Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Očkovanie rozdeľuje šport. Ligy nemajú zľutovanie

Radikálni z nich hovoria o znásilňovaní ľudí, fašistických praktikách a útočia na očkovacie centrá. Antivaxeri sa stali súčasťou pandemickej doby a nechýbajú ani na ihriskách.

30.09.2021 06:00
USA tenis finále muži US Open Foto: ,
Špičkoví tenisti, ktorí odmietajú vakcínu - Novak Djokovič a Daniil Medvedev.
debata (26)

V kolektívnych športoch im však ruže nekvitnú. Najväčšie ligy sveta nastavili prísne pravidlá a tí, ktorí z rôznych dôvodov odmietajú vakcínu, čelia značným obmedzeniam.

Výnimkou je najelegantnejší šport – tenis.

Športovci viac ako ľudia?

Počas nedávneho US Open navštívilo kurty Flushing Meadows denne 60-tisíc fanúšikov.

Niektorí s rúškami, iní bez, ale každý musel mať minimálne jednu dávku vakcíny. Tak, ako to vyžadoval platný zákon štátu New York.

Viacerí z nich hovorili o pokrytectve po informáciách, že mužský okruh ATP je zaočkovaný na menej ako 50 percent.

Vakcináciu nepodporujú či spochybňujú štyria z najlepšej šestky rebríčka – Novak Djokovič, Stefanos Tsitsipas, Daniil Medvedev i Alexander Zverev.

USA Cincinnati šport tenis dvojhra 1/8 Tsitsipas Čítajte viac Antivaxer a podvodník. Na Tsitsipasa sa valí kritika z každej strany

„Ide o každého osobnú voľbu. Ak sa niekto chce dať zaočkovať, nech ide do toho,“ vraví Djokovič. Podľa Tsitsipasa mladí vakcínu nepotrebujú, lebo majú silnú imunitu. Medvedev priznal, že sa bojí nežiaducich účinkov. Keď sa ho novinári pýtali, ktorých konkrétne, odišiel z tlačovky.

Experti sa zhodujú, že argumentácia tenis je „vonkajší“ šport neobstojí.

„Diváci musia byť očkovaní a športovci nie? Veľká nespravodlivosť. Tenisti cestujú po svete, mali by byť prví, ktorí prejavia zodpovednosť. Šéfovia okruhu sú však bezmocní, keďže proti nim stoja najväčšie hviezdy,“ reaguje legendárny John McEnroe.

Vedenie ATP i ženského okruhu WTA čelí za alibistický postoj veľkej kritike. Televízia ESPN tento týždeň zverejnila rozsiahlu vakcinačnú štúdiu v popredných zámorských súťažiach a tenis je ďaleko za konkurenčnými odvetviami.

Futbalová MLS má 95 percent zaočkovaných hráčov, liga amerického futbalu NFL 93 a mužská basketbalová NBA 90. Na hranici 85 percent sa pohybujú hokejisti z NHL.

Anthony Davis, LeBron James Čítajte viac LeBron zmenil názor a dal sa zaočkovať. Hviezda sledujúca konšpirátora mlčí

O rebelov v kluboch nemajú záujem.

Hokejový Columbus, ktorý je stopercentne zaočkovaný, preradil Zaca Rinalda do farmárskeho družstva ešte pred štartom sezóny. Dôvodom nebola jeho výkonnosť, ale neochota podstúpiť vakcínu.

Uvedomelé basketbalistky

Výsledky štúdie dopadli najlepšie pre ženskú WNBA.

Najlepšia basketbalová súťaž sveta hlásila počas leta 99-percentnú zaočkovanosť. Vedenie vynaložilo na vzdelávaciu kampaň a osvetu značnú sumu peňazí a oplatilo sa.

„Hráčky sa rozprávali s lekármi, ktorí im odpovedali na všetky otázky a pochybnosti. Každá sa rozhodovala sama. Je skvelé, že si spoločne vytvorili zdravé prostredie na šport,“ pochvaľuje si komisárka WNBA Cathy Engelbertová.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa YAKE Young Angels Academy (@team_ya)

Pre podobné čísla netreba chodiť ďaleko. Príkladom pre slovenské kluby môže byť Young Angels Košice. Úspešná organizácia s euroligovou minulosťou pokrýva okrem extraligového družstva aj rozvetvenú mládežnícku pyramídu.

"Extraligové i juniorské družstvo sú kompletne zaočkované. Takmer sto percent máme aj v kadetskom tíme, kde hrajú 14–15 ročné dievčatá. Výnimkou je jedna hráčka, ktorá nemôže ísť na vakcínu zo zdravotných dôvodov.

U niektorých nerozhodných zavážil fakt, že by nemohli hrať európske súťaže," ozrejmuje generálny manažér YAKE Daniel Jendrichovský.

Čína Peking šport ZOH2022 ZPH2022 motto uvedenie Čítajte viac Účasť na ZOH nebude podmienená vakcináciou. Nezaočkovaní do karantény

Skúsený funkcionár pochválil aktivitu domácej asociácie SBA, ktorá očkovanie odporučila, ale kluby k nemu nenútila. Zároveň účinne šírila osvetu.

„Basketbal je hra pre inteligentných ľudí. Vedia, čo je pre nich dobré. Federácia na nikoho netlačila, týka sa to klubov i reprezentácií,“ dodáva Jendrichovský.

Rovnako sú na tom aj basketbalisti Levíc. Slovenský vicemajster bude podobne ako Košičanky pôsobiť v pohárovej Európe a vakcináciou sa vyhol prípadným komplikáciám.

„Sme všetci zaočkovaní. Snažili sme sa, aby sme si čo najmenej komplikovali veci, keďže hráme aj Alpsko-jadranský pohár. Nech môžeme voľnejšie cestovať," vraví kouč Patriotov Michal Madzin.

Očkovať sa či nie, väčšina športovcov už zistila, že rozhodnutie bude mať výrazný vplyv na ich kariéru. Napokon, ako vraví Djokovič – ide o každého osobnú voľbu…

26 debata chyba
Viac na túto tému: #šport #očkovanie #Covid-19 #vakcinácia