Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grigar siahal na zlato, napokon skončil bez pódia. Rozlúčka Dukátovej

Jakub Grigar po striebre z OH v Tokiu nepridal medailu na domácich majstrovstvách sveta v bratislavskom Čunove.

25.09.2021 10:34 , aktualizované: 13:54
SR Čunovo Vodný slalom Majstrovstvá Sveta BAX Foto: ,
Jakub Grigar počas finále K1 na MS v Čunove.
debata (2)

Dvadsaťštyriročný Lipták po triumfe v predpoludňajšom semifinále siahal vo finále nielen na cenný kov, ale aj na zlato, no zaváhanie na protiprúdnej bránke číslo 20 ho obralo o pódium.

V konečnom účtovaní napokon obsadil 7. priečku so stratou 3,49 sekundy na medailu. Zlato si vyjazdil Francúz Boris Neveu, striebro získal Talian Marcello Beda a bronz Španiel Joan Crespo.

SR Čunovo Vodný Slalom MS BAX Čítajte viac Beňuš nepostúpil, Hochschornerovci áno. Legendy čaká po finále rozlúčka

„Veľmi ma to mrzí, pretože na medzičase som na tom bol dobre. V našom športe rozhodujú desatiny a ja som sa na "Niagare“ rozhodol zle.

Ak som nešiel na zlato, tak minimálne na medailu. Síl som mal dosť, ale jedno zlé rozhodnutie ma z pódia odsunulo na 7. priečku.

Celkovo tá sezóna bola fajn, ale mrzí ma, že tu v Čunove som mal na viac. Ospravedlňujem sa každému, kto mi držal palce," zneli prvé slová Grigara po finále do mikrofónu RTVS.

Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, Marko Mirgorodský Čítajte viac Paríž je ďaleko. Nemám rána bez bolesti, môžem skončiť na vozíku

Menej sa darilo Adamovi Gonšenicovi, ktorého púť šampionátom sa skončila v semifinále na 14. mieste. O postup ho obrala dvojsekundová penalizácia za dotyk na šiestej bránke, bez nej by nechýbal vo finále.

Medzi kajakármi sa ani do semifinále nedostal Martin Halčin, ktorý vypadol vo štvrtkovej kvalifikácii. Prekvapením bola finálová absencia úradujúceho olympijského šampióna a obhajcu zlata z MS Čecha Jiřího Prskavca, ktorý obsadil 11. priečku a od postupu ho delilo 5 stotín sekundy.

K1 muži – finále:

1. Boris Neveu (Fr.) 83,92 s (0 trestných sekúnd), 2. Marcello Beda (Tal.) 87,75 (0), 3. Joan Crespo (Šp.) 87,90 (2), 4. Giovanni De Gennaro (Tal.) 90,22 (4), 5. Stefan Hengst 90,68 (2), 6. Noah Hegge (obaja Nem.) 91,18 (4), 7. Jakub GRIGAR (SR) 92,39 (2), 8. Peter Kauzer (Slovin.) 136,10 (52), 9. Hannes Aigner (Nem.) 139,72 (52), 10. Pedro Goncalves (Braz.) 141,22 (54), …, semifinále: 14. Adam GONŠENICA (SR)

Finále K1 bez Slovenky

Vo finále K1 žien sa nepredstavila ani jedna Slovenka.

Soňa Stanovská skončila v semifinále na 20. mieste, Eliška Mintálová na 19. a Jana Dukátová, pre ktorú to bola posledná jazda v kariére, obsadila 17. priečku.

Stanovská urobila jednu chybu a po dotyku bránky nabrala dvojsekundovú penalizáciu. Dukátová mala rovnako jeden dotyk, Mintálovú pripravila o prienik do finálovej desiatky chyba na trinástej bránke, keď sa musela vracať a stratila cenné sekundy.

SR Čunovo Vodný Slalom Lavička Olympiáda Medailisti BAX Čítajte viac Grigar: Nestratili sme zlato, ale našli striebro

"Trať je nevyspytateľná a stále sa to mení. Ja som si musela naprávať loď, myslela som si, že to stihnem, ale urobila som jeden záber a to ma posunulo mimo brány. Musím si to pozrieť, ale jazda bola super a mala som to postrážené.

Až na túto jednu bránu. Mrzí ma to. Ale toto je vodný slalom. Ja som si verila, nebola som v strese, o to viac ma to mrzí. Nemala som žiadny problém okrem toho jedného výjazdu," povedala Mintálová, ktorá sa predstaví ešte v nedeľnom finále extrémneho slalomu.

Majsterkou sveta sa stala Nemka Ricarda Funková. Striebro vybojovala jej krajanka Elena Apelová (+2,51 s) a bronz Britka Kimberley Woodsová (+3,10).

Dukátová sa rozlúčila solídnou jazdou, ale na finále to nestačilo.

Svoju poslednú jazdu si užila: „Uvedomila som si v cieli, že je koniec, ale nebolo to pre mňa negatívne emotívne. Teším sa, že som sa mohla rozlúčiť v Čunove. Prišli ľudia, vyšlo počasie.“

Jana Dukátová počas semifinále K1 na MS v Čunove. Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR Čunovo Vodný slalom Majstrovstvá Sveta BAX Jana Dukátová počas semifinále K1 na MS v Čunove.

Dukátová je majsterka sveta vo vodnom slalome z roku 2006 a historicky prvá majsterka sveta v kategórii C1 žien z roku 2010. Z MS má aj štyri striebra, na ME získala štyri tituly.

Z kontinentálneho šampionátu má aj šesť strieborných medailí a päť bronzových. Je aj celková víťazka Svetového pohára z rokov 2009, 2010, 2011 a 2013.

„Spätne si uvedomujem, že sa teším z toho, čo som dosiahla. Počas kariéry som sa nemala čas ani radovať. Teším sa, že som tri roky tomuto športu dominovala, že som bola svetová jednotka, že sme to posúvali do nových prvkov. Je to pekné zrekapitulovať si to teraz.“

SR Čunovo Vodný Slalom MS BAX Čítajte viac Beňuš nepostúpil, Hochschornerovci áno. Legendy čaká po finále rozlúčka

Spomínala aj na svoje začiatky, najmä na svoju prvú jazdu na kanáli v Čunove:

„To bol vtedy obrovský strach z toho, kde vyplávam. Ale moje tituly na MS a hlavne na ME tu doma, kde som získala tri medaily na jednom šampionáte ako vôbec prvá žena, tak to boli krásne veci.“

Dukátovej partnerom je jej tréner Róbert Orokocký, spolu majú trojročnú dcérku Líviu. Práve rodinný život je to, na čo sa teraz najviac tešia.

„Veľmi sa teším, že budem konečne žiť pokojný rodinný život. Všetci sme cestovali spolu, podriaďovali sme všetko športu. Dieťa išlo bokom, teraz si pôjdeme opiecť špekačku a nebudem myslieť na to, či ma to unaví. Niektoré veci nebudem musieť vôbec riešiť,“ uzavrela Dukátová.

Aktualizujeme…

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Dukátová #MS 2021 vo vodnom slalome