Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Americké bazény sú hore nohami. Transgenderka v nich láme všetky rekordy

22-ročná transrodová plavkyňa na Pensylvánskej univerzite v Spojených štátoch pokračuje vo svojej dominancii – cez víkend vytvorila na podujatí v Ohiu viacero rekordov.

08.12.2021 16:50
Lia Thomasová Foto:
Lia Thomasová.
debata (71)

Portál New York Post uvádza, že Lia Thomasová svoju dominanciu zavŕšila v disciplíne na 500 metrov voľný spôsob. Vo finále dosiahla víťazný čas 4:34,06 – americká univerzitná pôda si nič podobné nepamätá.

A teraz dobre čítajte – v disciplíne na 200 metrov voľný spôsob nadelila súperke za ňou rovných sedem sekúnd. Na 1500-ke pokorila striebornú Annu Kalandadzeovú o 38 sekúnd.

Tieto šialené výsledky sa udiali len mesiac po tom, čo Thomasová prekonala iné, dlhoročné rekordy. Mimochodom, jej osobák v koži muža na 1500-ke by bol lepší, ako univerzitný rekord Katie Ledeckej.

„Plávanie je súčasťou môjho života a toho, kým som. Od svojich piatich rokov som plavcom,“ povedala Thomasová. „Proces, kedy sa ukázalo, že som trans, bol veľmi neistý. Uvedomenie si, že som trans, moje plávanie akosi spochybnilo. Budem pokračovať v plávaní? A ako to bude vyzerať? Byť trans však neovplyvnilo moju schopnosť robiť tento šport a to, že môžem pokračovať, je veľmi obohacujúce,“ povedala na svoju obranu Thomasová.

Pochopiteľne, s Thomasovou má problém mnoho súperiek. Aj preto, že prvé tri roky na univerzite pretekala ako muž proti svojim rovesníkom.

Laurel Hubbardová Čítajte viac Ako junior trhal rekordy, teraz súperí so ženami. Vitajte v Tokiu

„Samozrejme, že teraz prekonáva všetky ženské rekordy!“ tweetovala trénerka z Chicaga Linda Bladeová. „Lia súťažila ako muž prvé tri roky v #NCAA. Toto nie je správne! Musíme sa vrátiť k – #SexBasedSports! #SexNotGender, aby sme zachovali férovosť pre atlétky,“ doplnila a pomohla si hashtagmi.

Zdá sa však, že mnohí ďalší to cítia podobne ako Bladeová. Lenže…

Minulý rok v júni ministerstvo spravodlivosti USA potvrdilo, že zákony v štátoch Arkansas a v Západnej Virgínii, ktoré zakazujú športovcom, ktorí sa narodili ako muži, súťažiť v ženských športoch, sú protiústavné.

„Spojené štáty majú veľký záujem na tom, aby sa všetci študenti, vrátane transrodových, mohli zúčastňovať na vzdelávacom procese bez nezákonnej diskriminácie,“ píše sa vo vyhlásení ministerstva.

Transrodoví športovci však medzitým dostali zelenú na oveľa vyššom stupni športového zápolenia. Na olympiáde v Tokiu sa predstavila novozélandská vzpieračka Laurel Hubbardová, ktorá sa narodila ako Gavin Hubbard a premenou prešla v roku 2012.

Laurel Hubbardová Čítajte viac NÁZOR: Toto predsa vôbec nie je fér

V máji, tesne pred Hrami v Japonsku – Gallupov prieskum zistil, že 62 percent amerických respondentov verí, že transrodoví športovci by mali mať povolené súťažiť len v športoch, ktoré zodpovedajú ich pohlaviu pri narodení.

Do plavkyne Thomasovej sa napokon oprel aj známy britský moderátor, glosátor a provokatér, Piers Morgan. „Ak by Michael Phelps začal súťažiť ako transgender žena, rozpútalo by sa peklo – tak prečo sa nič nerobí, aby sa trans športovkyniam, ako je Lia Thomasová, zabránilo v ničení ženského športu?,“ pripomenul.

„Muži sú oveľa rýchlejší plavci, pretože sú väčší a výkonnejší ako ženy. To je problém trans-atlétiek – majú obrovskú fyzickú výhodu oproti ženám narodeným so ženským biologickým telom,“ dodal.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #transgender #Lia Thomasová