Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paríž je ďaleko. Nemám rána bez bolesti, môžem skončiť na vozíku

Začiatkom roka 2018 priznal, že nebyť otca, nikdy by nechodil. Diagnóza bola nekompromisná, v lekárskom žargóne sa jej hovorí konská noha. Obe chodidlá mal vytočené dovnútra, nikdy nemal spraviť čo i len jeden krok.

25.09.2021 08:00
Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, Marko... Foto: ,
Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Marko Mirgorodský v hliadkach 3x C1.
debata (1)

Vodný slalomár Alexander Slafkovský (38) však vďaka veľkej bolesti i vôli vykročil. Naposledy za ziskom titulu majstra sveta v Čunove.

„Videl som náskok viac ako štyri sekundy na druhom medzičase, tak som spomalil,“ vraví svetová jednotka v mužskom kanoe o štvrtkovej kvalifikácii.

Čas 82,96 je vynikajúci a vy tvrdíte, že ste v závere ešte zvoľnili?

Čas nie je podstatný, postup z prvej jazdy áno. Kĺzalo mi to, tak som to nebrzdil. Niekedy človek veľmi chce a spraví viac škody ako úžitku. Mal som náskok, hoci som nevedel, či mi to dobre zmerali.

Vyhovuje vám nový kanál?

Už teraz má parametre najťažšieho kanála a stále sa to ešte dá vylepšiť. Máme na Slovenskú malý poklad.

extrémny slalom Čítajte viac Vytlač kamaráta, urob eskimáka! Vodáci predstavia novinku

Aj výhodu pre nastupujúcu generáciu?

Jednoznačne. Keď som začínal ja, mali sme také poklady v Liptovskom Mikuláši aj Čunove. Využili sme tú výhodu. Je to odkaz nás starších pre mladších – máte skvelý kanál, kvalitné podmienky, tak na sebe pracujte.

V šľapajach Martikána, Slafkovského a Beňuša ide Marko Mirgorodský. Po bronze v stredajších hliadkach však bol veľmi smutný…

Bral vinu za to, že sme nezískali 10. titul majstrov sveta v hliadkach 3× C1 v rade na seba. To je hlúposť. Sme tím, pokazili sme to všetci. Mali sme si kritickú pasáž detailnejšie rozobrať. V kútiku duše sme dúfali, že to na desiatku zaokrúhlime. Mrzí nás to, ale tretie miesto je skvelé. Desať šampionátov po sebe sme neodchádzali s prázdnymi rukami.

V nedeľu je na programe semifinále a finále kategórie C1. Aké ambície má svetová jednotka?

Teším sa na to. Ak predvediem kvalitné výkony v semifinále a vo finále, môžem miešať kartami na popredných priečkach.

Po vyvrcholení internej kvalifikácie o postup na olympiádu do Tokia ste zvažovali, čo ďalej. Ako vyzerá váš kalendár na najbližšie sezóny? Sú v ňom zaznačené aj OH v Paríži 2024?

Nie. Nevidím tak ďaleko. Chcem potiahnuť budúcu sezónu. Na mojej domácej vode v Liptovskom Mikuláši máme majstrovstvá Európy. Potom sa uvidí. Viac sa momentálne sústreďujem na štúdium.

SR Čunovo Vodný Slalom Lavička Olympiáda Medailisti BAX Čítajte viac Grigar: Nestratili sme zlato, ale našli striebro

V čom sa vzdelávate?

V oblasti osobného rozvoja a prípravy športovcov. Rád by som v tom pokračoval, spájal to s mojimi skúsenosťami z vrcholovej kariéry a odovzdával tento balíček iným športovcom.

O akej metóde sa rozprávame?

Volá sa Action type. Študoval som ju vo Francúzsku. Zameriava sa nielen na pohybové danosti človeka, ale aj na jeho silné stránky. Táto metóda dokáže využiť tieto predispozície v prospech výkonnosti.

Zjednodušene by som to vysvetlil asi tak, že máme dni, kedy nám ide karta. Všetko sa nám darí, ide od ruky. Snažím sa športovcov dostať k tomuto stavu čo najviac. Ak sa to podarí, športovec častejšie dosahuje výkony na hranici svojich možností. Kognitívne funkcie prepojené s motorikou.

Máte na svojom konte už aj prvý úspech s Jakubom Grigarom…

Áno, dá sa to tak povedať. Pripravoval som ho na olympiádu a vyšlo to. Som jedna zložka komplexnej skladačky. Ak to všetko sadne dokopy, je z toho striebro na najväčšom podujatí.

Alexander Slafkovský Čítajte viac Slafkovského túžby. Po olympiáde a vyrovnaní sa zdravým

Pred tromi rokmi ste priznali veľké zdravotné ťažkosti v detstve i predpoveď, že to s pribúdajúcim časom nebude lepšie. Stále to platí?

Je to v štádiu, že sa to nelepší. Ani sa nebude. Robím všetko pre to, aby bol neodvratný proces zhoršovania sa čo najpomalší.

Čo to znamená v praxi?

Napríklad to, že nepoznám ráno bez bolesti. Hlava by chcela pokračovať v kariére aj do Paríža 2024, ale telo už vykazuje všetky známky toho, že stačilo. Sme vo výnimočnej situácii, keď je olympiáda už o tri roky.

Pre mňa je to však až o tri roky. Musím sa šetriť, inak by som mohol skončiť na invalidnom vozíku. Kĺby nie sú v najlepšom stave. Rád by som sa dostal na ME 2022 v Mikuláši. Čas ukáže, či sa o rok rozlúčim na domácej vode.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Slafkovský #vodný slalom