Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vakcína alebo zamknutý 21 dní. Športovci (ne)majú na výber

Tokio 2020 bolo iba slabou predohrou. Prísnou, no znesiteľnou.

07.10.2021 12:57
Peking, koronavírus Foto: ,
Žena s rúškom v Pekingu na archívnej snímke.
debata (1)

Pred zimnými olympijskými hrami v Pekingu bude všetko inak. Účastníci – od športovcov až po zástupcov médií – dostanú na výber. Buď pôjdu po príchode do čínskej metropoly do trojtýždňovej izolácie, alebo na letisku v Pekingu vystúpia už zaočkovaní. Nijak inak.

Medzinárodný olympijský výbor v stredu zverejnil predbežný súbor zdravotných protokolov, ktoré naznačujú, že nasledujúca olympiáda, ktorá sa má začať 4. februára, by mohla byť najviac obmedzujúcim športovým podujatím od začiatku pandémie koronavírusu.

Pekinské hry sa budú konať v akomsi „systéme riadenia uzavretej slučky“ – v bublinovom prostredí, v ktorom budú športovci, funkcionári, novinári ale aj všetci dobrovoľníci jesť, spať, pracovať a súťažiť.

Petra Vlhová Čítajte viac Starenu strieda deva. FIS berie Vlhovej tromf, čelí kritike legendy

Bez akejkoľvek možnosti vyjsť von. Od príchodu až po definitívny odchod. Každodenný test na prítomnosť vírusu v tele je podmienkou.

Jediným pozitívom oproti nedávnym Hrám v Tokiu bude účasť divákov na podujatiach. Avšak len v obmedzenej miere a pre tých, ktorí majú bydlisko na pevninskej Číne.

Podmienky, ktoré si kladú Číňania, nie sú nijakým spôsobom prekvapujúce. Napokon, krajina, z ktorej sa vírus dostal do celého sveta, používa v boji proti nemu najradikálnejšie prostriedky. V istom momente neváhala siahnuť ani k totálnemu zákazu vychádzania z bydliska.

V tejto chvíli je aj dnes mnoho prominentných športovcov po celom svete, ktorí sa dosiaľ odmietli zaočkovať. Aj preto bude zaujímavé sledovať, koľkí z nich sa napokon vzoprú odporúčaniam a zvolia si radšej pobyt v 21-dňovej karanténe.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Napríklad americkí športovci už dnes stoja pred voľbou: buď sa nechajú zavakcinovať alebo do Pekingu nepocestujú.

Tretia možnosť neexistuje. Ak nechcú byť vyškrtnutí z účasti na Hrách, stihnúť to musia do 1. decembra.Ako sa nastavené podmienky dotknú slovenských olympionikov, zatiaľ nie je zrejmé.

Slovenský olympijský a športový výbor práve dnes slávnostne podpíše prihlášku do Pekingu, potom zrejme budeme vedieť viac.

V každom prípade – športovec, ktorý uprednostní dlhú izoláciu v Číne, sa de facto vyradí z boja, keďže príprava na Hry nie je zlúčiteľná s karantnénnymi opatreniami organizátorov.

Očakáva sa totiž, že počas nej nebudú mať športovci prístup k tréningu. Požiadavka na očkovanie alebo jej alternatíva – takmer nemysliteľná izolácia – predstavujú bezprecedentný krok počas tejto pandémie.

Žiadna významná športová súťaž na svete to zatiaľ nevyžaduje. Predstavitelia MOV v tejto súvislosti potvrdili, že akceptovať budú všetky očkovacie látky uznané Svetovou zdravotníckou organizáciou a že požiadavky športovcov o lekársku výnimku jednotlivo zvážia.

Sebastien Thill Čítajte viac Zázrak menom Šeriff? Skôr projekt KGB, ktorý pašoval drogy a zbrane

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022