Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Inklúzia dáva zmysel. Na bicykli i tanečnom parkete

Keď mal pol roka, rodičia si od lekárov vypočuli, že nikdy nebude chodiť. Pomohlo mu more a láska k športu. Úspešný plavec, ktorý je doma aj na tanečnom parkete, má pred sebou veľký sen - uspieť na Svetových hrách Špeciálnych olympiád v triatlone.

30.11.2021 06:36
Peter Išpold Foto:
Peter Išpold.
debata

Dámy a páni, zoznámte sa – Peter Išpold. Multi talentovaný športovec, ktorý miluje výzvy.

„Šport je skvelý. Vďaka nemu som stretol úžasných ľudí, mám množstvo kamarátov a predovšetkým – som zdravší,“ teší sa rodený Stupavčan.

Medzi plavcami s intelektuálnym znevýhodnením patrí medzi najlepších na svete. Dôkazom sú dva cenné kovy zo zo Svetových hier Špeciálnych olympiád v Abú Zabí v roku 2019.

špeciálne olympiády, Dominika Nestarcová, Eva Gažová, Jarmila Koteková, Veronika Sedláčková, Martina Gogolová Čítajte viac Špeciálne ženy spájajú dva svety. Vďaka inklúzii

Ako delfín

Pred troma dekádami mu lekári predpovedali iné veci, ako medaily z vrcholných podujatí.

"Pri pôrode prežil klinickú smrť, potom sa pridali ďalšie komplikácie. Keď mal pol roka, primárka neurológie nám povedala, že nikdy nebude chodiť.

Nenávidela som ju za tie slová, ale pre nás s manželom to bol zlomový moment k tomu, aby sme začali bojovať," vysvetľuje Petrova mama Alena Išpoldová.

V minulosti pracovala ako turistická delegátka v Grécku. Deti brávala so sebou, veď more má blahodarné účinky. Pomohlo aj jej synovi.

Peter Išpold. Foto: Special Olympics Slovakia
Peter Išpold Peter Išpold.

"Voda ho doslova postavila na nohy. Začal chodiť neskôr, ako dvojročný. Chôdzu mal neistú, ovplyvnenú vadou chodidiel, potkýnal sa.

More mu pomohlo, jeho pohyb sa stal prirodzenejším. S vodou sa zžil, možno sa mal narodiť ako delfín," smeje sa.

Petrovými najsilnejšími disciplínami sú 100 motýlik a krauliarska dvojstovka. „Chcem sa naďalej zlepšovať a zapojiť do svojho programu aj polohové preteky,“ vraví.

Majster sveta na parkete

Našiel sa aj v disciplíne mimo plaveckého bazéna.

V lete spolu s unifikovanou partnerkou Barborou Jančinovou dobyli tanečný svet špeciálnych olympiád na súťaži v Grazi.

Peter Išpold s partnerkou.
Peter Išpold Peter Išpold s partnerkou.

„Milujem tanec, pomáha mi posilňovať nohy a koordináciu. Dostal som príležitosť pracovať so skvelými trénermi, som im za to vďačný,“ zdôrazňuje.

Na parkete ho trénuje známy tanečník Peter Modrovský, kostýmy má od návrhára Borisa Hanečku. Aj táto kombinácia mu priniesla titul majstra sveta.

„Máme šťastie, že spolupracujeme s takýmito ľuďmi. Nemyslia len na seba, chcú byť nápomocní. Berú Petra aký je, nerobia rozdiely,“ vraví Alena Išpoldová.

V hornej polovici

Úspechy jej syna motivujú a tlačia ho k novým výzvam. Tou zatiaľ poslednou je triatlon.

Úspešnému plavcovi sa zapáčila trojkombinácia s bicyklom a behom. Trénuje s domácou elitou – Richardom Vargom či Daliborom Riškom – a zúčastňuje sa na pretekoch so svojimi “zdravými kolegami”. Ani medzi nimi sa nenechá zahanbiť.

"Začiatky boli náročné, raz skončil na samom chvoste štartového poľa… Ale zlepšuje sa. Teraz sa pravidelne umiestňuje v hornej polovici výsledkovej listiny.

Zahreje vás pri srdci, keď Filip Šebo na neho kričí: Peťo, si skvelý motivátor! Ľudia cítia jeho energiu," vraví Petrova mama.

Peter Išpold. Foto: Special Olympics Slovakia
Peter Išpold Peter Išpold.

Inklúzia – ako spájať zdravých športovcov s intelektuálne znevýhodnenými – je aj podľa nej kľúčová. Vedenie športovej organizácie Špeciálne olympiády Slovensko chváli za dobrú prácu.

Tá sa páči aj Petrovi Išpoldovi. Vďaku úsiliu skupiny okolo Evy Gažovej môže súťažiť na čoraz väčšom počte pretekov. Nevadí mu ani ranné vstávanie.

„Budím sa 4.30, o siedmej už mám tréning v Bratislave. Teším sa na každý jeden. Nie, ešte som nemal náladu, že by sa mi nechcelo z postele,“ vraví tréningový poctivec.

Ženy z organizácie Špeciálne olympiády Slovensko Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Dominika Nestarcová so športovcami zo...

Šport ho podľa mamy naučil to najdôležitejšie – sebadisciplínu, vďaka ktorej bude mal kvalitnejší život.

„Rád zvykne hovorievať, že miluje šport, miluje život, lebo šport je jeho život. V jeho prípade to platí stopercentne,“ dodáva Alena Išpoldová.

Jej syn zatiaľ sníva dva sny – jeden z nich je športový.

„V roku 2023 je olympiáda v Berlíne (Svetové hry Špeciálnych olympiád), rád by som tam uspel v triatlone. A potom, keď sa ožením a budem mať rodinu, chcem trénovať svoje deti, viesť ich k športu. Nielen mne to pomohlo,“ vraví Peter Išpold.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Išpold #Špeciálne olympiády Slovensko #Special Olympics Slovakia