Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Perfektná 10 i Ceausescova bábka. Rumunsko bolo Comaneciovej väzením

Vyhrala olympiádu a jej sláva nemala konca. Na oboch stranách železnej opony. Zároveň však bola bábkou. Režimu zosobnenom v tyranovi Nicolae Ceausescovi. Nadia Comaneciová mala všetko. A zároveň nič.

12.11.2021 08:24
Nadia Comaneciová Foto:
Nadia Comaneciová v Montreale 1976.
debata (34)

Legendárna rumunská gymnastka má oddnes 60 rokov…

Majsterka z ľadu

Tých hviezdnych chvíľ bolo príliš veľa, no jedna predsa len vyčnieva. Málo zhovorčivé dievčatko – áno, presne tak, lebo stále má iba štrnásť – po disciplíne na bradlách odchádza k trénerovi. V montrealskej hale to zrazu akosi zašumí. „Tušila som, že mi to vyšlo. Vravela som si, že môžem dostať 9,90. Otočila som sa a tam svietila jednotka.“

Všetko je v poriadku – tak, ako má byť. To len svetelná tabuľa si nevie poradiť s takýmto ohromným predstavením. Desiatka je pre ňu akousi neznámou. Jednoducho ani programátori nepočítali s takýmto výkonom.

Nadia je prvou gymnastkou, ktorá od rozhodcov dostáva najvyššiu možnú známku. Útle žieňa s jamkami a ofinkou v čele vstupuje do dejín.

Aj keď jej výkony vzbudzujú obrovskú pozornosť svetových médií, ona pôsobí dojmom, že z úspechov sa vôbec neteší. „Majsterka z ľadu“, či "dievča bez nervov“, aj takto ju už o pár hodín v lete 1976 nazvú svetové médiá.

Na jej krku to počas najbližších dní cinkne hneď niekoľkokrát. Trikrát zlato, raz striebro i bronz. Aj „neposlušná“ desiatka zasvieti ešte šesťkrát. Comaneciová je hviezda, na každom kroku ju strážia bodyguardi. Je to však len začiatok strastiplnej cesty, ktorá ju čaká po návrate do vlasti.

Najprv Rád socialistickej práce, potom neustále večierky, besedy a stretnutia. Veľa jedla, mnoho alkoholu, žiadny tréning. Najobletovanejšia športovkyňa na svete pustne, priberá, poháda sa s trénerom, ktorý ju vychoval. Z rodného Onesti sa sťahuje do Bukurešti. Padá do náručia Nica – diktátorovho syna.

Údajne ju zviedol a je jeho nedobrovoľnou milenkou. Dokonca ju aj hospitalizujú po tom, čo prehltne toxickú látku. Nešťastná náhoda? Pokus o samovraždu? Žiadne vysvetlenie, všetko sa prechádza mlčaním.

Je neustále pod dohľadom conductora, ako sa rumunskému vládcovi vravelo…

Štrnásťročná Nadia Comaneciová na olympiáde v... Foto: Profimedia
Nadia Comaneciová Štrnásťročná Nadia Comaneciová na olympiáde v Kanade.

Na školskom dvore

Ten príbeh sa začal veľmi netradične. Comaneciová sa narodila 12. novembra 1961 v rodine úradníčky a automechanika. Kým ju na školskom dvore neobjavil tréner Béla Karolyi, nemala o gymnastike ani potuchy. Až on v nej objavil nielen veľký talent, ale aj nehasnúcu vôľu trénovať.

"Jedného dňa som si v kúte školského dvora všimol, ako dve dievčatká s vrkočmi robili jedno mlynské koleso za druhým,“ napísal Károly vo svojej knihe Netreba sa báť. "Podišiel som bližšie a pozoroval ich – to bolo čosi! Odrazu sa ozval zvonček a obe zmizli v útrobách školy.“

Vytrvalo chodil od triedy k triede, kým ich konečne našiel. Jedna z nich bola Nadia. „Bolo to veľmi tiché dieťa. Počas prvých mesiacov sa ani neusmiala a spočiatku ani príliš nevynikala. Mala však jednu výnimočnú vlastnosť – nikdy nepovedala nie, alebo to nedokážem.“

Najprv tri, štyri hodiny denne, neskôr šesť dní v týždni po osem hodín. Károlyi z Comaneciovej postupne vypiplal svetovú hviezdu. Spolu s manželkou Mártou ju doviedli k piatim zlatým olympijským medailám, no zrejme ani to nebolo len-tak.

Historik Stejarel Olaru vo svojej novej knihe, ktorá sa dostala na verejnosť tento rok na jar, tvrdí, že Károlyi sa k rumunským gymnastkám správal horšie ako k zvieratám. „Bola to atmosféra teroru a brutality,“ píše Olaru s tým, že jeho prísnosť vraj šokovala aj otrlých ľudí z rumunskej tajnej služby Securitate.

Károlyiovi údajne Comaneciovú i ostatné gymnastky bili, vyhrážali sa im, odopierali lekársku starostlivosť, krátili odmeny z pretekov a slovne ich urážali. „Nadávali im do tlstých ošípaných a nedávali najesť. Dievčatá pili vodu zo záchodovej misy a v noci jedli zubnú pastu, taký mali hlad,“ uvádza historik vo svojej knihe.

Comaneciová sa v minulosti svojho trénera zastávala a tvrdila, že sa nedopustil žiadneho násilia. Ale keď jej dal Olaru prečítať svoju knihu, proti zverejneným faktom vôbec nenamietala. „Moje gymnastky boli vždy pripravené najlepšie na celom svete. A vyhrávali. To je všetko, čo sa počíta,“ zareagoval tréner.

Historik Stejarel Olaru s knihou... Foto: Profimedia
Stejarel Olaru Historik Stejarel Olaru s knihou "Nadia a Securitate".

Nebezpečná akcia

Comaneciová bola rumunskou pýchou. Rumunsko pre Comaneciovú väzením. Slávna športovkyňa tvrdí, že o emigrácii na Západ nikdy poriadne neuvažovala. Jej útek mesiac pred pádom režimu v novembri 1989 bol chvíľkovým vzplanutím.

Za hranice sa dostala v spoločnosti priateľov. Americké médiá nazvali tento počin ako útek desaťročia.

Pri maďarských hraniciach na ňu čakal pastier, v noci ju previedol cez močiare a bažiny okolo strážnych hliadok. Po pätnásťkilometrovej púti v chladných podmienkach sa hlásili pri maďarskej pohraničnej stráži. Vojak, ktorý im kontroloval pasy, zrazu prekvapene zdvihol hlavu. V kolónke Meno bolo: Nadia Comaneci.

Mala na sebe džínsy a kožený kabátik. „Na rozdiel od ostatných sme ju neposlali do zberného tábora, ale do izby v hoteli Royal,“ priznal neskôr Gyul Harkai z policajného veliteľstva v Szegede.

Nadia večer popíjala v hotelovom bare pivo a fajčila. „Keď sa obzriem späť, dochádza mi, aká nebezpečná bola táto akcia. Pokojne ma mohli zastreliť,“ pripúšťa dnes strážnik. Nasledujúci deň zmizla…

Má v tom prsty Securitate? „Bál som sa, že ju zlikvidujú,“ priznal Károlyi. Géza Poszár, bývalý Comaneciovej choreograf, dodal: „Útekom zasadila tyranskému režimu väčší úder, ako keď pred desiatimi rokmi emigroval Ion Pacepa, šéf špionážnej služby.“

Comaneciová nakoniec odišla s Constantinom Panaitom, v Kalifornii žijúcim Rumunom, ktorého poznala iba týždeň. Prvého decembra vystúpili na letisku v New Yorku.

Nadia Comaneciová a Bála Károlyi v roku 2005. Foto: Profimedia
Nadia Comaneciová Nadia Comaneciová a Bála Károlyi v roku 2005.

Rumunské Oscary

Spočiatku to nebol žiadny americký sen. Hoci si Comaneciová na úvod „nového života“ kúpila Chevrolet Camaro za viac ako 20-tisíc dolárov, šťastná nebola. Najmä, keď sa ukázalo, že Panait bol priateľom iba v uvodzovkách. Niekoľko týždňov ju vraj držal v zajatí, neskôr obral o peniaze a zmizol.

Comaneciová zostala pre Rumunov absolútnou hviezdou. Za manžela si síce vzala Američana, niekdajšieho gymnastu Barta Connora, ale svoje áno mu prišla povedať domov. Do Bukurešti. Agentúra AP o svadbe dokonca napísala, že pre krajinu to bolo niečo ako predávanie Oscarov a kráľovský sobáš v jednom.

A nielen Rumunsko, legendárna športovkyňa zostala aj napriek pár prešľapom populárnou po celom svete. Napríklad jej svadobné šaty s 20-tisíc perlami mala od japonského cisára, za svedka jej bol slávny krajan Ilie Nastase. Štedrú hostinu zasa zorganizoval rumunský prezident Iliescu. Nechýbali na nej mená ako Schwarzenegger, Stallone, Clintonová…

Novomanželská žúrka sa – paradoxne – skončila nocou v jednej z bývalých ceausescových víl. S olympijským šampiónom z Los Angeles 1984 žije v Oklahome. Majú syna Dylana i prestížnu gymnastickú akadémiu.

S názvom: „Perfektná desiatka.“

A takto vyzerá Nadia Comaneciová teraz. Foto: Profimedia
Nadia Comaneciová A takto vyzerá Nadia Comaneciová teraz.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Nadia Comaneciová