Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

USA vyšlú do Pekingu len zaočkovaných. My nikoho nenútime, znie z Nórska

Spojené štáty americké vyšlú na ZOH 2022 do čínskeho Pekingu výpravu zloženú výhradne zo športovcov zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19.

24.09.2021 06:33
Peking, koronavírus Foto: ,
Žena s rúškom v Pekingu na archívnej snímke.
debata (4)

Americký olympijský a paralympijský výbor (USOPC) totiž informoval, že do nominácie sa dostanú iba plne zaočkované osoby.

Celá organizácia pritom od 1. novembra 2021 vyžaduje od športovcov, trénerov a iného podporného personálu potvrdenie o zaočkovaní.

„Táto požiadavka sa týka aj našich výprav do Pekingu,“ poznamenala šéfka výboru Sarah Hirshlandová.

Madison Wilsonová Čítajte viac Zaočkovanú olympijskú šampiónku hospitalizovali s covidom: Toto je budíček

Podľa dokumentov zverejnených na webe výboru, musia všetci športovci uchádzajúci sa o miestenku na ZOH 2022 do 1. decembra zdokladovať, že sú zaočkovaní proti koronavírusu. Očakáva sa, že do Pekingu vyšle USA približne 240 športovcov.

Agentúra AP upozornila, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) síce pred OH v Tokiu povzbudzoval každého k očkovaniu, no nebola to nutná podmienka štartu pod piatimi kruhmi.

Smerom k ZOH ešte MOV v tomto smere nezverejnila pokyny.

„Je krutou realitou, že táto pandémia je ešte veľmi ďaleko od konca. Tento krok zvýši naše možnosti pripraviť bezpečné a produktívne prostredie pre celý tím pred ZOH v Pekingu,“ vysvetlila Hirshlandová.

Viktoria Azarenková Čítajte viac Očkovanie? Malo by byť povinné, tvrdí bývalá svetová jednotka

USOPC odhaduje, že 83 % ľudí z jeho vyše 600-člennej delegácie športovcov v Tokiu bolo zaočkovaných.

Medzi zvučnými menami, ktoré vtedy oznámili, že sa nedali zaočkovať, bol golfista Bryson DeChambeau. Mal pozitívny test tesne predtým, ako mal odcestovať do Japonska.

Ako píše portál RT.com, uvidí sa, či sa tentokrát ozvú nesúhlasné hlasy: „Pretože USA vyžadujú, aby si všetky hviezdy vysúkali rukávy a zaútočili v Pekingu na zlato.“

Nóri Američanov nenasledujú

Najúspešnejšia krajina v histórii zimných olympijských hier Nórsko (od roku 1924 získalo 368 medailí, z toho 132 zlatých) nebude nasledovať americký príklad.

Johanna Kontová Čítajte viac Mala ťažký priebeh, ale s očkovaním odporúča čakať. Hviezda ide proti prúdu

„Nebudeme nútiť športovcov, aby sa dali zaočkovať,“ povedal pre agentúru Reuters Finn Aagaard z Nórskej konfederácie športov a tamojšieho olympijského výboru.

„Vakcíny sú v Nórsku voľne dostupné a podľa našich skúseností je medzi športovcami vysoká miera zaočkovanosti, ale nemáme prehľad o stave každého jednotlivca,“ do­dal.

Hokej čína yip Čítajte viac Čínska hanba na olympiáde. Zachránia ju od blamáže Rusi?

Ostatné severské veľmoci Švédsko a Fínsko pravdepodobne nebudú žiadať od športovcov očkovanie.

Nemecko podľa Reuters čaká na októbrové vydanie súboru pravidiel, podľa ktorých sa budú musieť správať všetci účastníci olympiády – tzv. playbooku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Peking 2022 #koronavírus