko Šach MS titul Carlsen triumf Foto: ,
Magnus Carlsen.
debata (1)

Dianiu za 64 políčkami kraľuje nepretržite od roku 2013, svoju dominanciu zveľadil v Dubaji, kde na neho nestačil Rus Jan Nepomňaščij.

Carlsen zdolal svojho vyzývateľa 7,5:3,5, rozhodujúci bod získal v piatkovej desiatej partii, v ktorej hral s čiernymi kameňmi.

Magnus Carlsen Čítajte viac Už iba bod. Carlsen s blíži k ďalšiemu veľkému triumfu

Úvodných päť partií nemalo víťaza, obaja hráči sa na seba navzájom zodpovedne pripravili a dodržiavali taktiku.

Carlsen sa dostal do vedenia v šiestej, rekordnej dlhej partii, v ktorej hral s bielymi kameňmi. Súpera zdolal po 136. ťahu a takmer ôsmich hodinách.

V ôsmej hre zvýšil svoj náskok na rozdiel dvoch bodov. Nepomňaščij musel riskovať, keď sa ešte chcel pokúsiť o zvrat, lenže kapituloval v deviatej a následnej aj desiatej partii.

SAE Dubaj šach šport MS 5. partia Čítajte viac Diváci už zaspávali. Carlsen a Nepomňaščij predviedli najdlhšiu partiu v histórii

Silu „Šachového Mozarta“, ako znie Carlsenova prezývka, už predtým v súbojoch o titul okúsili na vlastnej koži Ind Višvanathan Anand (2013, 2014), Rus Sergej Karjakin (2016) a pred Nepomňaščim aj Američan s talianskymi koreňmi Fabiano Caruana (2018).

Pôvodne sa mal zápas 31-ročného Carlsena s ruským rovesníkom uskutočniť vlani, pre pandémiu koronavírusu ho však presunuli. Celková dotácia podujatia bola 2 milióny dolárov, Carlsen získal 60 percent z tejto sumy a jeho súper zvyšok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #šach #Magnus Carlsen #Jan Nepomňaščij