Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čím viac peňazí, tým menej omrviniek. Ženy z veľkého koláča nejedia

Futbal a basketbal. Dva kolektívne športy, kde sa točia najväčšie peniaze. Pozn.: ale iba ak ste muž. V ostatnom prípade si radšej vyberte individuálnu disciplínu. Aj tam síce narazíte na finančný nepomer, jeho rozmer však nebude až taký kolosálny.

31.10.2021 14:59
mix štvorhra tenis Foto:
Anastasia Pavľučenkovová a Andrej Rubľov na OH 2020 v Tokiu.
debata (5)

Portál BBC Sport v lete uverejnil rozsiahlu štúdiu, ktorá sa zaoberala odmeňovaním v jednotlivých športoch na základe pohlavia. A tu platí: čím väčší biznis, tým väčšie nožnice.

Tak trebárs: priemerná mzda vo vybraných špičkových futbalových a basketbalových súťažiach mužov je viac ako sedem a pol milióna britských libier, u žien však ide doslova o drobné.

Beckham futbal Čítajte viac Legenda neodolala naftodolárom. Dostane šialenú sumu

Jeden príklad za všetky. Anglická futbalová asociácia v sezóne 2019 vyplatila na odmenách v mužskom FA Cupe dovedna viac ako 30 miliónov libier.

Manchester City si za finálové víťazstvo z koláča ukrojil 3,6 milióna. A teraz poďme škrtať nuly. Ženský šampión si po finále vo Wembley pred 43-tisíc divákmi odniesol úbohých 25-tisíc.

Mimochodom, vlaňajšia pandémia koronavírusu tento nepomer dramaticky zmenšila, ale nie preto, že by ženské tímy dostali viac, to len na mužoch sa v roku 2020 viac šetrilo.

Napriek drastickému rozdielu existujú aj vo futbale malé výnimky. Anglický Lewes sa v ročníku 2017 stal prvým klubom na ostrovoch, ktorý si cení prácu hráčov a hráčok rovnako. K niečomu podobnému chcú časom dospieť aj obe reprezentácie Spojených štátov.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Nadnárodná FIFA to však zatiaľ nerieši. Čísla hovoria za všetko: v roku 2019 rozdelila medzi všetky tímy na MS žien 30 miliónov USD. S rovnakým šekom však odišli zo šampionátu 2010 v Juhoafrickej republike víťazní Španieli.

Rozhoduje trh

Kým sa v mnohých iných športových odvetviach začína nahlas hovoriť o parite, v najslávnejšej basketbalovej súťaži to ešte dlho nebude téma.

Odporcovia rovnosti v odmeňovaní argumentujú takto: mužská NBA sa hrá 75. sezónu, ženská WNBA iba 25. Priemerná návštevnosť na zápas je 17 760 ku 6535. NBA má 30 mužstiev a priemerná vstupenka na zápas sa pohybuje od 51 do 89 amerických dolárov. Ženská súťaž má iba dvanásť tímov a lístok stojí 17 dolárov.

Fed Cup Dominika Cibulkova Čítajte viac Zápasy za Slovensko ma vyžmýkali. Milovala som ich najviac zo všetkých

Jeden zápas NBA si pozrú dva milióny fanúšikov, ženský duel 10-násobne menej. Ročné príjmy NBA sú 7,92 miliardy oproti 60 miliónom WNBA. Táto cifra by však nepokryla ani hviezdne mzdy Kevina Lova a Damiana Lillarda.

Jednoducho futbal i basketbal zostávajú naďalej zlatými baňami, kde o prerozdelení bohatstva rozhoduje trh. Viac mediálneho pokrytia, televíznych licencií a sponzorských zmlúv sa rovná vyššie príjmy a s tým súvisiace aj vyššie platy.

Ale ako potom vysvetliť, že elitné bedmintonistky, hádzanárky alebo stolné tenistky zarábajú podľa štúdie viac ako futbalistky? Tie zasa ukazujú prstom na kriket. Tento tímový šport ako jediný urobil v uplynulom období vážny krok k absolútnemu finančnému zrovnoprávneniu žien a mužov.

Jedine tenistky

Sú športy, v ktorých má ženské zápolenie siahodlhú tradíciu. Cyklistika však taká nie je. Napriek tomu sa aj v nej v uplynulých mesiacoch objavil nesúhlas s finančnou disparitou.

Najpopulárnejší cyklisti sveta Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
13. Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Belgická...

V roku 2022 sa na štart Tour de France prvýkrát postaví aj ženský pelotón. Za osem dní na bicykli si jednotlivé tímy rozdelia 250-tisíc euro. Muži v aktuálnej sezóne zinkasovali na Starej dáme 2,3 milióna, pred 20 rokmi to bolo 1,8 milióna.

Talian Davide Ballerini, víťaz tohtoročnej klasiky Omloop Het Nieuwsblad, dostal od organizátorov 16-tisíc eur. Olympijská šampiónka a majsterka sveta Anna van der Breggenová zinkasovala na tom istom podujatí iba 930.

„Aj toto vysiela správu, že si ženský šport nevážime tak, ako mužský,“ hnevá sa britská jazdkyňa Lizzy Banksová.

Magazín Forbes pravidelne aktualizuje rebríčky najlepšie zarábajúcich športovcov na svete.

V roku 2019 to bol futbalista Lionel Messi, ktorý zbohatol o 127 miliónov USD. Hneď za ním skončil jeho celoživotný rival Cristiano Ronaldo (109), nasledovali Neymar (105), Canelo Alvaréz (94) a Roger Federer (93).

Najlepšie zarábajúci futbalisti súčasnosti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Eden Hazard (Belg./Real Madrid) - 29...

Medzi ženami dominovala Serena Williamsová (29) pred Naomi Osakovou (24). Mimochodom, všetkých desať najlepšie zarábajúcich športovkýň v sezóne 2019 pochádza z tenisového prostredia. Desať rokov predtým bola v top 10 aj pretekárka NASCAR alebo golfistka.

Tenis má od roku 2007 na všetkých grandslamových turnajoch rovnaké odmeny. Na US Open sa tak udialo už v roku 1973, Australian Open sa pridalo v sezóne 2001, Roland Garros o ďalších päť rokov. Ako posledný sa pridal Wimbledon (2007).

Len pre informáciu – vôbec prvou disciplínou, kde sa začalo uplatňovať genderové pravidlo jedna k jednej, bolo v roku 1952 jazdectvo. Stalo sa tak vo finále Svetového pohára v drezúre. Ako posledná sa vlani pridala Svetová séria v skokoch z útesu.

Chúlostivá téma

Model, s ktorým budú všetci spokojní, však nikdy nevymyslíte. Aj tenis, kde muži a ženy idú „fifty-fifty“, je toho dôkazom. Mužská svetová jednotka Novak Djokovič v minulosti niekoľkokrát namietal, že totálna parita nie je verným obrazom prínosu.

Novak Djokovič Čítajte viac Nechcem byť súčasťou tejto špiny. A viete čo? Aj tak moje slová prekrútia

„Keby som bol tenistkou, každú noc by som si kľakol na kolená a ďakoval bohu, že sa narodili Roger Federer a Rafa Nadal,“ povedal Srb v roku 2016.

Za tieto slová následne schytal vlnu kritiky a tak ich vzápätí diplomatickejšie korigoval.

"Je zrejmé, že je to veľmi chúlostivá téma. Ženy si zaslúžia rešpekt a obdiv za to, čo robia. Úprimne im tlieskam. Bojovali za to, čo si zaslúžia a dostali to.

Na druhej strane si myslím, že mužský svet ATP by mal bojovať o viac, pretože štatistiky ukazujú, že máme oveľa viac divákov. Azda to je ten dôvod, prečo by sme mali dostávať viac," uzavrel tému.

Tenisová parita rozdeľuje aj bývalých slovenských reprezentantov, ktorých Pravda v minulosti oslovila. Ján Krošlák je presvedčený, že mužský tenis je náročnejší, obdivovanejší a preto by mal byť aj lepšie platený. Karina Habšudová-Cíleková mala zasa iný názor.

Tenisové hviezdy po rokoch... Spoznali by ste ich? Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
25, či 30 rokov je veľa aj málo. V živote...

"Tak, ako medzi ženami, aj u mužov sú zápasy, ktoré nemajú náboj. Človek si povie, že hráči si toľké peniaze nezaslúžia. Inokedy je to zasa naopak. A že muži hrajú na tri víťazné sety?

To je tradícia, sú na to stavaní, ženy by to asi nevydržali. Z pohľadu atraktívnosti zápasov je však paritné delenie odmien spravodlivé," dodala.

Tak si teda vyberte…

5 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #futbal #muži #basketbal #ženy #šport