Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

43 ťahov a piata remíza. Nepomňaščij nevyužil biele kamene

Aj piata partia súboja o titul majstra sveta v šachu medzi ruským vyzývateľom Janom Nepomňaščim a nórskym obhajcom Magnusom Carlsenom sa skončila remízou.

01.12.2021 17:14
Jan Nepomňaščny Foto: ,
Vľavo Jan Nepomňaščny a Magnus Carlsen.
debata

S bielymi kameňmi hral v stredu Nepomňaščij, hráči sa na remíze dohodli po 43. ťahu. Šiesta partia je na programe v piatok od 13.30 SEČ.

Štvornásobný majster sveta Carlsen kraľuje dianiu za 64 políčkami nepretržite od roku 2013. Silu „Šachového Mozarta“, ako znie Nórova prezývka, už okúsili na vlastnej koži Ind Višvanathan Anand (2013, 2014), Rus Sergej Karjakin (2016) a naposledy Američan s talianskymi koreňmi Fabiano Caruana (2018).

Titul šampióna bude v Dubaji patriť šachistovi, ktorý ako prvý získa 7,5 bodu. V prípade remízového stavu po tucte partií rozhodne o držiteľovi titulu dodatočný štvorzápasový tajbrejk v rapid šachu, resp. dve partie blitzu.

Carlsen zaknihuje v prípade úspechu piaty titul v sérii, Nepomjaščij sa do záverečného súboja dostal prvýkrát. Celková dotácia podujatia je 2 milióny dolárov, víťaz získa 60 percent z tejto sumy a zdolaný zvyšok.

Šach – 5. partia zápasu o titul majstra sveta (Dubaj):
Jan Nepomňaščij (Rus.) – Magnus Carlsen (Nór.) – 0,5:0,5
stav po 5. kole: 2,5:2,5

debata chyba
Viac na túto tému: #Magnus Carlsen