Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grigar: Nestratili sme zlato, ale našli striebro

"Chalani, je zima, poďme sa prezliecť." Uzimená slovenská hliadka vodných slalomárov v zložení Martin Halčin, Jakub Grigar a Adam Gonšenica sa v chladnom Čunove pobrala z cieľa do stanu.

22.09.2021 17:44
SR Čunovo Vodný Slalom Lavička Olympiáda... Foto: ,
Jakub Grigar na novej lavičke, ktorá je súčasťou pamätného miesta olympijských medailistov v areáli vodného slalomu v Čunove.
debata

Keď z neho vyšla po niekoľkých minútach, stále bola na prvej priečke. Titul majstrov sveta v kategórii 3× K1 jej až v závere vzali Francúzi. "Predtým sme si v niektorých rizikových momentoch pokazili útok na medailu. Tentokrát nie,“ vravel 24-ročný Grigar.

Príjemné strieborné prekvapenie, čo poviete?

Veru, súhlasím. Človek chce byť vždy najlepší, ale konkurencia v mužskom kajaku je obrovská. Išli sme medzi prvými. Po dojazde sme to neriešili, ale čas nasvedčoval, že to je sľubné.

Ako ste si krátili čas počas dojazdov ostatných hliadok?

V cieli sme sa rozhodli, že sa ideme hneď prezliecť. V stredu bolo v Čunove chladno, také vodnoslalomárske počasie. Keď sme zo stanu vyšli, stále sme boli prví.

MS divoká voda, strieborná posádka, Čítajte viac Slováci v súťažiach hliadok získali tri medaily, zlatá šnúra kanoistov sa skončila

Kde sa na trati lámal chlieb?

Nesmiete robiť chyby. Boli sme v novom zložení. Nechávali sme si dostatok priestoru. Bola to kvalitná jazda, urobili sme maximum. Náš výkon mal hlavu a pätu. Predtým sme si v niektorých rizikových momentoch pokazili útok na medailu. Tentokrát nie. Môže sa zdať, že sme niekde stratili zlato, ale ja to tak nevnímam. Našli sme striebro.

Aké je to byť v tíme s reprezentačnými kolegami a zároveň súpermi v kajaku?

Myslím, že najdôležitejšie oslovenie je – kamaráti. Užívame si to. Maťo to tradične rozbieha, teraz je s nami Adam. Má za sebou premiéru ako hrom. Išlo nám to. Nevnímam medzi nami veľkú rivalitu.

Aká je nová domáca voda na zrekonštruovanom kanáli v Čunove?

Je to jedna z najťažších tratí na svete, ak nie najnáročnejšia. Na trati sa od začiatku do konca niečo deje. Žiadna nuda. Fyzicky si neoddýchnete. Som zvedavý, aké trate nám organizátori postavia. Budú to mať náročné, aby boli férové pre všetkých. Bude to krásny šampionát.

Vo štvrtok vás čaká kvalifikácia kajaku, zajtra boj v extrémnom slalome. Ako sa vám pôjde do ďalších pretekov so striebrom na krku?

Určite ho nebudem mať na sebe počas jázd (smiech). Žartujem. Nerád si dávam ciele vopred. Vo vodnom slalome nikdy neviete. Extrémny slalom bude zaujímavý a atraktívny, v kajaku by som sa rád pobil o najvyššie priečky.

Video

Aké ambície má strieborný kajakár z olympiády v Tokiu vo svojej najsilnejšej disciplíne?

Musím povedať, že po olympiáde som mal veľa povinností a tie mi nedovolili venovať sa tréningu tak, ako by som chcel.

Je to cítiť?

Áno, nemám takú formu, akú som mal pred olympiádou. Netrúfam si povedať, ako to so mnou dopadne. Za posledné týždne prípravy sme sa snažili vrátiť k tejto fazóne. Urobili sme dostatok práce. Jazdilo sa mi dobre. Snáď to ukážem a nestratím sa.

Na organizátorov sa zniesla kritika od Čecha Víta Přindiša. Vraj mu neumožnili sústredenie v Čunove, pričom Slováci tu mohli byť celú jar. Čo na to hovoríte?

Domáci tím má vždy nejakú výhodu. Platí to aj o Čechoch, keď sa jazdí Svetový pohár v pražskej Tróji. Neviem, odkiaľ má Vítek tieto informácie. Ja som tu strávil niekoľko dní, aj kvôli sprievodným akciám po olympiáde. Nenazval by som to celou jarou. Platí to aj o ostatných Slovákoch. Navyše, je to úplne nová trať aj pre nás.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Grigar