Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čunovo sa chce ukázať. S najlepším kanálom i so sekerou na účte

Keď stúpate na svah lyžiarskeho strediska vo Flachau, určite si to všimnete. Osvetlené stĺpy s podobizňami víťaziek slalomu v rámci Svetového pohára. Sú poctou pre najlepšie. Po dva majú Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová.

21.09.2021 20:25
SR Čunovo Vodný Slalom Lavička Olympiáda... Foto: ,
Michal Martikán (v popredí) pózuje na novej lavičke, ktorá je súčasťou pamätného miesta olympijských medailistov v areáli vodného slalomu v Čunove.
debata

S podobnou myšlienkou prišlo aj vedenie Slovenskej kanoistiky. Pred vodnoslalomárskymi majstrovstvami sveta v Čunove, ktoré sa začnú v stredu a skončia sa v nedeľu, chceli legendám, terajším reprezentantom aj ich možným nástupcom pripraviť veľký športový zážitok i podobnú pamiatku ako v rakúskom stredisku.

Z ceremoniálov však nebude nič. Aj všetky ostatné sprievodné akcie vypadli z programu. Snaha posilniť slovenskú pozíciu v medzinárodných štruktúrach padla.

Nie sú na to peniaze. Hoci v stredu ráno sa šampionát začína pretekmi hliadok (od 9.00), ide sa na sekeru.

Pri veľkej rekonštrukcii starého kanála na azda najlepší na svete sa našli financie na pätnásť nových lavičiek. Nie sú hocijaké.

Každý slovenský reprezentant i jeho kouč, ktorý vo svete vodného slalomu zanechal výraznú stopu, má svoju.

„Sú posolstvom pre ďalšie generácie. Je pre mňa cťou, že môžem byť po boku takýchto športovcov. Najdôležitejšie však je, že sa zmodernizoval kanál. Z areálu sa stáva park, čo je skvelý nápad,“ tešil sa päťnásobný medailista z OH Michal Martikán.

Riaditeľ s lopatou

Nie je to len o pätnástich lavičkách, ktoré lipnú na slávnej minulosti či sľubnej súčasnosti. Čunovo stavilo na mládežnícku kartu. Chce k vodnému dielu Gabčíkovo pritiahnuť rodiny s mladými talentmi. Kvalitnými tréningovými podmienkami i rozvíjajúcim sa zázemím.

"Aj napriek rozpočtovým škrtom musíme z podujatia vyťažiť maximum aspoň pre pozitívnu motiváciu mládeže a jej návrat k športu.

Svetový šampionát organizujeme v historicky najúspešnejšom olympijskom športe v našej krajine, ale to, čo sa tu deje, je ponižujúce.

Žiadna systémová podpora pre takýto typ podujatia. Žobranie," opisoval predseda sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Richard Galovič zháňanie peňazí.

Novinárom odpovedal dva dni pred štartom šampionátu s lopatou v ruke. Času ani pracovnej sily nebolo nazvyš.

„Máme obrovské problémy. Nemohli sme akceptovať, že by sme majstrovstvá sveta zrušili. Veľmi by to poškodilo reputáciu našej krajiny. Podstupujeme riziko,“ doplnil Galovič s tým, že do vyrovnaného rozpočtu v tom čase chýbalo 150-tisíc eur.

čunovo Čítajte viac Ponižujúce, žobranie. Slovákom chýba dva dni pred MS 150-tisíc

Kritika z Čiech

Kritika išla nielen z Čunova. Dorazila aj spoza rieky Morava. Od jedného z najlepších kajakárov sveta Víta Přindiša. V rozhovore pre sport.cz vyhlásil, že mu organizátori neumožnili pricestovať na sústredenie.

„Nemali sme tam prístup, zatiaľ čo oni mohli byť na kanáli celú jar. Mali sme ísť na sústredenie, zaplatili sme zálohy a potom nám povedali, že to nejde. Vymýšľali si dôvody, ako to, že je to stavenisko alebo kvôli covidu,“ hneval sa český reprezentant.

Slováci tieto správy dementovali.

vodný slalom Čítajte viac Český líder sa hnevá. Slováci nám zakázali sústredenie, vyhovárali sa na covid

„Ak niekto berie tých zopár dní, čo sme tu boli, ako celú jar, tak v poriadku,“ reagoval kanoista Alexander Slafkovský pre RTVS.

Keď sa pod Tatrami jazdia vodnoslalomárske preteky, sú ambície jasné. Už tretiu dekádu sa hovorí o víťazstvách a pódiových umiestneniach. Čunovo 2021 nie je výnimkou.

Môže sa to ukázať už v stredu. V hliadkach 3× C1 mužov sa Slováci pokúsia natiahnuť svoju víťaznú sériu na desať titulov v rade.

Program MS 2021

Streda: 9.00 vodný slalom – finále hliadky 3× K1 ženy a K1 muži, 3× C1Ž a C1M, 13.15 zjazd šprint – finále 3× K1Ž a K1M, 3× C1Ž a C1M.
Štvrtok: 9.00 a 11.40 slalom – kvalifikácia K1Ž a K1M, 15.00 a 17.00 kvalifikácia C1Ž a C1M.
Piatok: 8.30 a 10.00 šprint – kvalifikácia K1Ž, K1M, C1Ž a C1M, 12.00 a 12.45 kvalifikácia C2M a C2Ž. 13.45 extrémny slalom – kvalifikácia Ž a M.
Sobota: 9.00 slalom – semifinále K1Ž a K1M, 12.00 finále K1Ž a K1M, 14.00 šprint – finále K1Ž, K1M, C1Ž, C1M, C2M a C2Ž.
Nedeľa: 9.00 slalom – semifinále C1Ž a C1M, 11.30 finále C1Ž a C1M, 15.15 extr. slalom – rozjazdy Ž a M, 16.30 extr. slalom – finále Ž a M.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2021 vo vodnom slalome