Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Špeciálne ženy spájajú dva svety. Vďaka inklúzii

Sú odlišné - introvertku dopĺňa extrovertka, premýšľavú zas emotívna, ďalšia je skôr pragmatická. No zároveň ich mnohé spája. Úspešná športová minulosť. Nenahraditeľná rola matky. Ale najmä silná túžba pomáhať.

19.11.2021 07:38
špeciálne olympiády, Dominika Nestarcová, Eva... Foto:
Pätica žien zo Špeciálnych olympiád Slovensko (zľava): Jarmila Koteková, Veronika Sedláčková, Eva Gažová, Dominika Nestarcová a Martina Gogolová.
debata (1)

Dominika Nestarcová. Eva Gažová. Veronika Sedláčková. Martina Gogolová. Jarmila Koteková. Pätica silných (či skôr špeciálnych) žien, ktorá svoj (nielen profesijný) život zasvätila športovcom s intelektuálnym znevýhodnením.

Pätica odhodlaných bojovníčok, ktorá vedie športovú organizáciu Špeciálne olympiády Slovensko.

O čo sa táto organizácia snaží? Aké sú jej ciele? Aké má za sebou úspechy? Čo je na tejto práci najnáročnejšie a čo najkrajšie? Aj to sa dočítate na nasledujúcich riadkoch.

Dominika Nestarcová Čítajte viac Špeciálne deti ma učia, ako vychovávať vlastné

Dobiehajú zameškané

Na úvod zopár faktov a čísiel…

Špeciálne olympiády sú inkluzívnou organizáciou využívajúcou šport a vzdelávanie. Prostredníctvom nich sa snažia posilniť povedomie ľudí s intelektuálnym znevýhodnením.

Celosvetová organizácia vznikla v roku 1968. V 192 kra­jinách sveta športuje viac ako 5,5 milióna osôb s intelektuálnym znevýhodnením.

S podporou viac ako 1 milióna trénerov, učiteľov a dobrovoľníkov a organizuje viac ako 108-tisíc súťaží ročne v 32 druhoch olympijských športov.

Na Slovensku sú Špeciálne olympiády národnou športovou organizáciou uznanou Ministerstvom, školstva, vedy, výskumu a športu SR. Organizujú majstrovstvá Slovenska v 20 športoch a majú viac ako 1700 členov.

"Od roku 2018 sa Špeciálne olympiády sprofesionali­zovali, keď štát uznal, že aj my potrebujeme podporu a adekvátnu dotáciu.

Ženy z organizácie Špeciálne olympiády Slovensko Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Dominika Nestarcová so športovcami zo...

Vďaka tomuto ženskému kolektívu sme za pár rokov dobehli, to čo sa za posledných pätnásť zameškalo.

Mnohí rodičia sa nás so slzami v očiach pýtajú, kde sme boli pred desiatimi či pätnástimi rokmi, keď ich syn, dcéra mali pätnásť či dvadsať rokov," rozhovorí sa Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád.

Ich podstata je predovšetkým v organizovaní športových súťaží, v poskytovaní možností športovania a vzdelávania, v starostlivosti a zabezpečení športovej prípravy a účasti reprezentantov na medzinárodných vrcholových súťažiach Špeciálnych olympiád.

"Každý deň nám záleží na zdraví, kondícii a udržaní dobrého životného štýlu všetkých členov Špeciálnych olympiád Slovensko.

Prostredníctvom vytvárania príležitostí v športe sa im snažíme poskytovať čo najlepšie využitie voľného času.

Ak to je možné, najlepšie v kolektíve rovesníkov. Naučili sme sa, že šport je tá najkrajšia a najľahšia cesta inklúzie," vraví niekdajšia reprezentantka Slovenska v plážovom volejbale Dominika Nestarcová, v súčasnosti prezidentka organizácie.

Akceptácia inakosti

Mimochodom, práve inklúzia je to, čo sa kolektív zo Špeciálnych olympiád snaží v čo najväčšej miere dostať po povedomia spoločnosti.

„Všade počúvame slovo inklúzia, ale nie sme si isté, či všetci poznajú jeho podstatu. Inklúzia je interpretovaná ako zaradenie, začlenenie, ale v Špeciálnych olympiádach sa inklúzia rovná akceptácia,“ vysvetľuje Nestracová.

„Učíme, že nestačí len prijať a zaradiť, ale je potrebné akceptovať existenciu a reálnu prítomnosť inakosti v našich životoch. V športe Špeciálnych olympiád sa inklúzia volá unifikovaný šport, ktorý je nástrojom k inklúzii – ako spájať zdravých športovcov s intelektuálne znevýhodnenými,“ dodáva.

Eva Gažová a Dominika Nestarcová na jednej z... Foto: ARCHÍV ŠPECIÁLNE OLYMPIÁDY SLOVENSKO
eva gažová, dominika nestarcová Eva Gažová a Dominika Nestarcová na jednej z mnohých akcií, ktoré organizujú Špeciálne olympiády Slovensko.

Čo unifikovaný šport prináša v praxi?

Zjednodušene: keď v jednom tíme spolu trénujú a súťažia športovci s intelektuálnym znevýhodnením spolu so športovcami bez intelektuálneho znevýhodnenia.

"Už dva krát sme organizovali jedinečnú športovú akciu, kde zdraví vodní pólisti trénovali našich special športovcov.

Jeden mladý vodný pólista z nich po tejto skúsenosti telefonoval mame, že už viac nebude nič nepodstatné riešiť, že si uvedomil potrebu pomáhať zmení.

Čiže zdraví športovci by sa vôbec nemusia báť spájania sa s našimi športovcami s intelektuálnym znevýhodnením. Práve naopak, mali by k nim inklinovať.

Je to pre nich určite obohacujúce – rovnako ako aj pre našich športovcov," prináša skúsenosť z praxe Martina Gogolová, bývalá špičková kanoistka, olympionička, dnes športová riaditeľka Špeciálnych olympiád.

Martina Gogolová sa po úspešnej kanoistickej... Foto: ARCHÍV ŠPECIÁLNE OLYMPIÁDY SLOVENSKO
martina gogolová Martina Gogolová sa po úspešnej kanoistickej kariére venuje športovcom zo Špeciálnych olympiád.

„Mám 8-ročnú a 16-ročnú dcéru. Tá staršia je už aktívna a učí sa čo inklúzia je. Obe nám chodia pomáhať na podujatia,“ pridáva sa ku kolegyni Gažová.

"Podstata je naučiť naše deti, zmysel inklúzie. o čo tu ide. Ak sa nám to nepodarí, nebude ani ďalšia generácia vedieť, čo inklúzia znamená.

Sme tu v správnom čase na správnom mieste. Po tejto planéte nechodia totiž len krásni a zdraví ľudia, ale aj ľudia, ktorí sú tiež krásni, no trošku iní.

Čím lepšie sa táto generácia naučí postarať o slabších, o to to pre ňu bude lepšiu vizitku tu zanechá," dodáva.

Neskáčeme po betóne. Športujeme

Medzi športovcov s intelektuálnym znevýhodnením patrí aj Filip Sedláček. Jeho mama Veronika zastáva v Špeciálnych olympiádach pozíciu projektovej manažérky.

"Táto organizácia mi otvára nové možnosti, ako do tejto problematiky preniknúť. Verím však, že aj Špeciálne olympiády získavajú niečo odo mňa. Je to moja práca, ale zároveň splnený sen.

Nerozlišujem totiž, či som v práci alebo doma. Filip, ktorý má Downov syndróm spojený s autizmom, sa tu tiež našiel. Vďaka Špeciálnym olympiádam prekonáva svoje limity a plnohodnotne mu vypĺňa voľný čas," prezrádza Sedláčková.

Veronika Sedláčková so synom Filipom a manželom. Foto: ARCHÍV ŠPECIÁLNE OLYMPIÁDY SLOVENSKO
veronika sedláčková Veronika Sedláčková so synom Filipom a manželom.

Aj ona si uvedomuje, že mať doma športovca s intelektuálnym znevýhodnením je náročné časovo, ale i finančne.

"Štátu sa snažíme vysvetliť, že zdravý športovec má na konci tunela svetlo – raz si môže športom na seba zarábať.

Naši športovci takéto svetlo nevidia. Navyše, na začiatku je finančný vklad do intelektuálne znevýhodneného športovca väčší. Vďaka dotáciám z Ministerstva školstva, sekcie športu vieme čiastočne odbremeniť rodičov od takýchto nákladov.

Napokon, aj naši športovci sú reprezentanti, majú svoje sny a Svetové hry. Nie je to tak, ako si myslia mnohí – že len skáčeme na betóne a hráme sa na tráve.

Aj naši športovci trénujú pravidelne a s profesionálnymi trénermi," vyvracia mýty o športovcoch s intelektuálnym znevýhodnením Gažová.

Napokon, aj v zahraničí robia Slovensku dobré meno. Získavajú cenné kovy na Svetových hrách Špeciálnych olympiád. Súťažia fair play, pretože ich diagnózy im to nedovoľujú inak.

"Máme najlepšiu modernú gymnastku na svete Gizku Billíkovú či jazdca na koni Filipa Graňa, ktorý v zahraničí súťaží so zdravými jazdcami a viac ako polovicu štartového poľa nechá za sebou.

Filip začal hrať aj golf a ide mu to neuveriteľne fantasticky. Máme triatlonistu Petra Išpolda, ktorý súťaží so zdravými športovcami a umiestňuje sa v prvej polovici štartového poľa.

Taktiež treba spomenúť plavkyňu Vandu Kračunovú, ktorej ctižiadostivosť je závideniahodná, Michala Štubňu, ktorý je pozitívnym príkladom pre rodičov detí s autizmom, lyžiarku Michaelu Oravcovú, plavca Mareka Vargu či cyklistku Veroniku Máčkovú," vyratúva Nestarcová, mama 2,5-ročných dvojčiat, ktoré pravidelne berie so sebou na podujatia Špeciálnych olympiád.

Pre Dominiku Nestarcovú nie je pôsobenie v... Foto: ARCHÍV ŠPECIÁLNE OLYMPIÁDY SLOVENSKO
dominika nestarcová Pre Dominiku Nestarcovú nie je pôsobenie v Špeciálnych olympiádach Slovensko len prácou.

"Vždy, keď ich vezmem medzi našich športovcov, akoby vycítili, že im chcú musia pomáhať. Svoje deti milujem, rovnako ako túto prácu, vďaka ktorej som si uvedomila mnohé veci.

Najmä to, že netreba riešiť banality. Keď vidím, čím všetkým si musia prejsť rodičia týchto detí, mi moja práca dáva väčší zmysel" hovorí.

Pohľad na život zmenili Špeciálne olympiády aj Jaroslave Kotekovej, ekonómke organizácie.

"Raz ma Eva vzala na Podujatie MATP čo je tréningový program motorických zručností pre športovcov s viacnásobným zdravotným znevýhodnením je to čo treba v našej organizácii zažiť na vlastné oči.

Musím sa priznať prvý krát mi bolo ťažko, no keď som videla čo všetko tieto deti dokážu, zmenilo to môj pohľad na život.

Ak si myslíme, že riešime nejaké problémy, tak po takejto skúsenosti prídeme na to, že to tak vôbec nie je. Podobne to vníma aj moja rodina.

Môj manžel sa bol pozrieť na súťaž v gymnastike, videla som , že mu vypadla slza. Keď sme odchádzali, povedal mi, že je nesmierne vďačný, že tu bol a ako všetko vidí inak a že si teraz Váži moju prácu viac." popisuje emotívne okamihy.

Sú srdečnejší a úprimnejší

Pätica špeciálnych žien zo Špeciálnych olympiád odvádza špeciálnu prácu. V čom je teda pre ne výnimočná?

„Spätnou väzbou – radosť títo športovci prejavujú úplne inak ako bežní športovci. Aj oni sa tešia, keď idú na preteky, ale ne majú v sebe viac srdečnosti, úprimnosti. Naši športovci sa z každého úspechu tešia tak, ako keby vyhrali olympiádu,“ myslí si Gogolová.

"Nechcem hovoriť o zdravých športovcoch, že si nevážia podporu. Ale títo športovci sú vďační za každú jednu príležitosť, ktorú dostanú.

Na súťaž nejdú súperiť s ostatnými, ale tešia sa na to, ako sa spolu stretnú. Pre nich je každá športová súťaž aj spoločenskou akciou, na ktorej ukážu to najlepšie, čo v nich je," pridáva sa Nestarcová.

"Doteraz som pracovala v mužských kolektívoch, kde sa do popredia pretláčalo ego, akési dokazovanie si toho, kto je šéf.

U nás to tak nefungujeme, nemáme hierarchiu, každá z nás je zodpovedná za svoju agendu. Zároveň si všetky navzájom pomáhame.

Neprichádza ku kompromisom, skôr ku konsenzu. Vždy sa k nemu dopracujeme. " vyzdvihuje inú stránku fungovania Špeciálnych olympiád Gažová.

Spolu s kolegyňami šíri v spoločnosti osvetu – zmysel Špeciálnych olympiád je totiž podstatne hlbší, ako „len“ športový.

„Mnohí ľudia sa ma na moju prácu pýtajú. Moje vnímanie týchto ľudí sa snažím preniesť aj na iné mamičky,“ vraví Gogolová.

„A to aj preto, aby rodičia nechali svoje deti sa hrať na detských ihriskách aj s deťmi s inakosťou,“ dopĺňa Gažová.

Eva Gažová je bývalá plavkyňa, v bazéne je ako... Foto: ARCHÍV ŠPECIÁLNE OLYMPIÁDY SLOVENSKO
eva gažová Eva Gažová je bývalá plavkyňa, v bazéne je ako doma.

Aj jej slová svedčia o tom, že ženy zo Špeciálnych olympiád vedie za dosahovaním cieľov spoločná túžba po spravodlivosti.

"Nie je až také dôležité, čo robíme, ale prečo a pre koho to robíme. Naše úspechy sú merateľné úspechmi športovcov. Naša autenticita spája ľudí, ktorí veria v to, v čo veríme my a zdieľajú spolu s nami a našimi športovcami rovnaké hodnoty.

„Snažíme sa tejto special komunite zjednodušiť život a priniesť do neho nezabudnuteľné emotívne okamihy“, " dodáva na záver Gažová.

Ženy zo Špeciálnych olympiád vykročili na neľahkú cestu, po ktorej sa pred nimi na Slovensku nik takým ráznym spôsobom nevydal. A aj za krátky čas mnohých presvedčili, že smer, ktorý si zvolili, je správny.

Svedčí o tom aj fakt, že pred dvomi rokmi sa Špeciálne olympiády Slovensko stali vďaka svojej činnosti v rámci celosvetovej organizácie skokanom roka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Nestarcová #Eva Gažová #Špeciálne olympiády Slovensko #Jarmila Koteková #Martina Gogolová #Veronika Sedláčková