Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Päť zväzov sa chce zapojiť do prípravy opatrení: Opäť raz tápame v tme

Päť najväčších národných športových zväzov združujúcich kolektívne športy vydalo spoločnú deklaráciu k aktuálnej situácii a podmienkam športovania po skončení lockdownu na Slovensku.

26.11.2021 14:11
Poprad, transparent Foto: ,
Veľavravný odkaz vyvesili na štadióne aj fanúšikovia hokejového Popradu na archívnej snímke.
debata

Žiadajú v nej kompetentné orgány o svoje priame zapojenie do prípravy a nastavenia opatrení v čase po lockdowne.

Zástupcovia Slovenského futbalového zväzu (SFZ), Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), Slovenskej volejbalovej federácie (SVF), Slovenského zväzu hádzanej (SZH) a Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) s plnou vážnosťou akceptujú zavedenie núdzového stavu a s tým súvisiace obmedzenie mobility a zákaz vychádzania.

Zároveň však vyjadrili nádej, že následný návrat do systému regionálneho Covid semaforu už prebehne za vopred známych podmienok, ktoré budú rozumné, primerané a hodné všeobecného rešpektu športového hnutia.

SR Trenčín šport futbal FL 14. kolo Michalovce TNX Čítajte viac Tvrdá rana, tisíc krokov vzad. Kluby hrozia ukončením sezóny

„Pravidlá v systéme sa majú prijať ako výsledok konsenzu a vzájomnej spolupráce vládnych inštitúcií a zástupcov športového hnutia, nie ako doteraz reálnym vylúčením predstaviteľov športu z procesu nastavenia noriem, ktoré majú na zväzy a najmä na ľudí, ktorých združujú, deštruktívny dopad,“ píše sa v deklarácii piatich športových zväzov, ktoré v štyroch bodoch žiadajú revíziu nastavenia pravidiel v súvislosti so športom.

„Sme už inde ako v prvej a druhej vlne pandémie, máme v rukách nástroj na jej zvládnutie v podobe očkovania. O to viac je smutné, kde sme sa ocitli a napriek tomu, že máme na dosah svetlo, opäť raz tápame v tme.“

Zväzy požadujú po skončení lockdownu neobmedzený prístup divákov k zápasom profesionálnych líg, pohárových súťaží, reprezentačných podujatí a medzinárodných klubových súťaží (ak nebudú obmedzené medzinárodnou asociáciou zastrešujúcou konkrétny šport) v režime OP.

Pri súťažiach a turnajoch mládeže a amatérov súhlasia s vylúčením verejnosti a fanúšikov v prípade rizikovejších regiónov, resp. s nastavením diváckej účasti podľa kapacity a charakteru priestoru.

Španielsko Futbal ME2020 Reprezentácia Zaočkovanie Čítajte viac NÁZOR: Kostol nie je štadión

Cieľom aktivity piatich zväzov je okrem iného umožniť športovanie detí a mládeže vrátane súťažných aktivít aj na amatérskej úrovni, dosiahnuť primeranosť a zrovnoprávnenie podmienok pre športovanie v čase po zlepšení aktuálnej epidemiologickej situácie. Súčasťou vyhlásenia je aj oficiálny list, ktorý zaslali premiérovi SR Eduardovi Hegerovi.

Spoločné stanovisko piatich zväzov uvádzame v plnom znení a bez redakčných úprav:

"Spoločné vyhlásenie piatich najväčších národných športových zväzov združujúcich kolektívne športy k aktuálnej situácii a podmienkam športovania po skončení lockdownu

Po stretnutí zástupcov Slovenského futbalového zväzu, Slovenského zväzu ľadového hokeja, Slovenskej volejbalovej federácie, Slovenského zväzu hádzanej a Slovenskej basketbalovej asociácie dňa 25. novembra 2021 vydávajú zúčastnené národné športové zväzy túto spoločnú deklaráciu.

Adresovaná je všetkým kompetentným orgánom, ktoré majú právomoc vytvárať pravidlá organizácie hromadných športových podujatí, a to s cieľom umožniť športovanie detí a mládeže vrátane súťažných aktivít aj na amatérskej úrovni, dosiahnuť primeranosť a zrovnoprávnenie podmienok pre športovanie v čase po zlepšení aktuálnej epidemiologickej situácie a po ukončení lockdownu.

SR Hokej TEL SHL kluby kapitáni TK BBX Čítajte viac Nepochovajte slovenský šport! Kapitáni poslali list premiérovi

Spoločne VYHLASUJEME, že s plnou vážnosťou akceptujeme zavedenie núdzového stavu a s tým súvisiace obmedzenie mobility a zákaz vychádzania. Tento krok považujeme v súčasnej viac než kritickej situácii za nevyhnutný na spomalenie extrémneho rastu pacientov s vážnym priebehom ochorenia COVID – 19 a zabránenie kolapsu zdravotníckeho systému, jeho definitívnemu preťaženiu a hroziacej humanitárnej kríze.

Pevne veríme, že zlomí pandemickú krivku na zvládnuteľné hodnoty v dohľadnom čase. Zároveň však dodávame, že následný návrat do systému regionálneho COVID semaforu a „miernejších“ opatrení podľa rizikovosti regiónov už musí prebehnúť za vopred známych podmienok, ktoré budú rozumné, primerané a hodné všeobecného rešpektu športového hnutia, ktoré predstavuje významnú časť populácie.

Pravidlá v systéme sa majú prijať ako výsledok konsenzu a vzájomnej spolupráce vládnych inštitúcií a zástupcov športového hnutia, nie ako doteraz reálnym vylúčením predstaviteľov športu z procesu nastavania noriem, ktoré majú na zväzy a najmä na ľudí, ktorých združujú, deštruktívny dopad. Spoločne už teraz ŽIADAME o naše priame zapojenie do prípravy opatrení v čase po lockdowne.

V tomto smere vieme poskytnúť svoje odborné kapacity, skúsenosti z organizácie športových aktivít a poznatky z praxe, ktoré sú dôležité pri koncipovaní racionálnych, efektívnych, ale zároveň citlivých pravidiel.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Sme už inde ako v prvej a druhej vlne pandémie, máme v rukách nástroj na jej zvládnutie v podobe očkovania. O to viac je smutné, kde sme sa ocitli a napriek tomu, že máme na dosah svetlo, opäť raz tápame v tme.

Naše základné zámery vychádzajú zo spoločnej zhody na systéme, ktorý by mal po uvoľnení najprísnejšieho režimu fungovať, s prihliadnutím na osobitnú povahu športu, koncepčnosť a komplexnosť riešení pre šport.

V tejto súvislosti ODMIETAME návrat k poslednej dočasnej verzii COVID semaforu a MÁME SPOLOČNÝ ZÁUJEM vrátiť sa k pôvodnému automatu za jeho nevyhnutej revízie v tomto duchu:

1. Všetky tréningové aktivity mládeže budú môcť prebiehať minimálne v režime OTP bez ohľadu na farbu rizikovosti regiónu a bez obmedzenia počtu účastníkov. Tréningová činnosť mládeže bude môcť byť spustená ihneď po zrušení najtvrdšieho lockdownu a následne v časovom slede troch týždňov bude umožnené aj opätovné spustenie mládežníckych súťaží.

SR Bratislava Parlament NRSR Tabák Čítajte viac Poslankyňa Tabák sa hnevá: Kde je motivácia k očkovaniu?

Skutočne nie je dôvod, aby deti, ktoré sú schopné navštevovať školu, nemohli po skončení vyučovania, samozrejme za splnenia všetkých hygienických požiadaviek, spoločne trénovať a zrazu boli posudzované „inak“.

Režim OTP je v spojení s hygienickými opatreniami dostatočnou zárukou bezpečnosti realizácie aktivít. Žiadame aj o prinavrátenie k definícii plne zaočkovanej osoby do 12 rokov a dvoch mesiacov veku bez požiadavky testu a vo všeobecnosti o akceptáciu domácich/školských testov 1 krát do týždňa ako plnenia podmienky protokolu OTP.

Pripomíname, že naše športy zastrešujú viac než 71 tisíc detí, ktoré môžeme definitívne stratiť, ak im pokazíme radosť z pohybu opätovným dlhodobejším zákazom športovania a pohybu, na ktorý boli zvyknuté.

2. Rovnaké podmienky chceme dosiahnuť aj pre tréningy a súťaže amatérov, v tomto segmente sa nachádza gro športujúcich ľudí, pre ktorých chceme rovnako zabezpečiť nediskriminačný prístup a možnosť trénovať a súťažiť v režime OTP.

hertha, pekarík Čítajte viac Nie si zaočkovaný? Nedostaneš plat, znie z Pekaríkovho klubu

3. Vo vzťahu k divákom požadujeme neobmedzený prístup k zápasom profesionálnych líg, pohárových súťaží, reprezentačných podujatí a medzinárodných klubových súťaží (ak nebudú obmedzené medzinárodnou asociáciou zastrešujúcou konkrétny šport) v režime OP.

Pri súťažiach a turnajoch mládeže a amatérov súhlasíme s vylúčením verejnosti a fanúšikov v prípade rizikovejších regiónov, resp. s nastavením diváckej účasti podľa kapacity a charakteru priestoru (interiér/exte­riér).

4. V rámci opatrení žiadame explicitne riešiť aj možnosť organizácie medzinárodných podujatí reprezentačného charakteru a umožniť konanie reprezentačných zrazov a stretnutí v režime OTP.

Nemáme záujem fungovať na subjektívnych výnimkách a rozhodnutie o mieste konania, čase konania a účastníkoch reprezentačných podujatí navrhujeme ponechať na samotné zväzy. Tie by v tejto súvislosti mali povinnosť ohlasovať konanie reprezentačných podujatí vopred Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

SR hokej TEl extraliga 17. kolo Prešov Košice POX Čítajte viac Košice odložili tri zápasy, v ich tíme je koronavírus

Na záver dôrazne ŽIADAME o oficiálne zaujatie stanoviska Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR k doplateniu krátenej sumy príspevku uznanému športu športovým zväzom.

Považujeme za vrcholne neseriózne, že na konci novembra ešte stále nedisponujeme oficiálnou informáciou, či vôbec a v akom objeme budú športovým zväzom prostriedky doplatené.

Ako máme potom fungovať a riadne hospodáriť, nastaviť si svoj cash flow a plniť záväzky voči našim zamestnancom, našim členom a dodávateľom, keď sa už viac než mesiac stretávame len s neoficiálnymi prísľubmi, ktorých verzie sa rôznia a nie je na možné založiť reálne plnenia."

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský futbalový zväz #opatrenia #Slovenský zväz ľadového hokeja