Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vytlač kamaráta, urob eskimáka! Vodáci predstavia novinku

Trend nepustí. Skrátiť, zdynamizovať, zaujať. Ak to tradičné športy nespravia, tie reformné ich prevalcujú. Musia preto vymyslieť niečo, čo priláka divákov k televíziám, mladých na športovisko. A samozrejme - udrží v prestížnej spoločnosti olympijských športov.

24.09.2021 09:00
debata (1)

Vodný slalom to vo veľkej konkurencii nemá ľahké. Počas prebiehajúcich majstrovstiev sveta v Čunove ukáže Slovensku nevšednú novinku i veľký paradox. Extrémny slalom. Disciplínu, ktorá nelipne na starých koreňoch.

„Chcú spopulárniť šport a vymysleli toto. Niečo, čo s vodným slalomom nemá veľa spoločné,“ vraví kajakárka Eliška Mintálová.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Planet Canoe (@planetcanoe)

„Zábavná forma, ako prilákať k nášmu športu. Bude na olympiáde v Paríži 2024. Len škoda, že sa to na vodný slalom skoro vôbec nepodobá,“ pridáva sa Jakub Grigar, strieborný kajakár z tokijskej olympiády pred dnešnou kvalifikáciou (od 13.45).

Skok z rampy

O čo v novej disciplíne ide?

Naďalej platí, že prvý víťazí. Ten, kto sa po skoku z dvojmetrovej rampy do divokej vody, množstve súbojov s tromi ďalšími súpermi v plastových kajakoch, dotýkaní bránok i efektnom eskimáckom obrate dostane do cieľa ako líder, stane sa v nedeľu majstrom sveta.

„Na trati sa môže stať hocičo. Menia sa pravidlá, hľadajú ideálne nastavenie. Zachytila som, že sa vraj nemôžeme dotknúť inej lode. Bitku bez úderov si neviem predstaviť,“ tvrdí Mintálová.

Pri spomínaných nárazoch lodí musí ísť len o akýsi hokejový súboj rameno na rameno – teda bok o bok.

„Dostať sa na prvú priečku znamená vytlačiť kamaráta v protiprúdnej bránke. Sám som sa do takej situácie dostal, ale nechcel som to spraviť. A neskôr ma z druhého miesta vyhodil môj ďalší kamarát,“ smeje sa Grigar.

Dobrácku povahu bude zrejme musieť odložiť. Alebo?

„Skúsim taktiku, aby som si čo najlepší výsledok vybojoval len vlastnými schopnosťami a bez kontaktu so súpermi,“ prezrádza 24-ročný Lipták.

Najviac sa teší na skok zo šikmej rampy rovno do divokej vody. Mintálová, to je úplne iný prípad.

„Najzábavnejšia časť pretekov,“ raduje sa Grigar. „Som v strese a vydesená z výšky, z ktorej mám skákať,“ ukazuje druhú stranu mince Mintálová.

Môžu si ublížiť

Vo vodnom slalome zvykne platiť nasledovná rovnica: kto jazdí čisto, má blízko k víťazstvu. V extrémnom slalome sa však pretekári musia dotknúť bránky.

„Je to čudné. Odmalička som sa učila výhýbať sa im,“ priznáva Soňa Stanovská.

Bronzová medailistka z hliadok 3× K1 z prebiehajúcich MS jazdí extrémny slalom už zopár sezón.

„Vidieť štyri lode v krátkom boji na vode, pri ktorom si môžu aj ublížiť, je divácky atraktívne. Pači sa to aj mne. Som bojovnejší typ. Treba taktizovať, menej sa sústrediť na seba a viac na súperky,“ opisuje Stanovská.

SR Čunovo Vodný Slalom Lavička Olympiáda Medailisti BAX Čítajte viac Grigar: Nestratili sme zlato, ale našli striebro

Extrémnych kajakárov dnes v Čunove čaká kvalifikácia. Každý osamote prejde traťou čo najrýchlejšie. Na finále Svetového pohára v Seu sa 16 najlepších rozdelilo do pavúka.

Vytvorili sa štyri kvartetá. Najlepší dvaja z nich postúpili do semifinálovej osmičky. Tá sa zúžila na štvorčlenný boj o medaily. Stanovská vysvetľuje, že ten sa začína už na rampe.

„Každý kanál je iný a podľa toho si zvolíte miesto na rampe. Ak vyhrám kvalifikáciu, vyberiem si ho ako prvá. A to platí až do finále. Môže to byť dobré i nevýhodné. Ak sa ku mne dá nejaká vysoká a silná baba, tak to pocítim,“ smeje sa štúpla Stanovská.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Jakub Grigar #Eliška Mintálová #Soňa Stanovská #extrémny slalom