Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec zlatej éry. Po legendách prichádza omladina

Športovci zvyknú hovoriť, že olympijské preteky sú najťažšie. Všetci ich konkurenti štyri roky špičkujú formu, aby boli v deň D pripravení zobrať niektorú z medailí. Nie div. Nič nie je viac, ako sa stať olympijským šampiónom.

27.09.2021 09:18
Peter Hochschorner, Pavol Hochschorner Foto: ,
Na snímke slovenskí reprezentanti Pavol a Peter Hochschornerovci počas finále šprintu C2 na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Čunove.
debata

„Je to niečo, čo vám človek už nikdy nevezme. My sme na šancu čakali dlhé roky a keď prišla, mali sme poslednú príležitosť ju premeniť,“ zamýšľa sa Ladislav Škantár.

Zlatý medailista z Hier v Riu de Janeiro 2016, kde s bratrancom Petrom ovládli dnes už neexistujúcu vodnoslalomársku kategóriu C2, však dobre vie, že z hľadiska konkurencie sú olympijské preteky až druhotriedne.

„Pravidlá neumožňujú štart viacerých lodí z jednej krajiny. Nedá sa to porovnať napríklad s majstrovstvami sveta.“

SR Čunovo Vodný slalom Majstrovstvá Sveta BAX Čítajte viac Slafkovský je vicemajstrom sveta! Škáchová bola len sekundu od medaily

Platilo to aj o tých čunovských, ktoré sa v nedeľu skončili. Na domácej vode sa ukázalo to isté, čo na olympiáde v Tokiu. Slovensko sa postupne lúči so zlatou vodnoslalomárskou generáciou. A jej nasledovníci si začínajú uvedomovať, aké veľké topánky nosila…

Väčšia konkurencia

Generačná výmena nie je ojedinelý jav. Hokejisti – rovnako ako vodáci – mali výnimočnú partiu na začiatku tretieho milénia. Doteraz nenašli adekvátne náhrady.

Futbalisti prežili najlepšie obdobie pred zhruba dekádou. Dostali sa na majstrovstvá sveta i Európy, ale momentálne sú kvalitatívne o schodík nižšie.

Plavci stále hľadajú hviezdu rangu Martiny Moravcovej. A niektoré športy sa spod Tatier k vrcholu ani len nepriblížili.

Slovensko je stále svetovou veľmocou vo vodnom slalome. Ostatný šampionát v Čunove to ukázal. Štyri medaily z desiatich disciplín je solídna vizitka.

SR Čunovo Vodný slalom Majstrovstvá Sveta BAX Čítajte viac Zlato mi vzali dva centimetre, vravel Slafkovský. Čo sa stalo v závere?

Bronzové hliadky 3× C1 muži (Slafkovský, Beňuš, Mirgorodský) a 3× K1 ženy (Mintálová, Dukátová a Stanovská) vylepšili ešte o jedno miesto kajakári Grigar, Halčin a Gonšenica. Individuálne striebro pridal Slafkovský.

„Už v minulosti som hovoril o výmene generácií a k tej práve dochádza. Skončili dve skvelé kajakárky, ukazujú sa mladí a derú sa do popredia. Konkurencia je vyššia, už to nie je len o tých istých krajinách,“ hodnotí šampionát športový šéftréner reprezentácie Lukáš Giertl.

Pomôže Čunovo?

Pandémia nedovolila organizátorom zaplniť vynovený čunovský areál tak, ako pred desiatimi rokmi. Na MS 2011 sa priaznivci počítali v tisícoch. Ani radosti si diváci neužili toľko, ako dekádu dozadu.

Vtedy Slováci získali z desiatich disciplín až osem medailí. S tromi zlatými i bronzovými a dvomi striebornými jasne ovládli hodnotenie krajín.

Elena Kaliská vtedy získala zlato v hliadkach kajakárok, Jana Dukátová k nemu pridala aj individuálne striebro. Zlato vybojovali v C2-kách bratia Peter a Pavol Hoschornerovci, bronz brali bratranci Škantárovci.

Denis Myšák Čítajte viac Šťastie v kajaku aj v súkromí. Medailista z Tokia Myšák sa oženil

Obe dvojice spoločne s Jánom Bátikom a Tomášom Kučerom skončili druhé v hliadkach 3× C2. Drvivá väčšina z nich oficiálne ukončila kariéru práve minulý týždeň v Čunove.

„Bude mi to chýbať, ale je správny čas skončiť a prenechať priestor mladšej generácii,“ priznáva Dukátová.

„Majú možno najmodernejší kanál na svete, teraz je to už len na nich. Sú mladí, musia makať,“ pridáva sa 38-ročný Slafkovský, ktorý kvôli zdravotným problémom zrejme skončí budúci rok na ME v Liptovskom Mikuláši.

V najsilnejšej slovenskej disciplíne C1 mužov sú okrem neho aj legendárny Michal Martikán (42 rokov) a Matej Beňuš (33).

Marko Mirgorodský (22) bude mať čo robiť, aby udržal Slovensko v medailovom boji. Medzi ženami je trojica mladých reprezentantiek – Škáchová (21), Simona Glejteková (22) a Zuzana Paňková (16).

Mužský kajak nikdy nebol silnou stránkou vodákov, ale vďaka Jakubovi Grigarovi (24) sa Slovensko dostáva do popredia. Ťažké časy čakajú aj na kajakárky.

Reprezentantky – Mintálová (22) a Soňa Stanovská (21) – musia nahradiť Kaliskú s Dukátovou. Desiatky medailí z vrcholných podujatí, deväť triumfov v celkovom hodnotení Svetového pohára.

SR Čunovo Vodný slalom Majstrovstvá Sveta BAX Čítajte viac Grigar siahal na zlato, napokon skončil bez pódia. Rozlúčka Dukátovej

"Keď som začínala, Elena a Jana tam boli. A teraz už nebudú, zvláštny pocit. Boli pre mňa hnacím motorom.

To, čo dosiahli, sa nepodarí hocikomu. Vážim si ich. Naučili ma, že vodný slalom je životný štýl. Máme v tíme talentovavých ľudí a moderný kanál v Čunove.

O desať rokov nám môže vyrásť generácia, ktorá bude úspešná ako táto, ktorá končí," uzatvára líderka medzi kajakárkami Mintálová.

Azda sa jej slová naplnia. Uvidíme v roku 2031…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán #vodný slalom #Jana Dukátová #Pavol a Peter Hochschornerovci #Elena Kaliská