Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejový otec má viac povinností. Mladí chodia do mesta

Veľké očakávania, eufória. Zrekonštruovaná aréna, solídny mančaft. Všetko tak, ako má byť, keď sa niekde začína. Veď do Prešova sa vrátil extraligový hokej po 23 rokoch.

21.10.2021 00:00
SR hokej TEL 4. kolo Slovan Bratislava Detva BAX Foto:
Ján Sýkora ešte v drese Detvy

Po deviatich kolách TIPOS Extraligy má klub, ktorý sa netají tým, že chce postúpiť do play off, iba šesť bodov. A je posledný. ,,Čo mám na to povedať?" vyhŕkne z lídra Jána Sýkoru.

Skúsený 31-ročný útočník bol súčasťou veľkého sťahovania z Detvy do metropoly Šariša. ,,To posledné miesto škrie vari ešte viac ako body. Nikto predsa nechce hrať posledné husle. Ani na začiatku, ani na konci sezóny," podotkne.

Z blata von

Športovci vravia, že negatívna séria sa dá zlomiť jedine tvrdým tréningom. V Prešove to nie je inak. Denne si tam pridávajú. A čo konkrétne, pýtame sa niekdajšieho reprezentanta. ,,To najpodstatnejšie: robí sa na tom, aby sme dávali viac gólov a menej dostávali," uškrnie sa.

Hráči, ktorí okúsili hokej vo Švédsku, spomínajú, že atmosféra v kabíne tam je rovnaká, či sa vyhráva alebo prehráva. Severania sú vraj za každých okolností nad vecou. Slovensko je údajne iný svet.

,,Chcete počuť pravdu? Dnes po tréningu som mal pocit, že každý z nás má akútnu depresiu. My nie sme Švédi, úspechy aj neúspechy prežívame. Sme emotívnejší," opisuje stredajší tréning na východe.

Majiteľ klubu Róbert Ľupták je temperamentná povaha. Neraz ho museli po zápasoch TIPOS Extraligy krotiť. A následne disciplinárne trestať. Že to takto ďalej nejde, vraj hráčom zatiaľ nedal pocítiť.

,,Toto nie je o ňom. My hráme hokej, nie majiteľ, ani tréner, všetko je len o nás. Je to naša chyba, nás – hráčov na ľade i na striedačke. Sú obdobia, keď to jednoducho nejde a z blata sa len tak nevyhrabete," naznačuje.

Aj prešovský tréner Ernest Bokroš má povesť prísneho kouča, ani on však zatiaľ netlačí na pílu. ,,Klobúk dole pred ním, ide na to racionálne. S pokojom. Obdivujem ho, ja by som to nevydržal. Bol by som nervózny ako pes," pripúšťa Sýkora s tým, že netuší, ako z kola von. „Ak by som to vedel, tak tento problém určite nemáme,“ usmeje sa.

Za posledné miesto v tabuľke TIPOS Extraligy vraj nemôžu zmeny v klube. Sťahovanie z Detvy do Prešova, ani nové prostredie. ,,Nie je to o tom. Napokon, doma nám to ide lepšie. Trenčín sme zdolali, aj s Popradom a Zvolenom sme mali chytiť aspoň bod. Boli sme predsa lepší. Oveľa menej sa nám zatiaľ darí vonku," zamyslí sa.

V meste cíti hokejovú eufóriu. Má radosť, že na zápasy extraligy, ktoré – tak, ako ostatné športové podujatia – môžu tipéri v TIPOSe tipovať až so 100-percentným kurzovým zvýhodnením, konečne chodia diváci. ,,Pred rokom som počul, keď nad ľadom preletel holub, neraz som si pripradal ako na partičke o jedenástej večer. Konečne to má grády," povie.

odkaz
Tipos2, PR, nepouzivat

Stačí, keď vás vidia

Keď hral v Detve, bol doma, v Prešove je sám. Bez rodiny. Vidí ju len sporadicky. ,,Naposledy pred zápasom v Nových Zámkoch, šli sme o deň skôr. A potom vyfasovali,„ rozosmeje sa. ,,Ale nebolo to preto, že som sa zastavil u našich. Bol to deň blbec, Zámčania štyrikrát vystrelili a dali nám päť gólov,“ spomína.

Keď sa reč zvrtne na rodinu, cítiť v ňom akési pohnutie. Akoby ho v tej chvíli prešla chuť na žarty. Keď sa ho pýtame, či účinkovanie v Prešove predsa len nemá aj nejaké výhody, keďže okrem hokeja nemá žiadne iné povinnosti, zakontruje. ,,Máte deti? Len si predstavte, že by ste boli niekde pol roka zavretý v miestnosti a poriadne ich nevideli. Určite by sa vám texty dobre nepísali."

,,Napríklad teraz, keď sa nám vôbec nedarí, prídem do bytu, nikto ma tam nečaká a som sám ako prst. Pustím si seriál a utápam sa v myšlienkach. Dookola premýšľam, čo robíme zle. Naopak, deti neriešia, či ste vyhrali alebo prehrali, vaše myšlienky s nimi ihneď zablúdia do iných sfér. Stačí im, že vás vidia," povie smutne.

Domá má štvorročnú Nikolku a dvojročného Janka. ,,Chcel by som byť pri nich. Sú ešte malí, to, ako rastú, sledujem len cez videohovory. Hokej je v tomto smere kruté zamestnanie. Každý muž predsa túži byť pri deťoch a pri manželke," odvetí s tým, že život hokejového profesionála, ktorý má rodinu, je diametrálne odlišný od mladých chlapcov bez záväzkov.

,,Všetko má svoje pre aj proti. My, hokejoví otcovia, máme viac povinností, mladí zasa chodia viac do mesta," opäť mu hrá úsmev na perách. Je však zrejmé, že dnes by už svoju pozíciu s mladými nemenil.

odkaz
Tipos3, PR, nepouzivat

Pretláčanie s tankom

Dnes čakajú Prešovčanov v Nitre. V zápase, v ktorom je favoritom líder tabuľky, čo naznačujú aj najvýhodnejšie kurzy TIPOSu, ktorý tipujúcim núka stávku bez rizika až do 50 eur na všetky stretnutia extraligy.

,,Tam sa hrá spravidla ťažko. Ale tiež to tam mám rád. Tak ako na Slovane alebo v Košiciach," preladí na inú tému. Na to, prečo je to tak, má jednoznačnú odpoveď: široký ľad je lepší ako úzky.

Nitra je klub, ktorý dáva priestor mladým i veteránom. Keď sa Sýkoru pýtame, či by skôr prijal osobné bránenie od mladučkého Šimona Nemca alebo veterána Branislava Mezeia, na chvíľu sa zamyslí. ,,Uf, ťažká otázka. Ale radšej Meziho, mladý Šimon nepustí kostičku," použije hokejovú hantírku s tým, že Nemec by mu po celý čas nedal na ľade dýchať.

,,Ale čo je to proti Ivanovi Ďatelinkovi z Banskej Bystrice. To je akoby ste sa pretláčali s tankom. To sa jednoducho nedá," zasmeje sa.

V Nitre – hoci to bolo náročné – Sýkora čiastočne odklial svoju kompozitovú palicu. Dal gól. V nedeľu doma proti Slovanu ďalší nepridal. Prešov prehral 2:4. V tabuľke TIPOS Extraligy tak zostáva aj naďalej posledný.

chyba