Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Je marihuana oukej? Čoskoro to tak môže byť

Má alebo nemá zostať marihuana na listine zakázaných látok Medzinárodnej antidopingovej agentúry (WADA)? Táto večná téma je opäť pod drobnohľadom verejnosti.

16.09.2021 10:48
Marihuana Foto: ,
Ilustračné foto
debata (7)

Príslušná komisia WADA bude v najbližšom čase skúmať všetky pre a proti a pokúsi sa to celé vyhodnotiť a zdôvodniť. Výsledky tohto „vyšetrovania“ budú známe v budúcom roku.

Je nepochybné, že marihuana alebo iným názvom konope nemá pozitívny vplyv na športový výkon. Podľa antidopingového lexikónu Ústavu pre biochémiu v Kolíne nad Rýnom užívanie marihuany v skutočnosti nevedie k zlepšeniu vrcholového športového výkonu.

„Vzhľadom na upokojujúci účinok konope by však športovec v nebezpečných športoch mohol doplatiť na účinky tejto látky,“ pripomenul portál ORF výklad antidopingových pravidiel.

Pred tohtoročnými olympijskými hrami v Tokiu spôsobila rozruch americká šprintérka Sha’Carri Richardsonová. Vo vzorke jej moču našli stopy po marihuane a dostala napohľad neškodný trest zákazu činnosti na 30 dní. Lenže dosah tridsiatich dní sa týkal aj termínu konania OH 2020, preto Richardsonová na najväčšom športovom sviatku chýbala. Neskôr sa síce úprimne kajala a vysvetľovala, nepomohlo jej to.

Vladimír Putin Čítajte viac Ruskí športovci si rozobrali nové BMW. Pochlebovali Putinovi: Len vďaka vám...

„Ospravedlňujem sa za to, čo sa stalo. Po smrti matky som nedokázala udržať svoje emócie a potrebovala som sa upokojiť. Som len človek a užila som marihuanu v stave emocionálnej bolesti,“ uviedla Richardsonová. Toto jej priznanie vyvolalo búrku nesúhlasných reakcií so zotrvaním marihuany na listine zakázaných prostriedkov WADA.

Medzinárodný olympijský výbor už v roku 1999 zakázal užívanie marihuany pre všetky športy a fakticky ju vyhlásil za dopingový prostriedok. WADA sa pridala v roku 2004 a doplnila konope na listinu zakázaných látok.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #marihuana #WADA