Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský je vicemajstrom sveta! Škáchová bola len sekundu od medaily

Slovenský reprezentant Alexander Slafkovský vybojoval striebornú medailu v kategórii C1 na záver finálových bojov na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v bratislavskom Čunove.

26.09.2021 10:51 , aktualizované: 15:28
SR Čunovo Vodný slalom Majstrovstvá Sveta BAX Foto: ,
Alexander Slafkovský počas finálovej jazdy C1.
debata

Ďalší Slovák Matej Beňuš skončil vo finále desiaty, keď chytil 50-sekundovú penalizáciu. Zlato si vybojoval Čech Václav Chaloupka a bronz Nemec Franz Anton.

Tridsaťosemročný Slafkovský predviedol vo finále skvelú – rytmickú a plynulú jazdu, majstrovsky zvládol najmä náročné kombinácie bránok.

Napokon sa nevyhol chybe na predposlednej dvadsiatej druhej bránke a to ho stálo dve trestné sekundy a zlatú medailu. O 15 stotín sekundy bol v cieli rýchlejšie Čech Václav Chaloupka, ktorý predviedol čistú jazdu.

Video

Skúsený Lipták si po rokoch 2013 a 2017 vybojoval tretiu striebornú medailu v súťaži singlkanoistov na MS. Okrem toho má deväť zlatých v súťaži družstiev.

Pohľad do historických štatistík vraví, že Slovensko si vo svojom parádnom športovom odvetví – vodnom slalome – vybojovalo na MS v Čunove medaily s poradovým číslom 61, 62, 63 a 64. Aktualizovaná slovenská bilancia má podobu: 25 zlatých – 20 strieborných – 19 bronzových medailí.

Matej Beňuš predviedol vo finále skvelú jazdu, ktorú mu úplne pokazila chyba na bránke číslo 8. Vôbec cez ňu neprešiel, keď predtým narazil do prekážky na vode.

SR Čunovo Vodný slalom Majstrovstvá Sveta BAX Čítajte viac Grigar siahal na zlato, napokon skončil bez pódia. Rozlúčka Dukátovej

Nasledovala 50-sekundová penalizácia a koniec medailových nádejí. Strieborný medailista z OH 2016 v Riu de Janeiro a šiesty z Tokia 2020 svoju jazdu „nezabalil“ a čistý čas v cieli mal na úrovni 90 sekúnd, čo by po odjazdení všetkých finalistov stačilo na striebornú medailu.

"Narazil som do prekážky, to sa mi predtým nestalo ani na tréningoch. Chytil som trochu bok lode, čo ma posunulo a potom som už netrafil bránku.

Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, Marko Mirgorodský Čítajte viac Paríž je ďaleko. Nemám rána bez bolesti, môžem skončiť na vozíku

Na tomto kanáli sme predtým trénovali minimálne, domácou vodou by som to nenazval. Moja jazda bola inak veľmi dobrá, dovolím si tvrdiť, že nebyť tejto chyby, mal by som medailu," uviedol Michal Beňuš pre RTVS. „Táto sezóna bola mimoriadne namáhavá, som rád, že už mám po nej,“ dodal.

C1 muži – finále: 1. Václav Chaloupka (ČR) 92,02 s (0 trestných sekúnd), 2. Alexander SLAFKOVSKÝ (SR) 92,17 (2), 3. Franz Anton (Nem.) 94,10 (2), 4. Nicolas Gestin 94,81 (4), 5. Denis Gargaud Chanut (obaja Fr.) 94,84 (4), 6. Ander Elosegi (Šp.) 95,17 (2), 7. Lukáš Rohan (ČR) 99,15 (0), 8. Adam Burgess (V. Brit.) 105,96 (2), 9. Benjamin Savšek (Slovin.) 141,31 (50), 10. Matej BEŇUŠ (SR) 141,97 (50), …, semifinále: 30. Marko MIRGORODSKÝ (SR)

SR Čunovo Vodný slalom Majstrovstvá Sveta BAX Čítajte viac Zlato mi vzali dva centimetre, vravel Slafkovský. Čo sa stalo v závere?

Škáchová bola len sekundu od medaily

Slovenskej reprezentantke Monike Škáchovej tesne ušla medaila vo finále kategórie C1.

Dvadsaťjedenročná Liptáčka skončila štvrtá a na bronzovú medailu jej chýbala jedna sekunda a sedem stotín. O toľko bola lepšia Češka Gabriela Satková.

Zvíťazila Nemka Elena Apelová, a to aj napriek dvom trestným sekundám, ktorým sa nevyhla na bránke číslo 10. Striebro putuje do Veľkej Británie zásluhou Mallory Franklinovej.

SR Čunovo Vodný Slalom Lavička Olympiáda Medailisti BAX Čítajte viac Grigar: Nestratili sme zlato, ale našli striebro

Škáchová predviedla najlepšiu jazdu a dosiahla najlepší výsledok svojej seniorskej kariéry. Na rozbúrenej vode s 23 bránkami síce nechala dosť času na náročnej kombinácii dvanástej a trinástej bránky, kde si musela naprávať špicu lode, ale napokon finále zvládla bez trestných sekúnd.

V cieli sa zaradila na tretie miesto zo štyroch pretekárok, ktoré už mali za sebou svoje jazdy. Neskôr ju predstihla už len 19-ročná Češka Satková a tým Škáchová prišla o medailu.

"Vyšli mi náročné pasáže a som preto spokojná so svojím výkonom. Snažila som sa predviesť svoju jazdu a nevnímam okolie.

Trochu ma tam ‚zatopilo‘, valec sa menil, musela som si naprávať loď. Dokázala som tam však prejsť bez penalizácie, pri devätnástke som zasa neurobila ideálny nájazd, ale snažila som sa to nejako zachrániť.

Celkovo mám však dobrý pocit z toho, čo som ukázala," uviedla Monika Škáchová pre RTVS.

SR Čunovo Vodný slalom Majstrovstvá Sveta BAX Čítajte viac Posledné preteky legiend. Hochschornerovci sa rozlúčili bez medaily

Deviata najlepšia olympionička z Tokia Škáchová sa predtým v semifinále nevyhla dvom trestným sekundám a za najrýchlejšou Alsu Minazovovou z Ruskej kanoistickej federácie zaostala o 3,54 s. Ďalšie dve Slovenky Zuzana Paňková a Simona Glejteková zostali pred bránami finále, keďže obsadili osemnáste, resp. 22. miesto.

Obe nazbierali po štyri trestné sekundy za „ťuknutia“ pri prejazde bránkami. Do finále sa šokujúco neprebojovala ani hlavná favoritka Austrálčanka Jessica Foxová. Olympijská víťazka z Tokia chytila na ôsmej bránke päťdesiatku a to ju odsunulo až na 26. miesto.

C1 žien – finále: 1. Elena Apelová (Nem.) 1:39,03 min. (2), 2. Mallory Franklinová (V.Brit.) +0,31 s (0), 3. Gabriela Satková (ČR) +3,47 (0), 4. Monika ŠKÁCHOVÁ (SR) +4,54 (0), 5. Marjorie Delassusová (Fr.) +4,85 (0), 6. Noemie Foxová (Austr.) +5,46 (0), 7. Nuria Vilarrublová (Šp.) +5,68 (0), 8. Alzu Minazovová (RCF) +6,64 (0), 9. Angele Hugová (Fr.) +17,07 (6), 10. Alja Kozorogová (Slovin.) +18,37 (0), …, semifinále: 18. Zuzana PAŇKOVÁ, 22. Simona GLEJTEKOVÁ (obe SR)

Extrémny slalom Grigarovi nevonia

Jakub Grigar neprešiel štvrťfinálovým sitom vo finále extrémneho slalomu na MS v Čunove.

Ďalej sa nedostali ani Soňa Stanovská a Eliška Mintálová, Slovákom evidentne chýba v tejto disciplíne viac tréningu. Grigarovi sa myšlienka zaradiť extrémny slalom do programu OH nepáči.

Slovenský kajakár po prvej jazde postúpil ďalej, v ďalej fáze sa mu nedarilo.

„Prvú jazdu som išiel dobre, mal som aj dobrú pozíciu na štarte, v druhej to bola katastrofa. Asi som ešte úplne nepochopil podstatu tohto športu, nie je to o výkonoch, ale skôr o zrážkach a nie som si istý, či to je celkom pre mňa. Je to kontaktný šport a na to ja nie som,“ povedal Grigar.

Extrémny slalom zažije na OH 2024 v Paríži premiéru, ale toto rozhodnutie sa okrem Grigara nepozdávalo ani ďalším súčasným i bývalým slovenským reprezentantom:

"Veľakrát som aj videl, že pretekári odchádzajú z týchto pretekov krvaví. Ja nie som taký, aby som sa niekam predieral a bojoval. Trénovať to budem, pretože o Paríž budem mať záujem, takže bola by hlúposť, ak by som sa o to nepokúšal.

Ale je to iný šport a podľa mňa sa to bije s myšlienkou fair play. Pretože ide o to, aby ste zablokovali druhého a dostali sa dopredu."

Iné pocity mala po pretekoch Mintálová:

„Je to celkom zábava, akurát som bola nešťastná, že som nepostúpila. Ale užila som si to celkom. Myslela som si, že postúpim, ale potom ma diskvalifikovali. Asi pre to, že sme sa s Ruskou dotkli pádlami. Určite to budeme trénovať, asi nemáme inú možnosť, keďže to ide na olympiádu.“

Eliška Mintálová. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Eliška Mintálová Eliška Mintálová.

Pretekár má počas jazdy v tejto disciplíne aj jednu povinnosť, na vyznačenom mieste sa musí s loďou prevrátiť, čiže musí urobiť tzv. eskimáka.

„Eskimák je nepríjemný, lebo tu v Čunove sa nachádzal na nepríjemnom mieste, kde je plytká voda a už v kvalifikácii aj teraz som zabrala o dno,“ dodala Mintálová.

Titul v ženskej kategórii si vybojovala Austrálčanka Jessica Foxová pred Nemkou Elenou Apelovou, pre ktorú to bolo druhé striebro z MS.

Okrem toho vybojovala aj zlato v C1.Tretia skončila Američanka Evy Leibfarthová. Medzi mužmi triumfoval Brit Joseph Clarke pred Finnom Butcherom z Nového Zélandu, tretí bol Mario Leitner z Rakúska.

Finále MS v extrémnom slalome:
ženy: 1. Jessica Foxová (Aus.), 2 Elenou Apelová (Nem.), 3. Evy Leibfarthová (USA)
muži: 1. Joseph Clarke (V. Brit.), 2. Finn Butcher (N. Zél.), 3. Mario Leitner (Rak.)

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Slafkovský #Monika Škáchová #MS 2021 vo vodnom slalome