Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obdivujem Vlhovú. Dosiahla mnoho, ale nerobí zo seba hviezdu

Na olympiáde v Tokiu bola ôsma. Neskôr vo finále Svetového pohára v Seu siedma. A na domácich vodnoslalomárskych majstrovstvách sveta v Čunove Monika Škáchová (21) formu ešte vygradovala.

28.09.2021 17:59
Monika Škáchová Foto: ,
Monika Škáchová.
debata

Od bronzu delilo slovenskú kanoistku len 1,07 sekundy. „Možno keby som viac zariskovala v závere, mala by som medailu. Vtedy som si však na to netrúfla a som štvrtá,“ nešetrí rodáčka z Liptovského Mikuláša sebakritikou.

Väčšina športovcov býva po štvrtom mieste sklamaná. Vy máte na tvári úsmev…

Je to kúsok od pódia, určite to trochu mrzí. V devätnástej bránke som udrela zadnou časťou lode o prekážku. Rozhodilo ma to a poslalo dole vodou.

Nakoniec som to ako-tak zachránila a uhrala som to bez penalizácie. S jazdou som však spokojná. Keby mi pred pretekmi niekto povedal, že budem vo finále, tak to beriem všetkými desiatimi.

SR Čunovo Vodný slalom Majstrovstvá Sveta BAX Čítajte viac Slafkovský je vicemajstrom sveta! Škáchová bola len sekundu od medaily

Prekvapilo vás to? Veď aj na olympiáde ste sa dostali do finále…

Lenže tokijské preteky sa nedajú s týmito v Čunove porovnať. Na olympiáde môže ísť len jedna loď za krajinu. V Čunove to boli dve-tri.

Konkurencia bola obrovská. Keď som prišla do cieľa, musela som sa poriadne nadýchnuť. Organizátori nám nič nedarovali. Postavili náročnú trať, bola to fuška, preto mi po dojazde chýbal v pľúcach kyslík.

Verili ste, že to vyjde na medailu?

V cieli som počula, že dve dievčatá predo mnou zašli výborné časy okolo 99 sekúnd. Jazdia aj kajaky, takže to bola ich štvrtá jazda na tomto kanáli. Pre všetkých je nový, mali oproti nám, čo sa špecializujeme len na kanoe, istú výhodu.

Ja som šla len dvakrát. Nechcem sa však na to vyhovárať, boli lepšie, gratulujem im. Možno keby som viac zariskovala v závere, mala by som medailu. Vtedy som si však na to netrúfla a som štvrtá.

Peter Hochschorner, Pavol Hochschorner Čítajte viac Koniec zlatej éry. Po legendách prichádza omladina

Súhlasíte, že časom už pre kajakárky nebude možné jazdiť zároveň aj v kanoe?

Áno. Finále je ďalším signálom, že sa ten lievik zužuje. Kanoistky sa v Čunove vyvarovali chybám. Išli riskantne a rýchlo. Výsledkom sú skvelé časy. Špičkuje sa to aj v našej mladej kategórii. Je dosť možné, že obojživelnosť už časom nebude možná.

Ste v životnej forme?

Cením si toto štvrté miesto pred domácimi divákmi. Chcem sa im poďakovať. Bolo ich poriadne počuť, hnalo ma to vpred. Darí sa mi úročiť tvrdú prácu, ktorú som tento rok absolvovala.

Ťažím z nej aj v závere tejto dlhej sezóny. Teším sa – z výsledkov i na oddych (smiech).

Pred tromi rokmi ste skončili štvrtá na ME 2018 v Prahe. V čom je Monika Škáchová iná ako pred tromi rokmi?

Vtedy to bol taký výstrel, ale teraz predvádzam vyrovnanejšie výkony. Bola som v juniorských kruhoch a prekvapila som. Momentálne je to náročnejšie. Na jednej strane zbieram viac skúsenosti medzi seniorkami a na druhej od seba aj viac čakám. Veď tri roky, to je dlhá doba.

Na Slovensku máme množstvo vodnoslalomárskych legiend. Kto je vaším vzorom?

Lyžiarka Petra Vlhová. Je z Liptovského Mikuláša ako ja, rada ju sledujem.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Monika Škáchova (@monika.skachova)

V príprave má aj kajak. Ako by dopadli preteky na lyžiach i na vode?

No ťažko povedať, radšej do toho nepôjdem (smiech).

Čím vás Vlhová inšpiruje?

Poznáme sa aj osobne. Párkrát sme sa stretli na akciách doma v Mikuláši. Myslím, že máme dobrý vzťah. Obdivujem ju. Dosiahla v kariére mnoho, ale nerobí zo seba hviezdu. Veľmi sa mi na nej páči, že sa na nič nehrá. Je bezprostredná.

Inšpirujú ma jej povahové vlastnosti i to, ako sa vyrovnáva s tlakom. Techniku lyžovania a výkonov zhodnotiť neviem, ale ostatné veci okolo sú dobrým príkladom pre všetkých slovenských športovcov.

Vodná slalomárka Monika Škáchová so zlatou... Foto: TASR, Michal Svítok
Monika Škáchová Vodná slalomárka Monika Škáchová so zlatou medailou v kategórii C1 žien do 23 rokov na ME v Čunove.

Vlhová čoskoro začne obhajobu celkového triumfu vo Svetovom pohári alpských lyžiarok. Budete to sledovať?

Ak to čas dovolí, tak určite.

Vždy o veľkom krištáľovom glóbuse snívala. Na čo sa upínate vy?

Rada by som získala medaily z vrcholných podujatí – majstrovstiev sveta, Európy či olympiády.

Vyhrať Svetový pohár je tiež veľká drina, lebo musíte podávať výborné výkony celý rok. Budem sa na to pripravovať, ale najskôr si musím oddýchnuť, lebo som poriadne unavená.

debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Škáchová